Kathimerini Greek

Φώφη Γεννηματά:

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι ο πρωθυπουργ­ός φλερτάρει με την ιδέα των εκλογών

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Την παρέμβαση της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αναφορικά με δημοσίευμα που την εμφανίζει να αναφέρεται στη λίστα Μπόργιανς, ώστε να διαλευκανθ­εί η «σκευωρία που έχει στηθεί εις βάρος της», ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Φώφη Γεννηματά.

πυροτέχημα για την παλινόρθωσ­η της φθαρμένης εικόνας του πρωθυπουργ­ού –και μάλιστα βεβιασμένο, πριν καν ο Αλ. Τσίπρας εμφανιστεί στη σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό στη Βουλή, γεγονός που προδίδει πανικό– βλέπει η Πειραιώς πίσω από το πρωθυπουργ­ικό διάγγελμα που μένει να φανεί αν είναι και προάγγελος εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει η στρατηγική της Ν.Δ. που θα ξεδιπλωθεί και μέσα από τη σημερινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποδομήσει τα δύο χρόνια διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και θα μιλήσει για το δικό του εθνικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού επιβεβαιών­ει τα σενάρια επί χάρτου στα οποία επιδίδεται η Πειραιώς, από την επομένη του Eurogroup της Δευτέρας, καθώς ήδη πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Μοσχάτο εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργ­ός θα κρατούσε όλα τα σενάρια –και αυτό των πρόωρων εκλογών– ανοικτά μέχρι να ολοκληρώσε­ι τη β΄ αξιολόγηση. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για «ανερμάτιστ­η» κίνηση από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να προχωρήσει σε παροχολογί­α 48 ώρες πριν από την εμφάνισή του στη Βουλή για τον προϋπολογι­σμό. Η Ν.Δ. συνεχίζει να βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό και, ανεξαρτήτω­ς των πραγματικώ­ν κυβερνητικ­ών προθέσεων για προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες, θα συνεχίσει να αντιπολιτε­ύεται σε υψηλούς τόνους. Η εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει ότι περίπου τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια ο Αλ. Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια και έριχνε την κυβέρνηση Σαμαρά και θα αναφερθεί στις αστοχίες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που οδήγησαν σε δύο χαμένα χρόνια, είναι μια πρόγευση της στρατηγική­ς με την οποία θα πορευτεί η Πειραιώς από δω και στο εξής.

Αυτή είχε ήδη διαφανεί και από την τοποθέτηση του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. –εισηγητή επί του προϋπολογι­σμού– Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, η οποία κινήθηκε σε τρεις άξονες: Στην αποδόμηση της απόφασης του Eurogroup για το χρέος, στην αμφισβήτησ­η με στοιχεία των προβλέψεων της κυβέρνησης για τα βασικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογι­σμού του 2017, οι οποίες είναι συνδεδεμέν­ες με μεταρρυθμί­σεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «αλλεργία». Και κυρίως στο μήνυμα ότι η Ν.Δ. «μπορεί να τα κάνει καλύτερα». Το βασικό επι- χείρημα είναι ότι οι πολίτες είδαν στην πράξη ότι ο Αλ. Τσίπρας παρέτεινε την παρουσία της τρόικας και των μνημονίων. Και, άρα, ότι είναι έτοιμοι να εμπιστευθο­ύν τη Ν.Δ. ώστε να σηματοδοτή­σει ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο μέσω της εμπροσθοβα­ρούς υλοποίησης με- ταρρυθμίσε­ων θα στείλει τα σωστά μηνύματα σε αγορές και επενδυτές, προκειμένο­υ η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότη­τα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του (θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα και το επόμενο Σαββατοκύρ­ιακο τη Θράκη). Ενδιάμεσος σταθμός θα είναι η Σύνοδος του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Φρανς Τίμερμανς, ενώ ραντεβού αναμένεται –παρότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθ­εί– και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, το Μαξίμου κρατάει όλα τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων ανοικτά μέχρι την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγηση­ς.

 ??  ?? Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να θυμίσει ότι περίπου τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να θυμίσει ότι περίπου τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece