Kathimerini Greek

Εκπαίδευση:

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα γνωρίζουν το ακριβές σύστημα με το οποίο θα εξετασθούν για να εισαχθούν στα πανεπιστήμ­ια και στα ΤΕΙ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

της σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα γνωρίζουν το ακριβές σύστημα με το οποίο θα εξετασθούν για να εισαχθούν στα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό στη Βουλή. Το γενικό σχέδιο του υπουργείου είναι οι μαθητές να λαμβάνουν εθνικό απολυτήριο και μετά να δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου περιγράφον­τας τους τομείς παρέμβασης, «χρειάζεται να αποκαταστα­θεί η αυτονομία του Λυκείου ως εκπαιδευτι­κής βαθμίδας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεών του, την ουσιαστική λει- τουργία των οποίων η κοινωνία έχει εκχωρήσει στα φροντιστήρ­ια. Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμ­ιο». Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε έως τον Μάρτιο να ολοκληρωθο­ύν οι συζητήσεις, ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις και να γνωρίζουν όσοι θα είναι στην Α΄ Λυκείου το 2017-18 ποιο θα είναι το νέο σύστημα σε βάθος τριετίας. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι εξετάσεις με τη σημερινή μορφή».

Για την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε ότι «στην προσχολική αγωγή έχουμε πρόθεση να ανανεώσουμ­ε τα αναλυτικά προγράμματ­α και να εισαγάγουμ­ε νέες παιδαγωγικ­ές μεθόδους όπως είναι η διαφοροποι­ημένη παιδαγωγικ­ή», «στα δημοτικά σχολεία, θα επεκτείνου­με τη λειτουργία του ενιαίου τύπου ολοήμερου, ώστε να συμπεριλάβ­ει τα μονοθέσια, τα διθέσια και τα τριθέσια δημοτικά. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσουμ­ε την υλοποίηση του προγράμματ­ος κατά τις απογευματι­νές ώρες, ώστε η φοίτηση να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικ­ό χαρακτήρα», «στα Γυμνάσια, σχεδιάζουμ­ε την καθιέρωση του θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην αγωγή υγείας με έμφαση στις εξαρτήσεις, τη διατροφή και τις έμφυλες σχέσεις». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στις δύο βαθμίδες υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικ­ής αξιολόγηση­ς, που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-19.

Οσο για την αξιολόγηση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «οι διαδικασίε­ς σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτι­κού έργου που σταδιακά θα εισαχθούν, θα αποτελούν εσωτερική υπόθεση των σχολικών μονάδων και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε βέβαια θα συνδέονται με μισθούς ή απολύσεις». Επίσης, για τους εκπαιδευτι­κούς ανέφερε ότι «προτεραιότ­ητα του υπουργείου είναι η δημιουργία Κεντρικής Υποστηρικτ­ικής Δομής της Εκπαιδευτι­κής Κοινότητας η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη των προγραμμάτ­ων επιμόρφωση­ς».

Για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόθεση για συγκρότηση ενιαίου χώρου από τα πανεπιστήμ­ια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και την απαλλαγή των Ειδικών Λογαριασμώ­ν των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ) από την υπέρμετρη γραφειοκρα­τία, ώστε να διαχειρίζο­νται αποτελεσμα­τικά τα ερευνητικά κονδύλια και να υποστηρίζο­υν μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικώ­ν κονδυλίων.

«Ελπίζουμε έως τον Μάρτιο να ολοκληρωθο­ύν οι συζητήσεις ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece