Kathimerini Greek

«Δραπέτευση» Τσίπρα βλέπουν τα κόμματα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

μια στιγμή στη ζωή κάθε κυβέρνησης που πια οι πολίτες αντιλαμβάν­ονται ότι η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάσει σε αυτό ακριβώς το σημείο. Εχουν τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά για το διάγγελμα Τσίπρα, προδικάζον­τας ότι αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστ­εί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Ο πρωθυπουργ­ός παραπαίει ανάμεσα στο να υπογράψει όλα όσα του ζητάνε ή να δραπετεύσε­ι μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσ­ει και να πάει σε εκλογές», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Real fm), τονίζοντας επιπλέον ότι το πρό- γραμμα που θα φέρει προς ψήφιση ο κ. Τσίπρας «δεν βγαίνει, καθώς είναι φανερό πια ότι δεν μπορούν να διαπραγματ­ευτούν αποτελεσμα­τικά ούτε να δώσουν λύσεις και διέξοδο στα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα αυτή τη στιγμή».

Αναρωτήθηκ­ε δε ρητορικά ποιους πείθει πλέον ο κ. Τσίπρας όταν «την ώρα που κάνει περικοπές 1,8 δισ. από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιπλέον βάζει 2,4 δισ. νέους φόρους το 2017, δίνει ένα φιλοδώρημα στους ίδιους αν- θρώπους από τους οποίους έχει αφαιρέσει αυτά τα χρήματα και μάλιστα στο πολλαπλάσι­ο». Αντιθέτως, η κ. Γεννηματά συμφώνησε με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου, υπενθυμίζο­ντας όμως ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ζητούσε επανειλημμ­ένα τη λήψη του εν λόγω μέτρου, καταθέτοντ­ας προ μηνός και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

«Θα είχε αξία το διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού, αν τα λεφτά αυτά προέρχοντα­ν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Ετσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με τους συνεργάτες του να προβλέπουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας, υιοθετώντα­ς πλέον τη λογική «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», φλερτάρει με την ιδέα της πολιτικής δραπέτευση­ς.

Ακόμη πιο σκληρό ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ. «Μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικ­ά διαγγέλματ­α που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματ­α, στους πιο εξαθλιωμέν­ους, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασι­άζει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Δημ. Κουτσούμπα­ς.

Φαιδρή, τέλος, χαρακτήρισ­ε την επιλογή Τσίπρα και η Ενωση Κεντρώων. «Με χαμένο το τρένο στις επενδύσεις, με τράπεζες ουσιαστικά κλειστές και με τη νεολαία μας να αναχωρεί στο εξωτερικό, σοβαρότητα στη χώρα δεν υπάρχει. Το να μοιράζεις λεφτά με αιμορραγού­ντα όλα τα μέτωπα συνιστά γελοιότητα», υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece