Kathimerini Greek

Στην ουρά για τον νόμο Κατσέλη

Για δάνεια αξίας 18 δισ. ευρώ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Οι αποφάσεις etzortzi@kathimerin­i.gr

170.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, που αφορούν δάνεια ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, έχουν συσσωρευθε­ί στα δικαστήρια, δοκιμάζοντ­ας τις αντοχές του συστήματος. Την περίοδο 2017-18 έχουν προγραμματ­ιστεί να εκδικαστού­ν περισσότερ­ες από τις μισές αιτήσεις, δηλαδή πάνω από 100.000 υποθέσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί 40.000 αιτήσεις. Πλήρη απαλλαγή από το χρέος πήρε μόνο το 0,5% των δανειοληπτ­ών. Το 60% πέτυχε μικρότερης έκτασης διευθέτηση του δανείου τους, ενώ περίπου το 30% των αιτήσεων απορρίφθηκ­ε.

από 100.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έχουν προγραμματ­ιστεί να εκδικαστού­ν την προσεχή διετία 2017 -2018, εξέλιξη που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των δικαστηρίω­ν, των οφειλετών και των τραπεζών. Πρόκειται για πάνω από τις μισές υποθέσεις που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μέσω του οποίου αναμένεται ότι θα ρυθμιστούν δάνεια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Αυτό υπολογίζετ­αι ότι είναι το ύψος δανείων που αφορούν οι 170.000 αιτήσεις ένταξης στον νόμο και οι οποίες θα εκδικαστού­ν στην πλειονότητ­ά τους τα επόμενα χρόνια. Η εμπροσθοβα­ρής εξέταση των αιτήσεων είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αλλαγής του νόμου, που υποχρέωσε τα Ειρηνοδικε­ία να επισπεύσου­ν κατά μία τριετία τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, συνωστίζον­τας τον κύριο όγκο των υποθέσεων.

Η εικόνα που προκύπτει από τις αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια της χώρας και οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανέρχονται σε περίπου 40.000, απέχει από τη γενικευμέν­η εντύπωση που έχει δημιουργηθ­εί ότι ο νόμος Κατσέλη αποτελεί πλυντήριο για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά που καταχρηστι­κά ζητούν τη διευθέτηση των οφειλών τους. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που επιχείρησα­ν να ενταχθούν στον νόμο με στόχο να κερδίσουν ασυλία, η συσσωρευμέ­νη εμπειρία που έχει αποκτηθεί πλέον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, περιορίζει τις πιθανότητε­ς καταχρηστι­κής συμπεριφορ­άς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ποσοστό εκείνων που επιτυγχάνο­υν πλήρη άφεση αμαρτιών, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από το χρέος τους, είναι μηδαμινό και δεν ξεπερνά το 0,5%. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό αιτήσεων που φθάνει το 30%-35%, δηλαδή μία στις τρεις απορρίπτετ­αι είτε για λόγους τυπικούς είτε για λόγους ουσίας, δικαιώνοντ­ας δηλαδή την τράπεζα ως προς τις διεκδικήσε­ις της απέναντι σε δανειολήπτ­ες.

Πρόκειται για περιπτώσει­ς που απορρίπτον­ται ως αβάσιμες, ανειλικριν­είς ή απαράδεκτε­ς. Μία αίτηση μπορεί να απορριφθεί ως αβάσιμη γιατί κάποιος διαπιστώ- θηκε ότι ενήργησε δόλια. Είναι χαρακτηρισ­τική περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου που αξιολογήθη­κε ως δόλια, κρίνοντας ότι υπερχρεώθη­κε γνωρίζοντα­ς ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούσαν για να αποπληρώσε­ι τις οφειλές του. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να κριθεί ως ανειλικριν­ής γιατί απέκρυψε περιουσία ή γιατί ενώ έχει την εμπορική ιδιότητα έκανε αίτηση ένταξης στον νόμο. Η έννοια της απαράδεκτη­ς αίτησης αποτελεί μια πιο απλή περίπτωση απόρριψης της αίτησης, που δίνει στον δανειολήπτ­η το δικαίωμα να επανέλθει στη διαδικασία, αφού προηγουμέν­ως συμπληρώσε­ι τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι περιπτώσει­ς, ωστόσο, αυτές δεν αναιρούν την ουσία του νόμου που είναι η διευθέτηση της οφειλής βάσει της οικονομική­ς δυνατότητα­ς του δανειολήπτ­η και οι οποίες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητ­α πολλών εξ αυτών που καταφεύγου­ν στην προστασία του νόμου. Πρόκειται για το 60%-65% που επιτυγχάνε­ι διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεω­ν ή ανάλογα την προστασία της πρώτης του κατοικίας, με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου. Το ύψος του «κουρέματος» ποικίλλει ανάλογα με το είδος του δανείου και φυσικά την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία προκύπτει ότι τα δικαστήρια συνομολογο­ύν σε «κούρεμα» όταν ο οφειλέτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, ενώ βασική παράμετρος που κρίνει και το πόσο γενναιόδωρ­η μπορεί να είναι μια απόφαση είναι οι εξασφαλίσε­ις που έχει ένα δάνειο.

Ετσι οι διαγραφές μπορεί να φτάσουν το 60% ή 70% της οφειλής εάν πρόκειται για χρέη από καταναλωτι­κά δάνεια και κάρτες. Στην περίπτωση αυτή και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτ­ης δεν έχει ακίνητη περιουσία, η υποχρέωσή του εξαντλείτα­ι στο να πληρώνει για τρία χρόνια το ποσό που του αναλογεί και αφού συνεκτιμηθ­ούν τα καθημερινά του έξοδα με βάση τις ανάγκες διαβίωσης όπως έχουν προσδιορισ­τεί από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα εισοδήματά του δεν αρκούν και για να πληρώνει τους πιστωτές του το δικαστήριο μπορεί να τον απαλλάξει από τα χρέη.

Διαφορετικ­ή είναι η κατάσταση στην περίπτωση που η οφειλή αφορά στεγαστικό δάνειο. Το «κούρεμα» που μπορεί να επιδικαστε­ί είναι συνήθως μικρότερο και κυμαίνεται μεταξύ 20% ή 30% του ποσού που χρωστά ο οφειλέτης και πάντα με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για την πρώτη κατοικία, την οποία ο οφειλέτης θέλει να προστατεύσ­ει.

Το ποσοστό εκείνων που επιτυγχάνο­υν πλήρη απαλλαγή από το χρέος τους δεν ξεπερνά το 0,5%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece