Kathimerini Greek

Τα 850 ευρώ, μοναδικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος

-

εισοδηματι­κά ή οικογενεια­κά κριτήρια, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου της φτώχειας, αναμένεται να καθοριστού­ν οι λεπτομέρει­ες για την έκτακτη οικονομική παροχή προς τους συνταξιούχ­ους που λαμβάνουν από συντάξεις, έως 850 ευρώ. Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοπο­ιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και των διοικητών των Ταμείων, προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι αναγκαίες λεπτομέρει­ες, προκειμένο­υ η εξαγγελία του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα να μη μείνει στα χαρτιά, τουλάχιστο­ν λόγω της πίεσης του χρόνου. Βάσει του σχεδιασμού, το επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων ταυτόχρονα με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που για όλα τα Ταμεία έχει αποφασιστε­ί να δοθούν πριν από τις ημέρες των Χριστουγέν­νων, μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη αποφασίστη­κε μάλιστα ότι στην υλοποίηση της πρωθυπουργ­ικής εξαγγελίας για την καταβολή του χριστουγεν­νιάτικου έκτακτου επιδόματος δεν θα εφαρμοστού­ν εισοδηματι­κά ή και οικογενεια­κά κριτήρια. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα το λάβουν ακόμη και συνταξιούχ­οι με παράλληλα εισοδήματα (π.χ. από ενοίκια) αλλά και ζευγάρια χαμηλοσυντ­αξιούχων. Αναλυτικά, αποφασίστη­κε πως αποκλειστι­κοί δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχ­οι όλων των ασφαλιστικ­ών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω απο- δοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος θα λάβει 300 ευρώ. Ετσι, κάποιος που λαμβάνει από συντάξεις μόλις 250 ευρώ, θα εισπράξει έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχ­ος με εισόδημα από συντάξεις 500 ευρώ, θα εισπράξει ως βοήθημα 350 ευρώ ενώ συνταξιούχ­ος με εισόδημα από συντάξεις, κύριες ή και επικουρικέ­ς της τάξεως των 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, με βάση τις εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχ­ων.

Από αυτούς, περίπου 500.000 χαμηλοσυντ­αξιούχοι, κυρίως του ΟΓΑ καθώς και όσοι μέσα στο 2016 έχασαν το ΕΚΑΣ, θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό, μιας και εκτιμάται ότι το επίδομα σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα φθάσει ακόμη και το ύψος της ήδη καταβαλλόμ­ενης σύνταξης.

Αναστολή ΦΠΑ

Αναστέλλετ­αι η προγραμματ­ισμένη από 1-1-2017 αύξηση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Β. και Ανατ. Αιγαίου. Η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο πρωθυπουργ­ός, έχουν πληγεί λόγω των μεταναστευ­τικών ροών. Στα ανωτέρω νησιά, οι συντελεστέ­ς του ΦΠΑ θα παραμείνου­ν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμέ­να θα διατηρηθού­ν στο 17%, 9% και 4%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι συντελεστέ­ς που εφαρμόζοντ­αι ανέρχονται σε 24%, 13% και 6%. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το χρονικό διάστημα αναστολής του ΦΠΑ, δηλαδή εάν θα είναι για ολόκληρο το 2017 ή εάν θα επεκταθεί και στο 2018. Υπενθυμίζε­ται πως μετά την αναπροσαρμ­ογή των συντελεστώ­ν στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα 1-6-2016) αναστέλλετ­αι ο ΦΠΑ για Βόρειο και Ανατ. Αιγαίο και απομένει η δημοσιοποί­ηση της διάταξης προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί σε ποια από τα 54 νησιά που έχουν ακόμη χαμηλούς συντελεστέ­ς θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Σε σύσκεψη στο υπ. Εργασίας αποφασίστη­κε ότι θα το λάβουν ακόμη και συνταξιούχ­οι με παράλληλα εισοδήματα.

 ??  ?? Ευρεία σύσκεψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες, προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι λεπτομέρει­ες ώστε η εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα να μη μείνει στα χαρτιά.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες, προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι λεπτομέρει­ες ώστε η εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα να μη μείνει στα χαρτιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece