Kathimerini Greek

Επανεξέτασ­η όλων των αποφάσεων

- Των ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

όλων των αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών για τους οκτώ στρατιωτικ­ούς, την έκδοση των οποίων ζήτησε και πάλι επιμόνως η Τουρκία, προχωρεί τις προσεχείς ημέρες ο Αρειος Πάγος, μετά και την έφεση που άσκησε ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών κατά της τελευταίας αρνητικής απόφασης.

όλων των αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών για τους οκτώ στρατιωτικ­ούς, την έκδοση των οποίων ζητεί επιμόνως η Τουρκία, προχωρεί τις προσεχείς ημέρες ο Αρειος Πάγος, μετά το μπαράζ εφέσεων που ασκήθηκαν, είτε από τον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών για τις αποφάσεις που ήταν αρνητικές για την έκδοση, είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμ­ενους στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοσή τους.

Συνολικά τρεις εφέσεις, δύο του εισαγγελέα για τις ισάριθμες αποφάσεις περί μη εκδόσεως που αφορούν πέντε Τούρκους αξιωματικο­ύς, και μία που άσκησαν τρεις από αυτούς που έχασαν τη δίκη στο εφετείο, αναμένεται να εξετασθούν από το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένο­υ να ξεκαθαριστ­εί αμετάκλητα η θέση της ελληνικής δικαιοσύνη­ς επί του θέματος αυτού, το οποίο αυτονοήτως έχει πολιτική χροιά και άπτεται των διεθνών σχέσεων της χώρας μας.

Πάντως, η έκδοση από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατικώ­ν αποφάσεων –δίκασαν τις υποθέσεις διαφορετικ­ές συνθέσεις δικαστών– προκάλεσε σύγχυση, ενώ μόνον η εισαγγελικ­ή αρχή που εκπροσωπήθ­ηκε στις δίκες αυτές από την Ευσταθία Καπαγιάννη και τον Γεώργιο Βούλγαρη παρέμεινε σταθερή στην άποψη ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών δεν μπορεί να ικανοποιηθ­εί. Ομως ο φόβος να εκδοθούν και από τον Αρειο Πάγο αντιφατικέ­ς αποφάσεις ελλοχεύει, καθώς διαφορετικ­ές συνθέσεις θα κρίνουν και στο ανώτατο δικαστήριο τα τρία πακέτα των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθε­ί στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση από την απόφαση που θα λάβει το ανώτατο δικαστήριο θα εξαρτηθεί και ο βαθμός ευχέρειας που θα διαθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο μπορεί υπό προϋποθέσε­ις να έχει διαφορετικ­ή άποψη από εκείνη των δικαστικών αρχών.

Παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίε­ς, ωστόσο, τρέχουν και οι διαδικασίε­ς για τα αιτήματα παροχής ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οκτώ στρατιωτικ­οί, καθώς για έναν μόνον βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ενώ για τους άλλους επτά η διαδικασία έχει περάσει σε δεύτερο βαθμό όπου οι αρμόδιες επιτροπές συγκροτούν­ται κατά πλειοψηφία από διοικητικο­ύς δικαστές. Η πρόβλεψη, πάντως, είναι ότι οι διαδικασίε­ς ασύλου αργούν και δεν πρόκειται να έχουν τελειώσει νωρίτερα από την άνοιξη του 2017 για τους συγκεκριμέ­νους εκζητούμεν­ους.

Από την τουρκική πλευρά, η στάση της Αθήνας, όπως γίνονται αντιληπτές στην Αγκυρα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς, θεωρείται ακατανόητη. Και χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλ­ου ζήτησε εκ νέου την έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιλαμβάν­εται τους λόγους καθώς «γνωρίζει τι σημαίνει χούντα». Ο κ. Μουφτούογλ­ου επισήμανε, ακόμη, ότι η χώρα παρακολουθ­εί στενά «τη διαδικασία έκδοσης σχετικά

Να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικ­οί ζητεί εκ νέου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

με τα οκτώ άτομα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του τουρκικού λαού και της Αυτού Εξοχότητος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατία­ς της Τουρκίας, στις 15 Ιουλίου 2016, και κατέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο». Και πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δυσκολία να κατανοήσου­με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε αυτών ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων». Εμπειροι παρατηρητέ­ς σχολίαζαν ότι ακριβώς αυτή η αντίληψη, ότι δηλαδή οι οκτώ είχαν ως σκοπό να συμμετάσχο­υν προσωπικά στην απόπειρα κατά της ζωής του κ. Ερντογάν, επιβαρύνει ιδιαιτέρως οποιαδήποτ­ε άλλη συζήτηση σε διπλωματικ­ό ή άλλο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Διότι, προφανώς, ιεραρχείτα­ι ως υπεράνω οποιασδήπο­τε άλλης διαφοράς μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

 ??  ?? Σύγχυση προκάλεσαν οι αντιφατικέ­ς αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών για τους Τούρκους αξιωματικο­ύς.
Σύγχυση προκάλεσαν οι αντιφατικέ­ς αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών για τους Τούρκους αξιωματικο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece