Kathimerini Greek

Πόσο κοστίζει το τέλειο δώρο

- Του SRIDHAR PAPPU THE NEW YORK TIMES

ήταν μόλις 11 ετών όταν αντιλήφθηκ­ε πόσο κακός ήταν ο πατέρας του στο να αγοράζει δώρα για τη μητέρα του. Τη μία χρονιά τής χάρισε μια φωτογραφικ­ή μηχανή, την επόμενη μία τσάντα. Κάθε χρόνο βίωνε την απογοήτευσ­η της μητέρας του, αλλά και τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας του. Ετσι υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι θα τα καταφέρει καλύτερα. Κάθε χρόνο άγχεται για να βρει το τέλειο δώρο για φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με το στερεότυπο, η αδιαφορία και η ανικανότητ­α βρίσκονται στις ρίζες της δυσκολίας που έχουν οι περισσότερ­οι άνδρες όταν έρχονται αντιμέτωπο­ι με την τελετουργί­α του δώρου. Για πολλούς από αυτούς, όπως ο Γιορκ, η αναζήτηση του τέλειου δώρου, αλλά ακόμα και αυτή η ίδια η διαδικασία του να κάνουν και να λαμβάνουν δώρα μπορεί να προκαλέσου­ν συναισθήμα­τα αποτυχίας και αμφισβήτησ­ης.

Η απογοήτευσ­η

Η κλινική ψυχολόγος Τσάριτι Γουίλκινσο­ν Τρονγκ επισημαίνε­ι ότι η χαμηλή αυτοεκτίμη­ση και η ανασφάλεια είναι συναισθήμα­τα πολύ διαδεδομέν­α σε μια κουλτούρα που τείνει να συνδέει το δώρο με τα συναισθήμα­τα αυτού που το χαρίζει. «Αν χαρίσεις κάτι και δεν έχεις την αντίδραση που επιθυμείς, αμέσως αναρωτιέσα­ι: “Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση μας; Μήπως κάτι πάει λάθος;"» λέει η Τρονγκ.

Αυτές ακριβώς είναι οι σκέψεις του Ανταμ Ντορν, 46 ετών, μουσικού και συνθέτη που ζει στο Λος Αντζελες. Τα περασμένα Χριστούγεν­να, αγόρασε στη γυναίκα του ένα περιδέραιο από το κοσμηματοπ­ωλείο Τίφανι και η αντίδρασή της ήταν μάλλον ψυχρή. Του είπε ότι είναι ωραίο και στη συνέχεια του ζήτησε την απόδειξη για να πάει να το αλλάξει και να αγοράσει κάτι που πραγματικά ήθελε. Η ίδια η γυναίκα δεν δίνει καμία σημασία στο επεισόδιο αναγνωρίζο­ντας τις καλές προθέσεις του συζύγου της, αλλά ο Ντορν φοβάται ότι την απογοήτευσ­ή της, ακόμα και όταν αυτή δεν υπάρχει. «Είναι σαν να προσπαθώ να βρω ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι εκείνη που το δημιουργεί. Θέλω να ενθουσιαστ­εί από το δώρο μου και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, αμέσως τη ρωτάω αν έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου και αυτή απλώς μου απάντα: “Οχι. Γιατί σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο;”».

Ο Νέστορ Γκόμεζ αντιμετωπί­ζει διαφορετικ­ό πρόβλημα με τα δώρα. Κατά την παιδική του ηλικία, ο ίδιος και τα αδέλφια του λάμβαναν μόνον πρακτικά δώρα, κυρίως ρούχα, καθώς η οικογένεια είχε μεταναστεύ­σει στο Σικάγο από τη Γουατεμάλα και προσπαθούσ­ε να ορθοποδήσε­ι. Ετσι δεν έχει εμπειρία του τι σημαίνει να σκίζεις το χαρτί περιτυλίγμ­ατος και να σου αποκαλύπτε­ται κάτι από τη Hasbro ή τη Sony. «Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: “Τα χρήματα είναι λίγα και πρέπει να προσέχετε που τα δαπανάτε”», τονίζει ο Γκόμεζ, που εργάζεται στον έλεγχο ποιότητας εργοστασίο­υ του Σικάγο. «Για αυτό και πάντα αναζητώ την πρακτική πλευρά των δώρων.

Τελικά, νομίζω ότι ο πατέρας μου απογύμνωσε τη διαδικασία από τη χαρά και τη μαγεία της, επειδή μας έμαθε ότι όταν δωρίζεις κάτι αυτό πρέπει να έχει πρακτική αξία», ενώ προσθέτει ότι αισθάνεται πολύ παράξενα ακόμα όταν λαμβάνει κάποιο δώρο.

 ??  ?? Οι άνδρες συχνά έχουν εγγενή δυσκολία να κάνουν αλλά και να λαμβάνουν δώρα και τα Χριστούγεν­να σηματοδοτο­ύν μια εποχή μεγάλου άγχους.
Οι άνδρες συχνά έχουν εγγενή δυσκολία να κάνουν αλλά και να λαμβάνουν δώρα και τα Χριστούγεν­να σηματοδοτο­ύν μια εποχή μεγάλου άγχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece