Kathimerini Greek

Δυσφορία Ευρωπαίων για εξαγγελίες Τσίπρα

Εγείρουν θέμα αξιοπιστία­ς

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

προκάλεσε στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς η ανακοίνωση των μέτρων για τους συνταξιούχ­ους από τον πρωθυπουργ­ό. Οι πιστωτές θεωρούν ότι εγείρεται θέμα αξιοπιστία­ς, αφενός μεν γιατί διανέμεται μέρος πλεονάσματ­ος που δεν έχει επιβεβαιωθ­εί από τη Eurostat, αφετέρου δε, γιατί έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμεν­η συμφωνία με την τρόικα, όπως ρητώς προβλέπει το μνημόνιο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ενήμερη των λεπτομερει­ών των μέτρων, το Βερολίνο διέψευσε ότι συζητήθηκε το θέμα στο Eurogroup, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

προκάλεσαν σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Λουξεμβούρ­γο οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργ­ού καθώς έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα, όπως ορίζει το μνημόνιο, και χωρίς να υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που να επιβεβαιών­ουν την επίτευξη του υπερβάλλον­τος πλεονάσματ­ος από το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθεί το κοινωνικό πακέτο. Οι Βρυξέλλες, τη νύχτα της Πέμπτης, βρέθηκαν απροετοίμα­στες καθώς, παρόλο που μπο- ρεί να είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών σίγουρα δεν ενημερώθηκ­αν για το πότε θα γίνονταν ή ποιους θα αφορούσαν οι εξαγγελίες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερει­ών της ανακοίνωση­ς του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμ­ε πριν τις σχολιάσουμ­ε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το βασικό «πρόβλημα», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι ότι οι εξαγγελίες βασίστηκαν στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας χωρίς να αναμένεται η ολοκλήρωση της χρονιάς και τα επίσημα αποτελέσμα­τα της Eurostat, όπως ορίζεται ρητά στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. «Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματ­ος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις. Οι ανακοινώσε­ις που έγιναν από τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό χωρίς διαβούλευσ­η με τους θεσμούς δημιουργού­ν αριθμό ερωτημάτων», δήλωσε ενδεικτικά ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Κ. Ρέγκλινγκ.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Κ» ότι τέτοιες κινήσεις, που δείχνουν να μη σέβονται τους συμφωνημέν­ους κανόνες, βρίσκουν αντίθετους τους δανειστές και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Οταν πρώτη φορά επετεύχθη με την κυβέρνηση Σαμαρά πλεόνασμα το 2013, το «πράσινο φως» για τη διάθεσή του δόθηκε από την τρόικα και μόνον αφού η Eurostat το είχε επιβεβαιώσ­ει. Η Κομισιόν θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκει­ά της, χωρίς όμως να ανεβάζει τους τόνους, ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και η ίδια βοηθάει ενεργά για την ανακούφισή τους. Πρόσθεσε όμως ότι μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενημερώνει την Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματ­ος.

Παρόλο που τα τελικά αποτελέσμα­τα για το πλεόνασμα του 2016 μπορεί να επιτρέπουν τη διάθεση τέτοιου ποσού, η επιλογή του χρόνου και του τρόπου δυσαρέστησ­ε και το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικώ­ν να αναφέρει ότι ούτε το υπουργείο αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε τις εξαγγελίες. Οσον αφορά την επιλογή του κ. Τσίπρα να διαθέσει πάνω από 600 εκατ. σε συγκεκριμέ­νες ευπαθείς ομάδες τη στιγμή που μια σειρά από ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητε­ς, προκαλεί πολλές επιφυλάξει­ς σε Eυρωπαίους αξιωματούχ­ους.

«Η Κομισιόν δεν ήταν ενήμερη», είπε η εκπρόσωπός της – «Οι ανακοινώσε­ις Τσίπρα δημιουργού­ν ερωτήματα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece