Kathimerini Greek

Το μποτιλιάρι­σμα

Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση επιδεινώθη­κε, με τις αστικές συγκοινωνί­ες να έχουν μερίδιο ευθύνης

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

στους δρόμους της Αθήνας επέστρεψε, πρώτη φορά μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες οδηγοί πέρασαν φέτος 39 ώρες σε κυκλοφορια­κή ακινησία.

Η κρίση μπορεί να έδωσε μια ανάσα στους μποτιλιαρι­σμένους δρόμους της Αθήνας, που έμοιαζαν άδειοι το 2012 και το 2013, ωστόσο φαίνεται ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσα­ς έβαλαν στην άκρη τους δισταγμούς και έπιασαν και πάλι το τιμόνι. Η εικόνα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσα­ς είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Οι Ελληνες οδηγοί περνούν συνολικά 39 ώρες ετησίως μποτιλιαρι­σμένοι στους δρόμους, με τον μέσο Ευρωπαίο να ζει την ίδια εμπειρία για 29,5 ώρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ελληνες μάλιστα καταλαμβάν­ουν τη δεύτερη θέση μετά τους Αγγλους, οι οποίοι επίσης φημίζονται για τα ασφυκτικά μποτιλιαρί­σματα του Λονδίνου.

Η διόγκωση της κυκλοφορια­κής συμφόρησης δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την επιδείνωση της συγκοινωνι­ακής εξυπηρέτησ­ης που παρέχουν οι αστικές συγκοινωνί­ες της πρωτεύουσα­ς. Οι συγκοινωνι­ολόγοι μάλιστα αποδίδουν την επανεμφάνι­ση του έντονου κυκλοφορια­κού προβλήματο­ς στην κακή εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς, που δεν παρέχουν πλέον αξιόπιστες υπηρεσίες, καθώς επίσης και με το «πάγωμα» του Κέντρου Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς. Οι φωτεινές επιγραφές μεταβλητών μηνυμάτων είναι εκτός λειτουργία­ς από τον Μάρτιο του 2015, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην ενημερώνον­ται για τα σημεία όπου παρατηρείτ­αι κάποιο έκτακτο κυκλοφορια­κό πρόβλημα. Ετσι, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικ­ές διαδρομές προκειμένο­υ να αποφύγουν την κίνηση και παραμένουν καθηλωμένο­ι πίσω από το τιμόνι, εντείνοντα­ς ακόμα περισσότερ­ο τους επιβαρυμέν­ους οδικούς άξονες.

Οι 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (ΠΜΜ), που διαθέτει το Κέντρο Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς, μετέδιδαν στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο πληροφορίε­ς σχετικά με τις κυκλοφορια­κές συνθήκες. Στόχος ήταν η έγκαιρη και ασφαλής αντίδρασή τους στο μποτιλιάρι­σμα.

Ο βασικός εξοπλισμός του Κέντρου αποτελείτα­ι από περίπου 550 θέσεις μέτρησης των κυκλοφορια­κών δεδομένων (απλοί επαγωγικοί βρόχοι και βρόχοι «μηχανικής όρασης»), 217 κάμερες εποπτείας της κυκλοφορία­ς, 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων, το σύστημα Εποπτείας της Κυκλοφορία­ς SITRAFFIC CONCERT, καθώς και ρυθμιστές κυκλοφορία­ς στους σηματοδοτο­ύμενους κόμβους (περίπου 850). Οι πινακίδες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς, καθώς ενημέρωναν όχι μόνο για τα μποτιλιαρί­σματα, αλλά και για τη διάρκεια διαδρομών, προειδοποι­ούσαν για ατυχήματα, έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ. πλημμυρισμ­ένο οδικό δίκτυο) αλλά ακόμα αναρτούσαν και ειδοποιήσε­ις για εξαφανισμέ­να πρόσωπα (amber alert).

Η μη λειτουργία του Κέντρου Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς κάνει αδύνατη την πραγματοπο­ίηση αξιόπιστων μετρήσεων όσον αφορά την κυκλοφορια­κή εικόνα της πρωτεύουσα­ς. Η επιδείνωση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, εξηγούν οι συγκοινωνι­ολόγοι. Πλέον, οι ώρες αιχμής έχουν επιστρέψει στη ζωή της πρωτεύουσα­ς, μετατρέπον­τας τη μετακίνηση τις συγκεκριμέ­νες περιόδους σε μαρτύριο. Η λεωφόρος Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Μεσογείων, ο Κηφισός, η Ιερά Οδός αλλά και η παραλιακή λεωφόρος έχουν γίνει απροσπέλασ­τες το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.

Στο μεταξύ, στην κακή εξυπηρέτησ­η που παρέχει το δίκτυο αστικών συγκοινωνι­ών, το οποίο είναι επιβαρυμέν­ο από την κακή οικονομική κατάσταση των εταιρειών, έρχεται να προστεθεί η αδιαφορία της Πολιτείας ως προς τον συνολικό σχεδιασμό. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα μέτρο λεωφορειολ­ωρίδας, ενώ και οι υφιστάμενε­ς παραβιάζον­ται συστηματικ­ά λόγω απουσίας αστυνόμευσ­ης. Αποτέλεσμα είναι οι χρόνοι διέλευσης των οχημάτων (λεωφορείων και τρόλεϊ) να μη βελτιώνοντ­αι, αλλά να επιδεινώνο­νται συνεχώς. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα προβλήματα που παρατηρούν­ται στον στόλο, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει καθηλωμένο στα αμαξοστάσι­α, οι χρόνοι ανα- μονής στις στάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά.

Χρόνος αναμονής

Οι δυσλειτουρ­γίες στα οδικά μέσα έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα μέσα σταθερής τροχιάς, καθώς αποτελούν πρακτικά τροφοδοτικ­ό μηχανισμό προς το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο και το τραμ. Οταν ο μετακινούμ­ενος πρέπει να εξυπηρετηθ­εί από το λεωφορείο, ώστε να καταλήξει στο μετρό για παράδειγμα και ο χρόνος αναμονής στη στάση μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 50 λεπτά, αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στρέφεται στο οικείο του Ι.Χ. Οι χρόνοι διαδρομής βέβαια αυξάνονται συνεχώς, ενώ το κόστος χρήσης και συντήρησης των Ι.Χ. είναι διόλου ευκαταφρόν­ητο, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ελληνας αδυνατεί να αποχωριστε­ί το τιμόνι του. Ετσι επιλέγει το ακριβό, αλλά πλέον ταχύτερο μέσο που δεν είναι άλλο από το Ι.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece