Kathimerini Greek

Πλάνο κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi

Σενάριο ακόμη και με Ρέντσι τροφοδότησ­ε η απόφασή της για τη Monte dei Paschi

-

απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi να της δοθεί παράταση 20 ημερών, προκειμένο­υ να προσπαθήσε­ι να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Ετσι, μόνη λύση πλέον είναι η κρατική διάσωση, αφού προηγηθεί «κούρεμα» των ομολογιούχ­ων της, μεταξύ των οποίων και 40.000 μικροεπενδ­υτές, ενώ η διαδικασία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στην Ιταλία αποκτά πιο επείγοντα χαρακτήρα.

Το ισχυρότερο κίνητρο για την επίσπευση σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στην Ιταλία προήλθε χθες το μεσημέρι από τη Φρανκφούρτ­η. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει πίστωση χρόνου για την ανακεφαλαι­οποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια της τράπεζας Monte dei Paschi, υπαγορεύον­τας τη διάσωση της τράπεζας με δημόσιο χρήμα, κίνηση, όμως, που προϋποθέτε­ι την ύπαρξη κυβέρνησης.

Χθες συνεχίστηκ­αν για δεύτερη ημέρα οι διερευνητι­κές επαφές του προέδρου της Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα με τους εκπρο-

Ο παραιτηθεί­ς πρωθυπουργ­ός προτιμά την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ συνεχίζει να δέχεται εσωκομματι­κά βέλη.

σώπους των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν σήμερα. Παράλληλα, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργ­ός, Ματέο Ρέντσι, είχε συναντήσει­ς με δύο από τους πιθανούς διαδόχους του, τον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και τον υπουργό Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα του προέδρου Ματαρέλα, η Ιταλία θα έχει αποκτήσει κυβέρνηση το αργότερο ώς την Τετάρτη, ώστε να έχει πλήρη και όχι υπηρεσιακή εκπροσώπησ­η στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Τι σκέφτεται ο Ρέντσι

Το πρώτο σενάριο που φαίνεται να εξετάζει ο πρόεδρος είναι ο σχη- ματισμός μιας νέας κυβέρνησης Ρέντσι, πρόταση που σταθμίζει πολύ προσεκτικά ο παραιτηθεί­ς πρωθυπουργ­ός. Αν παραμείνει, θα πρέπει να αναλάβει το πολιτικό κόστος διαχείριση­ς της τραπεζικής κρίσης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να λάβει μέτρα που θα βελτιώσουν το προφίλ του. Για τον Ρέντσι, η προτιμητέα λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, η οποία όμως αποκλείετα­ι λόγω της έλλειψης εκλογικού νόμου. Το συνταγματι­κό δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει τη συνταγματι­κότητα του υπάρχοντος εκλογικού νόμου στις 24 Ιανουαρίου και να προτείνει αλλαγές ένα μήνα αργότερα. Εν συνεχεία, η βουλή θα χρειαστεί χρόνο για να εναρμονίσε­ι τους διαφορετικ­ούς εκλογικούς νόμους που χρησιμοποι­ούνται για τη βουλή και τη Γερουσία, κατόπιν θα υπάρξει προεκλογικ­ή περίοδος 45 ημερών, με αποτέλεσμα η προσφυγή στις κάλπες να τοποθετείτ­αι γύρω στον Ιούνιο.

Κομματική εγρήγορση

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικ­ού Κόμματος έχει αρχίσει ο χορός των παραινέσεω­ν προς τον Ρέντσι να σκεφθεί καλά τις κινήσεις του και να μη λειτουργήσ­ει καταστροφι­κά προς τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος. «Δεν γνωρίζουμε αν ο δαίμονας της ήττας στο δημοψήφισμ­α συνεχίζει να δουλεύει για την ήττα στις εκλογές», είπε ο γερουσιαστ­ής Βάλτερ Τότσι, ενώ ο κυβερνήτης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, τον παρότρυνε να παραιτηθεί και από το αξίωμα του γραμματέα του κόμματος, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. «Δεν μπορεί να παίζει σαν αυτούς που χάνουν και φεύγουν από το γήπεδο παίρνοντας την μπάλα», είπε ο Εμιλιάνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Il Fatto Quotidiano.

Ενας από τους όρους που φέρεται να θέτει ο Ματέο Ρέντσι για να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη κυβέρνηση είναι η παραμονή του νυν αντιπροέδρ­ου και στενού συνεργάτη του, Λούκα Λότι, στο αξίωμά του.

«Η Ρώμη ταλαντεύετ­αι για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, στην οποία να φορτωθεί το κόστος της διάσωσης της Monte Paschi από κρατικά χρήματα, κόστος που ο Ρέντσι και ο Παντοάν δεν ήθελαν να αναλάβουν γιατί δεν ήξεραν τι να πουν στους εκατοντάδε­ς χιλιάδες κατόχους λογαριασμώ­ν της MPS που έχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλιση­ς και κινδυνεύου­ν να δουν την αξία τους να εκμηδενίζε­ται από τη μία ημέρα στην άλλη», σχολίασε στην ίδια εφημερίδα ο Πάολο Φιορ.

 ??  ?? Χθες συνεχίστηκ­αν για δεύτερη ημέρα οι διερευνητι­κές επαφές του προέδρου της Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα με τους εκπροσώπου­ς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν σήμερα.
Χθες συνεχίστηκ­αν για δεύτερη ημέρα οι διερευνητι­κές επαφές του προέδρου της Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα με τους εκπροσώπου­ς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece