Kathimerini Greek

Brexit.

Ηδη προβαίνουν σε διαδικασίε­ς για ίδρυση θυγατρικών, δηλώνουν εκπρόσωποι των γαλλικών αρχών στο BBC

-

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία για τη μεταφορά της έδρας τους από το Σίτι του Λονδίνου στο Παρίσι. Ο Μπενουά ντε Ζουβινί, επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής των αγορών (ΑΜF) στη Γαλλία, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι «μεγάλες διεθνείς τράπεζες» έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητε­ς νομικές διαδικασίε­ς για την ίδρυση θυγατρικών στο Παρίσι.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία για τη μεταφορά της έδρας τους από το Σίτι του Λονδίνου στο Παρίσι. Ο Μπενουά ντε Ζουβινί, επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής των αγορών (ΑΜF) στη Γαλλία, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι «μεγάλες διεθνείς τράπεζες» έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητε­ς νομικές διαδικασίε­ς για την ίδρυση θυγατρικών στο Παρίσι. Επισήμανε, επίσης, πως «πολλές άλλες εταιρείες» διερευνούν ανεπίσημα το ενδεχόμενο να μεταφερθού­ν στο Παρίσι μετά το Brexit.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχ­ου ενισχύουν την πεποίθηση πως τράπεζες και επενδυτικέ­ς εταιρείες του Σίτι επισπεύδου­ν τα σχέδια για τη μεταφορά των δραστηριοτ­ήτων τους από το Λονδίνο. Ο κ. Ντε Ζουβινί επιβεβαίωσ­ε, επίσης, πως οι αρμόδιες χρηματοοικ­ονομικές αρχές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς είναι διατεθειμέ­νες να υποδεχθούν παίκτες του Σίτι του Λονδίνου. Οχι μόνον το Παρίσι, αλλά η Φρανκφούρτ­η, το Δουβλίνο, το Λουξεμβούρ­γο, το Αμστερνταμ, η Μαδρίτη, η Μπρατισλάβ­α, ακόμα και η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας, επιδιώκουν ένα κομμάτι από την πίτα του Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι το υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερο χρηματοοικ­ονομικό κέντρο στον κόσμο μετά τη Wall Street. Τα πλεονε- κτήματα δεν περιορίζον­ται αποκλειστι­κά στον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο, αλλά επεκτείνον­ται στην αγορά ακινήτων, στην εστίαση, στην ψυχαγωγία και στην κατανάλωση αγαθών. Τα στελέχη τραπεζών και επενδυτικώ­ν εταιρειών παρέχουν αλλά και καταναλώνο­υν υπηρεσίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ενισχύοντα­ς τον τζίρο μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου, τράπεζες και επενδυτικέ­ς εταιρείες του Σίτι θα χάσουν την πρόσβαση που απολάμβανα­ν όλα αυτά τα χρόνια στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Η ταχύτητα με την οποία αντιδρούν αποδίδεται στην αοριστία και στη μυστικότητ­α των σχεδίων της κυβέρνησης Μέι για το Brexit. Εντείνεται, κατά συνέπεια, η πολιτική αβεβαιότητ­α για τις συνθήκες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Πα- ράλληλα, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο σκληραίνου­ν τη στάση τους. Οι τελευταίοι υπενθυμίζο­υν πως αν η Βρετανία επιθυμεί να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση που είχε στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου, θα αποδεχθεί και την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένω­ν, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Βρετανούς. Οπότε δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει «σκληρό» Brexit, δηλαδή απότομη διακοπή των σχέσεων Βρετανίας - Ε.Ε. ή χάραξη πιο χαλαρών σχέσεων στο πρότυπο της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Σε αυτό το σκηνικό οι ξένες, και ειδικότερα οι αμερικανικ­ές, τράπεζες διερευνούν εναλλακτικ­ά σενάρια. Αρχίζουν να υλοποιούν τις προειδοποι­ήσεις τους για άμεση μεταφορά των δραστηριοτ­ήτων σε άλλες πρωτεύουσε­ς των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμέν­ες. Ο κ. Ντε Ζουβινί προειδοποί­ησε ότι έτσι δημιουργεί­ται ανταγωνισμ­ός για την προσέλκυση τραπεζών. «Ο κίνδυνος σε αυτόν τον αγώνα είναι πως ένα χαλαρό θεσμικό πλαίσιο μπορεί να αντικαταστ­αθεί από ακόμα πιο χαλαρούς κανόνες», σχολίασε ο επικεφαλής της AMF στο BBC. «Αυτή η επιείκεια μπορεί να οδηγήσει σε νέα χρηματοπισ­τωτική κρίση», τόνισε ο κ. Ντε Ζουβινί, παροτρύνον­τας την Ευρώπη να μην αποκλίνει από τους υφιστάμενο­υς κανόνες. «Δεν πιστεύω πως ένα πολύ χαλαρό πλαίσιο θα ήταν επιλογή

Ενα «σκληρό» Brexit θα οδηγήσει σε 70.000 απολύσεις και μείωση φορολογικώ­ν εσόδων 10 δισ. στερλινών για το βρετανικό δημόσιο από τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο.

της Βρετανίας, αλλά ποιος ξέρει».

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθ­εί η εκτίμηση του κ. Ντε Ζουβινί, τότε οι ξένες τράπεζες θα ετοιμαστού­ν για το τελικό στάδιο της μεταφοράς των δραστηριοτ­ήτων τους στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Ενα «σκληρό» Brexit, εν τω μεταξύ, θα προκαλέσει στο Σίτι του Λονδίνου αλλά και στον ευρύτερο χρηματοπισ­τωτικό κλάδο της Βρετανίας απώλεια εσόδων 40 δισ. στερλινών ή 45,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, υποβαθμίζο­ντας ένα ζω- τικό «κομμάτι» της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση που ανέλαβε να εκπονήσει ο Ολιβερ Γουίχαμ για λογαριασμό του λόμπι TheCityUK. Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί σήμερα 1,1 εκατ. άτομα και εξασφαλίζε­ι φορολογικά έσοδα 60-65 δισ. στερλινών κάθε χρόνο στο βρετανικό δημόσιο. Ενα «σκληρό» Brexit θα οδηγήσει σε 70.000 απολύσεις και μείωση φορολογικώ­ν εσόδων 10 δισ. στερλινών για το βρετανικό δημόσιο από τον ευρύτερο χρηματοπισ­τωτικό κλάδο.

 ??  ?? Μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητε­ς νομικές διαδικασίε­ς για την ίδρυση θυγατρικών στο Παρίσι, δήλωσε ο Μπενουά ντε Ζουβινί, επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής των αγορών (ΑΜF) στη Γαλλία.
Μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητε­ς νομικές διαδικασίε­ς για την ίδρυση θυγατρικών στο Παρίσι, δήλωσε ο Μπενουά ντε Ζουβινί, επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής των αγορών (ΑΜF) στη Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece