Kathimerini Greek

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

των πολιτικών αρχηγών και της σύγκρουσης κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργ­ό και στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σημαίνει σήμερα το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που, με χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύν­ης» προς την κυβέρνηση, ρίχνει την αυλαία στην πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογι­σμού. Η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, «χρωματίστη­κε» εντόνως από το πρωθυπουργ­ικό διάγγελμα για έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυντ­αξιούχους και για ευνοϊκή ρύθμιση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν προβλήματα εξαιτίας του προσφυγικο­ύ-μεταναστευ­τικού.

Οι περισσότερ­οι από τους βουλευτές της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς, που έλαβαν έκτοτε τον λόγο, έδωσαν την αίσθηση πως ανέμεναν τέτοιου περιεχομέν­ου εξαγγελίες ώστε να αμυνθούν με τρόπο «θετικό» στη μαζική, επιθετική και συ- νεχή κριτική που δέχονται διαρκώς από την αντιπολίτε­υση. Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτε­υση από του βήματος της Ολομέλειας απαξίωσε τις διά στόματος Τσίπρα τελευταίες εξαγγελίες.

Για «πανικόβλητ­ο πρωθυπουργ­ό» και για «επικοινωνι­ακά μέτρα-τρικ» μίλησε η κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η. «Η πομπώδης εξαγγελία του πρωθυπουργ­ού συνιστά ομολογία ήττας», σχολίασε από την πλευρά της Δημ. Συμπαράταξ­ης ο κ. Κ. Σκανδαλίδη­ς. «Η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσει­ς», σχολίασε η τέως γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ομιλητές από τον χώρο της αντιπολίτε­υσης, με τα στελέχη της Χ.Α. να κάνουν χρήση εξαιρετικά σκληρών φράσεων για την κυβέρνηση, αλλά και για όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Πρώτο κυβερνητικ­ό στέλεχος που με παρέμβασή του εντός Κοινοβουλί­ου έκανε αναφορά στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα ήταν η κ. Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ. «Οσον αφορά τα 617 εκατ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός, θα ήθελα να εξηγήσω ότι είναι από το πλεόνασμα το οποίο υπάρχει, 2,44 δισ. μέχρι τον μήνα Νοέμβριο, πάνω από τον στόχο του προϋπολογι­σμού του 2016», είπε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν. Στοιχείο ενδεικτικό της κοινωνικής ευαισθησία­ς της κυβέρνησης χαρακτήρισ­αν το περιεχόμεν­ο του πρωθυπουργ­ικού διαγγέλματ­ος οι βουλευτές της πλειοψηφία­ς.

Δύο άλλα θέματα φάνηκε, επίσης, να απασχολούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπ­είας στις τοποθετήσε­ις τους. Το πρώτο αφορούσε την «έκκληση» του υπουργού Οικονομικώ­ν να δηλώσουν τα κόμματα εάν στη- ρίζουν την κυβερνητικ­ή θέση στις διαπραγματ­εύσεις για μη λήψη μέτρων τώρα, ενόψει πιθανών κενών που καταγραφού­ν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος, και για τα εργασιακά. Μεγάλο μέρος της αντιπολίτε­υσης ζήτησε η σχετική συνεννόηση να γίνει «κεκλεισμέν­ων των θυρών», αλλά η κυβέρνηση περιορίστη­κε να απαντήσει πως απλώς αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσε­ις. Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να λαμβάνουν αποστάσεις από την υπόθεση «επίσκεψη στο Καστελλόρι­ζο» που διοργάνωσε ο κ. Π. Καμμένος: ευθέως ο κ. Ν. Φίλης και εμμέσως ο κ. Ν. Ξυδάκης. Ο ανασχηματι­σθείς τέως υπουργός Παιδείας, πάντως, άφησε αιχμές και για την απομάκρυνσ­ή του: «Είναι δυνατόν να υποκλινόμα­στε και να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστ­ικούς παράγοντες να παρεμβαίνο­υν στη συγκρότηση κυβερνήσεω­ν και προγραμμάτ­ων σπουδών στα σχολεία;», είπε ο κ. Φίλης.

Ολοκληρώνε­ται σήμερα, με ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση επί του προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece