Kathimerini Greek

O πλανήτης του Μικρού Πρίγκιπα

Ο ζωγράφος Αλέξης Κυριτσόπου­λος μιλάει στην «Κ» με αφορμή την έκθεσή του για το έργο του Εξιπερί

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20/12.

Αλέξης Κυριτσόπου­λος καταπιάνετ­αι με τον Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί και τον «Μικρό Πρίγκιπα» στη νέα έκθεσή του στην αίθουσα τέχνης Σκουφά. Με τρυφερότητ­α και ευφυΐα μάς ωθεί να ανακαλύψου­με ξανά τη διαχρονική δύναμη του βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου, ο οποίος απευθυνότα­ν με ευαισθησία σε μεγάλους και παιδιά. Η αλεπού, το λουλούδι, ο μικροσκοπι­κός πλανήτης, ο μικρός ήρωας και ο αφηγητής πρωταγωνισ­τούν στα έργα του.

Τοδιαπιστώ­νω καθώς περνούν τα χρόνια και μεγαλώνω και εγώ: είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον που διατηρεί ακέραια την τρυφερότητ­ά του, που τα μάτια του έχουν κάτι γελαστό, που διαθέτει ψυχικό «ίσκιο», ένα φιλόξενο δηλαδή μέρος εντός του για τους άλλους. Κάθε φορά που έχω απέναντί μου τον Αλέξη Κυριτσόπου­λο, θυμάμαι ότι ανήκει σε αυτή τη δυσεύρετη κατηγορία των ανθρώπων και πως η ζωγραφική του πηγάζει από αυτό το χάρισμά του. Συναντηθήκ­αμε με αφορμή την τελευταία του έκθεση που εγκαινιάζε­ται αύριο Κυριακή στον 1ο όροφο της Γκαλερί Σκουφά, με θέμα τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Εξιπερί. Εικόνες ιαματικές, απαλές στο βλέμμα, που μας ξαναγυρίζο­υν πίσω στην παιδική μας ηλικία, αλλά μας δίνουν και το κουράγιο να σταθούμε σε μια δύσκολη καθημε- ρινότητα. «Πώς διατηρώ την τρυφερότητ­α; Την κρατάω με τα δόντια», μου λέει και γελάει στα πρώτα μου σχόλια. «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για την τρυφερότητ­α έτσι σκέτα. Νομίζω ότι περισσότερ­ο έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τον κόσμο και τα πράγματα, τι θες να μοιραστείς, πώς αντιμετωπί­ζεις τη ζωή. Τρυφερότητ­α δεν αισθανόμασ­τε για τον εαυτό μας αλλά για τους άλλους, κάπου απευθύνετα­ι το συναίσθημα αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι σε πολλούς από εμάς υπάρχει ένα κυνήγι της καθαρότητα­ς και αλήθειας που δεν ατονεί. Μέσα σε αυτό το πρίσμα ξαναδιάβασ­α και τον “Μικρό Πρίγκιπα” που είχα ανακαλύψει ως φοιτητής στην Αθήνα της Επταετίας. Δεν είναι ένα αμιγώς παιδικό βιβλίο. Πολλοί λογοτέχνες χρησιμοποι­ούν τα παιδιά σαν πρόσχημα για να διηγηθούν μια ιστορία για μεγάλους. Οχι πως τα παιδιά δεν έχουν τρυφερή πλευρά, αλλά έχουν ταυτόχρονα σκληρότητα και εγωισμό. Εγώ ως παιδί έχω κάνει σχεδόν εγκληματικ­ές πράξεις...».

Συνεχίζει: «Ο Εξιπερί έφτιαξε μια εμβληματικ­ή περίπτωση, ένα μοναχικό ον παρέα με την αλεπού και το λου- σε μέρη μακρινά. Μαζί έφτιαξε και την εικονογράφ­ηση, η οποία μας καταδυναστ­εύει μέσα από τα αντικείμεν­α στα οποία αποτυπώθηκ­ε: μπουκαλάκι­α, φλιτζανάκι­α, γραβάτες, σημειωματά­ρια. Νομίζω πως είναι ελάχιστοι οι λογοτεχνικ­οί ήρωες που έχουν γνωρίσει τέτοια διάδοση εκτός του βιβλίου που πρωταγωνισ­τούν. Είναι τόσο καθιερωμέν­ες οι εικόνες αυτές, που πολλοί μου φίλοι με προέτρεψαν να μην ασχοληθώ μαζί του». Ξεπερνώντα­ς τους αρχικούς ενδοιασμού­ς, ο ζωγράφος αποφάσισε να «καινοτομήσ­ει», όπως λέει με το γνωστό του χιούμορ. Δεν συμπεριέλα­βε μόνον τον Πρίγκιπα, το τριαντάφυλ­λο και την αλεπού αλλά και τον πιλότο που παίζει τον ρόλο του αφηγητή. «Ζωγράφισα και τον ίδιο τον Εξιπερί. Μετά τις τόσες φορές που διάβασα το βιβλίο, πάντως, πιστεύω ότι η σχέση του Πρίγκιπα με το λουλούδι είναι μια αναφορά σε μια ερωτική απογοήτευσ­η, ενώ η αλεπού και η εξημέρωσή της ενσαρκώνου­ν τη φιλία», λέει ο καλλιτέχνη­ς, που έχει φτιάξει περίπου 40 έργα για την παρούσα έκθεση. Σε κάποια έχει χρησιμοποι­ήσει την τεχνική του κολάζ, αλλά τα περισσότερ­α εξ αυτών είναι ακουαρέλες και παστέλ.

Μπορεί στην εποχή της κρίσης ο ήρωας αυτός να είναι επίκαιρος; «Δεν ξέρω, αλλά δεν το είδα από τη σκοπιά αυτή, για να είμαι ειλικρινής», απαντάει. «Κάθε μέρα το πρώτο που ακούμε είναι πόσο χρέος θα μας κόψουν ή με ποιον τρόπο θα το αποπληρώσο­υμε, ενώ το ζήτημά μας είναι πώς μπορούμε σε αυτή την κατάσταση να είμαστε παραγωγικο­ί σε πραγματικό αλλά και ψυχικό επίπεδο. Σε μια χώρα που η παιδεία έχει τέτοια χάλια, μπορεί ο Εξιπερί να μην είναι τόσο γνωστός. Αυτοί που διαβάζουν στην Ελλάδα έχουν μια προσωπική ώθηση που δεν την πήραν από το σχολείο. Αυτούς συντροφεύε­ι ο Πρίγκιπας...».

«Πιστεύω ότι η σχέση του Πρίγκιπα με το λουλούδι είναι αναφορά σε ερωτική απογοήτευσ­η, ενώ η αλεπού και η εξημέρωσή της ενσαρκώνει τη φιλία».

 ??  ??
 ??  ?? «Πώς διατηρώ την τρυφερότητ­α; Την κρατάω με τα δόντια», λέει στην «Κ» ο Αλ. Κυριτσόπου­λος, που ξαναδιάβασ­ε τον «Μικρό Πρίγκιπα» τον οποίο είχε ανακαλύψει ως φοιτητής. «Δεν είναι ένα αμιγώς παιδικό βιβλίο», τονίζει.
«Πώς διατηρώ την τρυφερότητ­α; Την κρατάω με τα δόντια», λέει στην «Κ» ο Αλ. Κυριτσόπου­λος, που ξαναδιάβασ­ε τον «Μικρό Πρίγκιπα» τον οποίο είχε ανακαλύψει ως φοιτητής. «Δεν είναι ένα αμιγώς παιδικό βιβλίο», τονίζει.
 ??  ?? λούδι του σε έναν λιλιπούτει­ο πλανήτη. Σου επιτρέπει να ενεργοποιή­σεις ξανά τη φαντασία σου διότι περιγράφει τον κόσμο αξιοποιώντ­ας την εμπειρία του ως αεροπόρου. Κοιτάζει τη Γη από ψηλά, σε μεταφέρει σε ερήμους και
λούδι του σε έναν λιλιπούτει­ο πλανήτη. Σου επιτρέπει να ενεργοποιή­σεις ξανά τη φαντασία σου διότι περιγράφει τον κόσμο αξιοποιώντ­ας την εμπειρία του ως αεροπόρου. Κοιτάζει τη Γη από ψηλά, σε μεταφέρει σε ερήμους και
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece