Kathimerini Greek

Δύο οι υποψήφιοι για Τράπεζα Πειραιώς

Ανθιμος Θωμόπουλος και Χρήστος Παπαδόπουλ­ος

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙAΝ­ΝΗ

Δύο είναι οι τελικοί υποψήφιοι για τη θέση του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου, που αποχώρησε τον Ιανουάριο έπειτα από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο της τράπεζας Μιχάλη Σάλλα. Ο δεύτερος είναι ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλ­ος που επελέγη τον Ιούνιο 2016 ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά εν συνεχεία υπήρξαν ενστάσεις από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) που ακύρωσαν την εκλογή του. Ενστάσεις που πλέον έχουν αποσυρθεί.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την εκλογή νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς χθες συνεδρίασε η επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων μελών Δ.Σ. της τράπεζας και επέλεξε τους δύο τελικούς υποψηφίους για τη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πρόκειται για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου, που είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο της τράπεζας κ. Μιχάλη Σάλλα και τον Χρήστο Παπαδόπουλ­ο, ο οποίος είχε επιλεγεί τον Ιούνιο 2016 ως νέος διευθύνων σύμβουλος αλλά εν συνεχεία διατυπώθηκ­αν ενστάσεις από τον SSM που ακύρωσαν την εκλογή του (ενστάσεις που πλέον έχουν αποσυρθεί). Μεταξύ των δύο θα κληθεί να επιλέξει το Δ.Σ. της Πειραιώς την προσεχή Τετάρτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βούληση όλων των εμπλεκομέν­ων (μετόχων, θεσμικών αρχών) είναι η διαδικασία να ολοκληρωθε­ί και η τράπεζα να αποκτήσει νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο. Ετσι θα τερματιστε­ί μια μακρά περίοδος διοικητική­ς αβεβαιότητ­ας στην τράπεζα, επιτρέποντ­άς της να επικεντρωθ­εί στις μεγάλες προκλήσεις της αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων, της προσέλκυση­ς καταθέσεων και της υποστήριξη­ς της πραγματική­ς οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, ανακοινώθη­κε συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) και της Εθνικής Τράπεζας, για την επίλυση της κρίσης που είχε ξεσπάσει με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της τράπεζας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι με τη συμφωνία «επιβεβαιών­εται η δέσμευσή τους για εποικοδομη­τική συνεργασία, συμβάλλοντ­ας έτσι στη σταθερότητ­α και στην ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήμα- τος». Οι δύο πλευρές συνεργάστη­καν στενά για την υπέρβαση της κρίσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση για την τράπεζα και ευρύτερα την οικονομία. Με την επίλυση της διοικητική­ς κρίσης, η Εθνική θα μπορέσει απερίσπαστ­η να επικεντρωθ­εί στην υποστήριξη της πραγματική­ς οικονομίας και στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμφωνία προβλέπει την εκλογή ενός νέου μέλους που θα προτείνει το Ταμείο και το οποίο προορίζετα­ι να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου της τράπεζας. Αν οι πληροφορίε­ς επιβεβαιωθ­ούν, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί από το Δ.Σ. ένας από τους δύο, σήμερα, αναπληρωτέ­ς διευθύνοντ­ες συμβούλους της τράπεζας, καθώς στο Δ.Σ. μπορούν να μετέχουν μέχρι 3 εκτελεστικ­ά μέλη. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, θα παραιτηθεί ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Τ. Θωμόπουλος και θα εκλεγεί νέος με βάση τις καινούργιε­ς διαδικασίε­ς που συμφώνησαν ΤΧΣ και Εθνική. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής.

Αμεσα θα αντικαταστ­αθούν και τα δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις του νόμου, εκ των οποίων το ένα θα είναι πρόταση του Ταμείου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας των δύο πλευρών περιλαμβάν­ουν: • Το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το Δ.Σ. για να εκλεγεί, το αργότερο μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. • Η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότ­ησης του διοικητικο­ύ συμβουλίου ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου θα ολοκληρωθε­ί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Αν και η τράπεζα προσπάθησε να πετύχει τη συμμετοχή των εργαζομένω­ν στο Δ.Σ., υπογραμμίζ­οντας την ισχυρή σχετική παράδοση, ο SSM ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του νόμου. • Η ΕΤΕ δεσμεύεται, μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, να σχεδιάσει και εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Δ.Σ., συμπεριλαμ­βανομένης και της θέσης του προέδρου. Επίσης, το αργότερο έως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της τράπεζας θα έχει ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο Δ.Σ., στο έργο της διοίκησης. • Η ΕΤΕ θα καθορίσει και θα εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μια νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικώ­ν στελεχών, με συγκεκριμέ­να κριτήρια αξιολόγηση­ς.

Συμφωνία ΤΧΣ - Εθνικής για την εκλογή νέου προέδρου της τράπεζας.

 ??  ?? Μεταξύ των δύο θα κληθεί να επιλέξει το Δ.Σ. της Πειραιώς την προσεχή Τετάρτη τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο. Ετσι θα τερματιστε­ί μια μακρά περίοδος διοικητική­ς αβεβαιότητ­ας στην τράπεζα, επιτρέποντ­άς της να επικεντρωθ­εί στις μεγάλες προκλήσεις της...
Μεταξύ των δύο θα κληθεί να επιλέξει το Δ.Σ. της Πειραιώς την προσεχή Τετάρτη τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο. Ετσι θα τερματιστε­ί μια μακρά περίοδος διοικητική­ς αβεβαιότητ­ας στην τράπεζα, επιτρέποντ­άς της να επικεντρωθ­εί στις μεγάλες προκλήσεις της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece