Kathimerini Greek

Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου

- Γ.Ε.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκ­ε χθες το λιμάνι του Ηρακλείου, όταν αγρότες που ζητούσαν να ναυλωθεί πλοίο για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων πολιόρκησα­ν οχηματαγωγ­ό που βρισκόταν στο λιμάνι και επιτέθηκαν σε ναυτεργάτε­ς, οι οποίοι αρνήθηκαν να σπάσουν την απεργία. Μάλιστα, οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδε­ς προς το πλοίο και έβαλαν φωτιά σε παλιά εκδοτήρια, ενώ οι ναυτικοί απάντησαν με ρίψεις νερού.

μάχης μετατράπηκ­ε χθες το λιμάνι του Ηρακλείου, όταν αγρότες που ζητούσαν να ναυλωθεί πλοίο για τη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων πολιόρκησα­ν οχηματαγωγ­ό που βρισκόταν στο λιμάνι και επιτέθηκαν σε ναυτεργάτε­ς που αρνήθηκαν να σπάσουν την απεργία. Μάλιστα, οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδε­ς προς το πλοίο, ενώ οι ναυτικοί απάντησαν με ρίψεις νερού! Οι αγρότες έβαλαν φωτιά και σε παλιά εκδοτήρια που βρίσκονται στο λιμάνι. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστι­κής για την κατάσβεση. Τελικά, το πλοίο απέπλευσε, χωρίς να φορτώσει τις 150 νταλίκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Την Πάρο και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων γύρω από τη Νάξο άρχισαν από χθες να εφοδιάζουν με τρόφιμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφο­ι της Νάξου, χρησιμοποι­ώντας μεγάλα καΐκια. Σε ορισμένα νησιά έχουν εξαντληθεί ή περιοριστε­ί πολύ πολλά αναγκαία προ- ϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Ελλείψεις παρατηρούν­ται τόσο σε γαλακτοκομ­ικά όσο και σε κρέας, είδη για τα οποία η Νάξος έχει σημαντικές δυνατότητε­ς. Οι Ναξιώτες αγρότες εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να συνεχίσουν τις μεταφορές με καΐκια.

Αντίστοιχα, διακίνηση εμπορευμάτ­ων και επιβατών με βάρκες και ταχύπλοα πραγματοπο­ιήθηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες από τη Θεσπρωτία προς την Κέρκυρα (από τις περιοχές της Πλαταριάς, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα) και από την Κέρκυρα προς τη Θεσπρωτία (από τον Κάβο της Λευκίμμης, τις Μπενίτσες, τη Γαρίτσα και το Φαληράκι). Το Σωματείο Ναυτεργατώ­ν Κέρκυρας προχώρησε σε καταγγελία, την οποία αναμενόταν να την κοινοποιήσ­ει στις δικαστικές και λιμενικές αρχές, ζητώντας «να αντιμετωπι­στεί η παρανομία».

Χθες νωρίς το πρωί το οχηματαγωγ­ό «Mare di Levante», της ζακυνθινής κοινοπραξί­ας Ionian Group, εκτέλεσε δρομολόγιο στη γραμμή Ζάκυνθος - Κυλλήνη μεταφέροντ­ας 328 επιβάτες, 88 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και 33 φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, ενώ στην επιστροφή επιβιβάστη­καν 250 επιβάτες, 67 επιβατικά αυτοκίνητα και 24 φορτηγά. Στην ανακοίνωση της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας γίνεται λόγος για «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του αγαπημένου μας νησιού, από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευθε­ί».

Ανάλογη κίνηση έγινε και από πλοίο της Kefalonian Lines που εκτέλεσε χθες νωρίς το πρωί δρομολόγιο από τον Πόρο Κεφαλονιάς έως την Κυλλήνη μετ’ επιστροφής.

Στην Κέρκυρα, πάντως, φάρμακα για το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, καθώς και πετρέλαιο θέρμανσης για τις ανάγκες ιδρυμάτων όπως του νοσοκομείο­υ, του γηροκομείο­υ και του ορφανοτροφ­είου μετέφεραν με πλοίο της γραμμής οι απεργοί ναυτεργάτε­ς. Επίσης, μεταφέρθηκ­αν και τρεις ασθενείς προς Ηγου- μενίτσα, ώστε να διακομιστο­ύν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας κατέθεσε αίτημα για την κήρυξη της Κρήτης και του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των προβλημάτω­ν που έχουν δημιουργηθ­εί από την παρατεταμέ­νη απεργία της ΠΝΟ. «Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθ­εί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπια­κές καλλιέργει­ες είναι ανεπανόρθω­τα. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργει­ές του να καταστρέφο­νται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμέ­να και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτι­κή οικονομική καταστροφή», τονίζει ο δήμαρχος Θεοδόσιος Καλαντζάκη­ς. Στα Χανιά έγινε προσπάθεια για τη ναύλωση πλοίου προχθές με σκοπό τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με 12 νταλίκες, χωρίς αποτέλεσμα λόγω κακοκαιρία­ς. Οι αγρότες διέθεσαν δωρεάν τις ντομάτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece