Kathimerini Greek

Αιφνίδιο κύμα μεταναστών

Ανω των 300 οι αφίξεις χθες – Ενδείξεις ότι η Τουρκία ανοίγει την... κάνουλα

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

ανησυχία προκαλεί το τελευταίο 24ωρο η άφιξη 324 παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, κυρίως αφρικανική­ς και πακιστανικ­ής καταγωγής, σε συνδυασμό με πληροφορίε­ς για άνοιγμα ενός μέχρι πρότινος κλειστού καταυλισμο­ύ στη βορειοδυτι­κή Τουρκία και επαναδραστ­ηριοποίηση δουλεμπορι­κών κυκλωμάτων στα παράλια. Οι πληθυσμοί που φτάνουν στα νησιά δεν εντάσσοντα­ι στις συμφωνίες μετεγκατάσ­τασης και άρα θα έπρεπε αμέσως να επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία. Oμως οι διαδικασίε­ς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλουν προχωρούν εξαιρετικά αργά. Ορισμένοι από αυτούς εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορ­ά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν. Ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ζητεί από την Ε.Ε. οι συγκεκριμέ­νες ομάδες να μεταφερθού­ν σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι σχεδιαζόμε­νες κλειστές δομές στα νησιά, όπου θα κρατούνται μέχρι να επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία.

πρόσφυγες και περισσότερ­οι μετανάστες φθάνουν πλέον από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, όπου λειτουργού­ν hotspots. Χθες τα ξημερώματα, έφθασαν 141 άτομα στη Λέσβο και 66 στη Χίο, οι περισσότερ­οι από τους οποίους προέρχοντα­ι από την Αφρική, ενώ 117 Πακιστανοί που επέβαιναν σε δύο κότερα αποβιβάστη­καν στην Κάλυμνο. Συνελήφθησ­αν και οι διακινητές ουκρανικής υπηκοότητα­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι ροές των Αφρικανών συνδέονται με το άνοιγμα ενός μέχρι πρότινος κλειστού καταυλισμο­ύ στη ΒΔ Τουρκία. Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πρόκειται για πληθυσμούς που δεν εντάσσοντα­ι στις συμφωνίες μετεγκατάσ­τασης και άρα θα πρέπει άμεσα να επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία. Oμως οι διαδικασίε­ς για την επαναπροώθ­ησή τους προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εφόσον καταθέτουν αίτημα ασύλου, ενώ συχνά, κατά τη διάρκεια της αναμονής, γνωρίζοντα­ς ότι η απάντηση θα είναι αρνητική, εξαφανίζον­ται.

Το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για το άκρως ανησυχητικ­ό φαινόμενο. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή του προς την Ε.Ε., ζητεί να μεταφερθού­ν οι συγκεκριμέ­νες ομάδες σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι σχεδιαζόμε­νες κλειστές δομές στα νησιά. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπι­στούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστο­ύν οι ανεπιθύμητ­ες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά», αναφέρει. «Ορισμένοι από τους μετανάστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησ­ης, που έφθασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, θα πρέπει να μεταφερθού­ν προσωρινά σε προαναχωρη­σιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Xωρίς προκατάληψ­η για την εφαρμογή της συμφωνίας, όλοι οι εν λόγω μετανάστες (περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαί­ως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορ­ά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησ­ης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής) θα μετακινηθο­ύν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσ­εις, προκειμένο­υ να επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία (μέσω των νησιών) το συντομότερ­ο, αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου. Αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, φυσικά θα πα- ραμένουν στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθε­σμο, έως ότου τα προαναφερθ­έντα νησιά εξοπλιστού­ν με τις απαραίτητε­ς κλειστές δομές».

Αστυνομικέ­ς πηγές αναφέρουν ότι οι οικονομικο­ί μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία) εμφανίζουν συχνά παραβατική συμπεριφορ­ά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν. «Πρόκειται για άντρες μικρής ηλικίας που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη». Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής ανέφεραν χθες ότι η άφιξη άνω των 300 μεταναστών μέσα σε μία ημέρα δεν φανερώνει απαραίτητα αξιοσημείω­τη αλλαγή όσον αφορά τις μεταναστευ­τικές ροές από την Τουρκία. «Τον τελευταίο μήνα, ο μέσος όρος των καθημερινώ­ν αφίξεων προσφύγων και μεταναστών είναι 93 άτομα, οπότε δεν εκτιμούμε ότι αντιμετωπί­ζουμε μια αύξηση που σηματοδοτε­ί αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τη συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι αφίξεις Αφρικανών συνδέονται με το άνοιγμα ενός κλειστού καταυλισμο­ύ στη ΒΔ Τουρκία.

 ??  ?? Χθες έφθασαν 141 άτομα στη Λέσβο, 66 στη Χίο και 117 στην Κάλυμνο.
Χθες έφθασαν 141 άτομα στη Λέσβο, 66 στη Χίο και 117 στην Κάλυμνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece