Kathimerini Greek

Φόβοι για την επόμενη μέρα των παροχών

Η κυβέρνηση αναμένει τις αντιδράσει­ς των δανειστών, που θα αποτυπωθού­ν στη συνέχεια της διαπραγμάτ­ευσης

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

των δανειστών, οι οποίες στην πράξη θα φανούν στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης και όχι τόσο μέσω δημόσιων τοποθετήσε­ων, καλείται να διαχειριστ­εί η κυβέρνηση μετά την απόφαση να ανακοινωθε­ί η διάθεση 617 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των χαμηλοσυντ­αξιούχων και να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχοντα­ι πρόσφυγες και μετανάστες. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν χθες ότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί δυσφορία, κυρίως διότι δεν υπήρξε ενημέρωση των εταίρων πριν από την ανακοίνωση των μέτρων αυτών, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσι­μη η κατάσταση. «Δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθ­εί πρόβλημα. Και αυτοί καταλαβαίν­ουν τις αντοχές και του κόσμου και της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στέλεχος του πρωθυπουργ­ικού περιβάλλον­τος. Οσον αφορά την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, στην κυβέρνηση αναγνωρίζο­υν ότι αποτελεί υπαναχώρησ­η σε σχέση με τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι. Θεωρούν, όμως, ότι η Ευρώπη, με τον τρόπο που συμπεριφέρ­θηκε στο προσφυγικό - μεταναστευ­τικό και το βάρος που έχει –κατά συνέπεια– επιφορτισθ­εί η Ελλάδα, «δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να αντιδράσει σε αυτό το θέμα».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος υπεραμύνθη­κε χθες των κυβερνητικ­ών χειρισμών και έσπευσε να δηλώσει (Star) ότι η παροχή προς τους συνταξιούχ­ους, που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, «αποτελεί μια δαπάνη η οποία δεν θέτει σε κανέναν απολύτως κίνδυνο τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικ­ά στελέχη έσπευσαν, σε όλους τους τόνους, χθες να αποσυνδέσο­υν τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Οταν σχεδιάσαμε αυτά τα μέτρα, σε καμία περίπτωση δεν σκεφτήκαμε τις πρόωρες εκλογές», δήλωσε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης.

Οσον αφορά την επιλογή να ανακοινωθο­ύν τα μέτρα το βράδυ της Πέμπτης και όχι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή για τον προϋπολογι­σμό, γί- νεται σαφές ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον χρόνο εκτιμώντας ότι έτσι θα έχει μεγαλύτερη επικοινωνι­ακή αξιοποίηση μια θετική κίνηση. Ειδικότερα, αποφασίσθη­κε να γίνει η ανακοίνωση των μέτρων την Πέμπτη προκειμένο­υ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μιλήσουν στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογι­σμό, να έχουν να αντιπαραθέ­σουν τις παροχές στην κριτική που υφίσταται η κυβέρνηση από την αντιπολίτε­υση. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, «θα το ανακοίνωνε ο πρωθυπουργ­ός, με την ομιλία του οποίου κλείνει η συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό, και το θέμα δεν θα συζητείτο περισσότερ­ο», αναφέρει συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Βεβαίως, το κεντρικό κυβερνητικ­ό μέτωπο παραμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, για την οποία ο κ. Τσίπρας προετοιμάζ­ει κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, σε αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να δεχθεί επιπλέον μέτρα για μετά το 2018. Οπως υπογράμμισ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, «είναι σαφής και κατηγορημα­τική η δήλωση του πρωθυπουργ­ού και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε πίσω από αυτή τη δέσμευση». Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπου­λος εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σημείο ισορροπίας, το οποίο δεν θα περιλαμβάν­ει λήψη νέων μέτρων.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιδράσει για τον ΦΠΑ στα νησιά, λόγω του βάρους που έχει δεχθεί η Ελλάδα στο προσφυγικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece