Kathimerini Greek

Σε κρίσιμη καμπή η τουρκική οικονομία

Σχέδια στήριξης και εκκλήσεις στους πολίτες για μετατροπή δολαρίων σε λίρες

-

Τούρκοι πολίτες περιμένουν σε ανταλλακτή­ρια προκειμένο­υ να μετατρέψου­ν δολάρια σε τουρκικές λίρες. Ανταποκρίθ­ηκαν στην έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου «νομισματικ­ού πατριωτισμ­ού», για να συγκρατηθε­ί η πτώση της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει 17% το 2016, αντανακλών­τας τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

λίρα σε ελεύθερη πτώση, συνολικά υποτιμημέν­η 17% το 2016, και τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει επιβραδυνθ­εί στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο, η κυβέρνηση Ερντογάν σπεύδει να τονώσει την οικονομία με ένα ταμείο που θα διαθέτει κεφάλαια 73 δισ. δολαρίων και θα χορηγεί πιστώσεις στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Υπόσχεται, παράλληλα, αύξηση δαπανών 15% για επενδύσεις στον μεταποιητι­κό τομέα το 2017, προγράμματ­α επαγγελματ­ικής κατάρτισης για 500.000 εργαζομένο­υς στον ιδιωτικό τομέα και διατήρηση 100.000 θέσεων εργασίας σε κοινωνικά προγράμματ­α, κυρίως στις ανατολικές και τις νοτιοανατο­λικές περιοχές της χώρας. Δεσμεύεται, άλλωστε, να δημιουργήσ­ει 600.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Το νέο ταμείο θα έχει εγγυήσεις του υπουργείου Οικονομικώ­ν και θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να αυξήσει τις πιστώσεις», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ και δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα παρέχει πρόσθετη στήριξη σε επενδυτικά σχέδια, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα δάνεια των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων θα καλύπτοντα­ι κατά 100% από εγγυήσεις του κράτους, που θα αυξήσει τα κεφάλαια της τράπεζας Eximbank, τα οποία τώρα ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια, ώστε να διασφαλίσε­ι μεγαλύτερη στήριξη στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις.

H κυβέρνηση Ερντογάν ανακήρυξε το 2017 «έτος εξοικονόμη­σης» για τον δημόσιο τομέα, καθώς δεσμεύθηκε να μη συνάψουν οι κρατικές υπηρεσίες συμβόλαια σε ξένο νόμισμα, εκτός κι αν είναι απαραίτητο, και να περικόψει δραστικά τις σπατάλες. Ενδεικτικά, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για την αγορά κτιρίων ή αυτοκινήτω­ν, ενώ υποσχέθηκε μείωση του κόστους των ταξιδιών για τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς «πρέπει να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο όταν ζητούν από τους πολίτες να μετατρέψου­ν όσο συνάλλαγμα διαθέτουν σε τουρκικές λίρες».

 ??  ??
 ??  ?? H κυβέρνηση Ερντογάν ανακήρυξε το 2017 «έτος εξοικονόμη­σης» για τον δημόσιο τομέα, καθώς δεσμεύθηκε να μη συνάψουν οι κρατικές υπηρεσίες συμβόλαια σε ξένο νόμισμα, εκτός κι αν είναι απαραίτητο, και να περικόψει δραστικά τις σπατάλες.
H κυβέρνηση Ερντογάν ανακήρυξε το 2017 «έτος εξοικονόμη­σης» για τον δημόσιο τομέα, καθώς δεσμεύθηκε να μη συνάψουν οι κρατικές υπηρεσίες συμβόλαια σε ξένο νόμισμα, εκτός κι αν είναι απαραίτητο, και να περικόψει δραστικά τις σπατάλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece