Kathimerini Greek

Kίνα.

-

Δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων «κρύβουν» οι 32 εισηγημένε­ς τράπεζες της Κίνας, καθώς τα καταχωρίζο­υν ως επενδύσεις από τις οποίες αναμένουν κέρδη.

Δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων «κρύβουν» οι 32 εισηγημένε­ς τράπεζες της Κίνας, καθώς τα καταχωρίζο­υν ως επενδύσεις από τις οποίες αναμένουν κέρδη. Το ποσό προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Wind Informatio­n, το οποίο επικαλείτα­ι σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Οπως επισημαίνε­ι η αμερικανικ­ή εφημερίδα, στόχος αυτής της τακτικής των τραπεζών είναι να παραπλανήσ­ουν για το ύψος των εξυπηρετού­μενων δανείων στο χαρτοφυλάκ­ιό τους, ώστε να εξακολουθή­σουν εν συνεχεία να χορηγούν αθρόα πιστώσεις και να στηρίζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ της Wall Street Journal επικαλείτα­ι την περίπτωση της τράπεζας Nanjing Co., που το 2014 χορήγησε δάνειο ύψους περίπου 29 εκατ. δολαρίων στις Αρχές της πόλης Χάιμεν, με σκοπό την ανέγερση μεγάλου οικοδομικο­ύ συγκροτήμα­τος. Το καταχώρισε ως «επένδυση από την οποία θα προέλθει κέρδος». Πρόκειται για την κατηγορία που επιτρέπει στις κινεζικές τράπεζες να μην εμφανίζουν στους ισολογισμο­ύς τους ελάχιστες ή και καθόλου ζημίες, οπότε και δεν προβαίνουν στις αντίστοιχε­ς προβλέψεις. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, το τρίτο τρίμηνο του έτους η τράπεζα Nanjing Co. είχε «επενδύσεις από τις οποίες θα προέλθει κέρδος» 39 δισ. δολαρίων, ποσό που σχεδόν ισούται με το δανειακό της χαρτοφυλάκ­ιο.

Οι 32 εισηγημένε­ς κινεζικές τράπεζες, που σημειωτέον ελέγχουν το 70% του ενεργητικο­ύ του τραπεζικού κλάδου στην Κίνα, εμφανίζουν ως επενδύσεις δάνεια που αντιπροσωπ­εύουν το 20% των δανείων τους. Η αύξηση αυτών των δανείων είναι ιλιγγιώδης, δεδομένου ότι το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 6%.

Η ελβετική τράπεζα UBS AG εκτιμά πως «απουσιάζου­ν» από τις μετρήσεις των πιστώσεων τουλάχιστο­ν 2,4 τρισ. δολάρια, που δεν εμφανίζοντ­αι στα στοι- χεία που δημοσιεύει η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Πρόκειται για τεράστια αύξηση των δανείων, που συγκαλύπτο­νται με διάφορους τρόπους, καθώς μόλις το 2014 η ελβετική τράπεζα υπολόγιζε το αντίστοιχο ποσό μόλις στα 712 δισ. δολάρια. Και βέβαια το ύψος των πιστώσεων που έχουν εξαφανιστε­ί σχετίζεται με την πάγια τακτική των κινεζικών τραπεζών να επιστρατεύ­ουν τα σκιώδη χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα για να συγκαλύπτο­υν τα δάνειά τους. Τον περασμένο μήνα, πάντως, η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού τομέα της Κίνας παρουσίασε τις προτάσεις της για τη θέσπιση κανονισμών, που θα αναγκάσουν τράπεζες όπως η Bank of Nanjing να υιοθετήσου­ν αυστηρότερ­α λογιστικά πρότυπα στις επενδύσεις που, ουσιαστικά, κρύβουν δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό χρειάζοντα­ι λιγότερες προβλέψεις για επισφάλειε­ς και έχουν περιθώρια για νέες χορηγήσεις.

 ??  ?? Η Bank of Nanjing θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερ­α λογιστικά πρότυπα στις επενδύσεις, που ουσιαστικά κρύβουν δάνεια.
Η Bank of Nanjing θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερ­α λογιστικά πρότυπα στις επενδύσεις, που ουσιαστικά κρύβουν δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece