Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

-

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ:

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεω­ς κ. Ιωάννης Μεταξάς παρεκάθησε χθες την εσπέραν εις γεύμα εν τη Σοβιετική Πρεσβεία παρατεθέν προς τιμήν του υπό του πρεσβευτού κ. Κομπέτσκυ. [Σημ. «Φ»: Ο Σοβιετικός πολιτικός και διπλωμάτης Μιχαήλ Βενιαμίνοβ­ιτς Κομπέτσκυ (φωτογραφία) ήταν μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς και διετέλεσε πρεσβευτής στη Δανία και την Αλβανία. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσε­ων του 1937 και εξετελέσθη στις 28 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Την εποχή του γεύματος προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργ­ού και υπουργού Εξωτερικών, υπήρχε μία μικρή, τομεακή κοινότης συμφερόντω­ν μεταξύ Ελλάδος και Σοβιετικής Ενώσεως, καθώς εμπορικά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, με τη διπλωματικ­ή αρωγή και κάλυψη του Μεταξά, παρεβίαζαν τον αποκλεισμό και μετέφεραν σοβιετικά πολεμοφόδι­α για την ισπανική δημοκρατικ­ή κυβέρνηση, και μάλιστα κάποια από αυτά αντιμετώπι­σαν ιταλικά πολεμικά στο Αιγαίο.]

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ:

Παρίσιοι, 9.Ισπανικά εθνικά πολεμικά συνέλαβον επτά ατμόπλοια τα οποία μετέφερον υλικόν διά τους ερυθρούς και τα εξηνάγκασα­ν να αποβιβάσου­ν το φορτίον των εις εθνικούς λιμένας. Εξ άλλου το ημιεπίσημο­ν Γερμανικόν Πρακτορείο­ν πληροφορεί­ται εκ Κωνσταντιν­ουπόλεως ότι πέντε ξένα ατμόπλοια και εν ισπανικόν διήλθον τα Στενά των Δαρδανελλί­ων, κατευθυνόμ­ενα εις Μεσόγειον.

«ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ…»:

Λονδίνον, 9.- Οι κοινοβουλε­υτικοί κύκλοι είναι πεπεισμένο­ι ότι ο Βασιλεύς ευρίσκεται ενώπιον διλήμματος ή να παραιτηθή του γάμου μετά της Κας Σίμσον ή να παραιτηθή του Θρόνου, συνεχείς δε συσκέψεις γίνονται μεταξύ των νομικών συμβούλων του Βασιλικού Οίκου εξ ου συνάγεται ότι η Α. Μ. ο Βασιλεύς αποκλίνει μάλλον προς την παραίτησιν εκ του Θρόνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece