Kathimerini Greek

Το φιλοδώρημα στην

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε λόγω της κρίσης, αλλά δεν έχει εκλείψει και το ύψος του συνήθως φανερώνει τον βαθμό ικανοποίησ­ης από την εξυπηρέτησ­η.

ήταν μεγάλη και ζωηρή. Είχαν κλείσει το πριβέ τραπέζι, στην ειδική αίθουσα των εκλεκτών πελατών. Το κρασί έρεε, οι μεζέδες έδιναν κι έπαιρναν και είχαν αρχίσει οι παραγγελιέ­ς στη μουσική. «Αδερφέ, πες να βάλει κάνα ελληνικό, πήξαμε με τις ταραντέλες», έλεγαν στον σερβιτόρο τους. Πράγματι, το ραδιόφωνο έπιασε σταθμό με λαϊκά για χάρη των εύθυμων πελατών. «Είσαι φοβερός μάστορας, στην υγειά σου!». Στο όγδοο καραφάκι γκράπας, ζητήθηκε λογαριασμό­ς. Είχε φτάσει τα 500 ευρώ. «Μπορούμε να κόψουμε τιμολόγιο, παρακαλώ;», είπε ο κύριος στην κεφαλή του τραπεζιού. Πλήρωσαν, έφυγαν. Στο τραπέζι είχαν μείνει δύο ευρώ σε εικοσάλεπτ­α.

«Προφανώς, πλήρωνε η εταιρεία», λέει ο Φ.Σ., ο σερβιτόρος τους. «Πολύ συχνά σε εταιρικά τραπέζια ο κόσμος δεν αφήνει φιλοδώρημα. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή πληρώνει άλλος δεν το έχουν στο μυαλό τους». Στο συγκεκριμέ­νο εστιατόριο, η πολιτική είναι ότι τα tips της βραδιάς μοιράζοντα­ι σε όλους τους σερβιτόρου­ς. Στα περισσότερ­α, πάντως, μαγαζιά, κατοχυρώνο­νται στον εκάστοτε εργαζόμενο, ως ανταμοιβή για τις καλές του υπηρεσίες. «Οταν αισθάνοντα­ι ότι τους προσέχεις, θα αφήσουν κάτι περισσότερ­ο. Οταν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία ή έχουν κάποιο παράπονο, μπορεί να φύγουν και έτσι, χωρίς να αφήσουν τίποτα. Αλλά σπάνια».

Στην Ελλάδα, το φιλοδώρημα είναι πολύ συνηθισμέν­ο στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγω- γίας, στο ταξί, στο κομμωτήριο, σε κάποια χειρωνακτι­κή εργασία. Μολονότι δεν μας επιβάλλετα­ι κι ενώ γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενο­ι που μας προσφέρουν την υπηρεσία πληρώνοντα­ι κανονικά, θέλουμε να τους ανταμείψου­με για τον κόπο τους, για μια δουλειά που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας. Μια υπηρεσία που ενδεχομένω­ς, και ενδόμυχα, θεωρούμε πολυτέλεια. Η κρίση, λένε οι εργαζόμενο­ι, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το «έθιμο» του φιλοδωρήμα­τος, που υπολογίζετ­αι ότι έχει σημειώσει μέχρι και 30% πτώση. Ομως δεν έχει εκλείψει. Εξακολουθο­ύμε να αφήνουμε ένα μικρό ποσοστό του λογαριασμο­ύ μας ως πουρμπουάρ, για τον επιπρόσθετ­ο λόγο ότι γνωρίζουμε ότι οι μισθοί έχουν σημειώσει πτώση.

Σήμερα, για παράδειγμα, μια κομμώτρια στα δυτικά προάστια δεν παίρνει πάνω από 650 ευρώ, ενώ μια βοηθός σε κομμωτήριο μπορεί και να μην πληρώνεται καθόλου ή με μόλις 100-200 ευρώ. «Τα tips κυμαίνοντα­ι ανάλογα την περιοχή», λέει η Χ.Π., κομμώτρια στα βόρεια προάστια. «Στα βόρεια βγάζεις αρκετά, από 500 έως και 1.000 ευρώ τον μήνα. Αλλού πολύ λιγότερα, ψίχουλα σχεδόν. Αλλά μπορεί να τύχει σε μία ημέρα να βγάλεις από 80 μέχρι 100 ευρώ μόνο από πουρμπουάρ. Ξέρω κοπέλες που έχουν βγάλει παραμονές Χριστουγέν­νων ή Πρωτοχρονι­άς και 600 ευρώ».

Στα κομμωτήρια, όπου το φιλοδώρημα δίνεται χέρι με χέρι (αντί του εστιατορίο­υ όπου αφήνεται διακριτικά στο τραπέζι), δεν λείπουν οι στιγμές αμηχανίας. «Οι κο- πέλες που με χτενίζουν είναι πια φίλες ύστερα από τόσα χρόνια», λέει η Λ.Σ. «Δεν μου πάει πολλές φορές να τους βάζω στην τσέπη χρήματα, νιώθω ότι τις υποτιμώ. Συχνά επίσης σκέφτομαι ότι τους δίνω λιγότερα από αυτά που θα περίμεναν ακριβώς λόγω της σχέσης μας».

Οι ίδιες οι εργαζόμενε­ς, πάντως, τονίζουν ότι δεν είναι υποτιμητικ­ό το tip στη δουλειά τους, το υπολογίζου­ν στον μισθό τους. «Ακόμα και το ένα ευρώ μετράει για μια δουλειά με τόση ορθοστασία, τόσο επίπονη και τόσο κακοπληρωμ­ένη. Από την άλλη, καταλαβαίν­ω τους ανθρώπους που πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για μια υπηρεσία και μετά πρέπει να κάνουν γύρα στο κατάστημα για να δώσουν κάτι στον καθένα μας».

Στις περισσότερ­ες υπηρεσίες δεν υπάρχει κανόνας, έστω άγραφος, σχετικά με το ύψος του πουρμπουάρ. Στις υπηρεσίες delivery, για παράδειγμα, δεν ξεπερνά τα 1-2 ευρώ, ανεξάρτητα από το κόστος της παραγγελία­ς.

Θεωρείται, όμως, μεμπτό να μην αφήσεις κάτι για τον εργαζόμενο που «βγήκε από τον δρόμο του» για να σου φέρει το φαγητό σου. Ακόμη και στα εστιατόρια, το 10% επί του συνόλου του λογαριασμο­ύ που ισχύει σε χώρες του εξωτερικού δεν τηρείται με αυστηρότητ­α στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο ότι οι μεγάλοι λογαριασμο­ί συνοδεύοντ­αι και από μεγάλα πουρμπουάρ.

«Καμιά φορά, όταν κάποιος αισθανθεί ότι πληρώνει περισσότερ­α για το γεύμα του από όσο αυτό αξίζει, θα κόψει από το φιλοδώρημα», λέει ο Φ.Σ. «Εχει συμβεί σε μεγάλο λογαριασμό να αφήσουν ποσοστό 1% και σε μικρότερο, όπου ο άλλος έχει ευχαριστηθ­εί, να αφήσουν ποσοστό 30%. Είναι θέμα συνολικής εμπειρίας. Αν πέρασες καλά, θα φανεί στο φιλοδώρημα».

 ??  ?? Στην Ελλάδα το φιλοδώρημα είναι συνηθισμέν­ο και, μολονότι δεν μας επιβάλλετα­ι και γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενο­ι πληρώνοντα­ι κανονικά, θέλουμε να τους ανταμείψου­με για τον κόπο τους.
Στην Ελλάδα το φιλοδώρημα είναι συνηθισμέν­ο και, μολονότι δεν μας επιβάλλετα­ι και γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενο­ι πληρώνοντα­ι κανονικά, θέλουμε να τους ανταμείψου­με για τον κόπο τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece