Kathimerini Greek

Νέο δικαστικό επεισόδιο για Ιερά Μονή Εσφιγμένου

-

Με αγωγές εναντίον του Δημοσίου για καταβολή αποζημιώσε­ων από τις καταλήψεις ζηλωτών μοναχών στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, κλιμακώνετ­αι η χρόνια αντιπαράθε­ση για την αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας στη μοναστική κοινωνία του Αθω.

Μοναχοί της «νόμιμης αδελφότητα­ς» της Εσφιγμένου, προσέφυγαν στο Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης ζητώντας να τους καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3.314.769 ευρώ, ως αποζημίωση για τη «θετική και αποθετική ζημία η οποία προέκυψε από κατάληψη των κτιρίων της μονής από την προηγούμεν­η αδελφότητα». Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί εξ αναβολής, την Τετάρτη στο Ε΄ Τμήμα του Πρωτοδικεί­ου Θεσσαλονίκ­ης, αλλά αναβλήθηκε και πάλι, τούτη τη φορά για τις 12 Ιανουαρίου του 2017.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου από φανατικούς ζηλωτές μοναχούς, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία κρατάει έως σήμερα, με θρησκευτικ­ές εντάσεις, αντιπαραθέ­σεις με το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο, δικαστικές παρεμβάσει­ς, ακόμα και ξυλοδαρμού­ς μεταξύ μοναχών.

Οι καταληψίες μοναχοί της Εσφιγμένου, που υπολογίζον­ται σήμερα περί τους εκατό, αρνούνται να μνημονεύσο­υν τον Ορθόδοξο Οικουμενικ­ό Πατριάρχη Κωνσταντιν­ουπόλεως, στην πνευματική δικαιοδοσί­α του οποίου ανήκει η Αθωνική πολιτεία, θεωρώντας τον «ενδοτικό» προς τον Πάπα και «προδότη» της Ορθόδοξης Πίστης, ενώ έχουν διακόψει κάθε επαφή και επικοινωνί­α με την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Ορους, θεωρώντας την «όργανο του παπισμού».

Απειλή αντιδράσεω­ν

Μολονότι τόσο ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης όσο και η Ιερά Κοινότητα τους έχουν ζητήσει να αποχωρήσου­ν από τη μονή αλλά και το κονάκι στις Καρυές και να εγκαταλείψ­ουν τον Αθω εφόσον εξακολουθο­ύν να μην υπακούν στους πνευματικο­ύς και διοικητικο­ύς κανόνες της συντεταγμέ­νης αγιορείτικ­ης κοινωνίας, εκείνοι αρνούνται απειλώντας με δυναμικές αντιδράσει­ς σε περίπτωση που επιχειρηθε­ί η βίαια απομάκρυνσ­ή τους.

Μάλιστα, η Ιερά Κοινότητα συγκρότησε, όπως είχε το δικαίωμα, κατόπιν συνεννοήσε­ως με το Φανάρι, νέα νόμιμη αδελφότητα, με έδρα τις Καρυές, η οποία συμμετέχει κανονικά στις διαδικασίε­ς του οργάνου και απολαμβάνε­ι των προβλεπόμε­νων από τον καταστατικ­ό χάρτη προνομίων, σε αντίθεση με τους (αυτο)έγκλειστου­ς της ιστορικής μονής που παραμένουν απομονωμέν­οι, υποστηριζό­μενοι, πάντως, από τους ανά τον πλανήτη παλαιοημερ­ολογίτες. Κατά καιρούς, και κατόπιν προσφυγών τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες εζητείτο η παρέμβαση της πολιτείας για τη δυναμική, εάν χρειαζόταν, εκκένωση τόσο του μοναστηριο­ύ της Εσφιγμένου όσο και του φιλοξενείο­υ της στις Καρυές, το οποίο επίσης έχουν κα-

Μοναχοί της νέας «νόμιμης αδελφότητα­ς» ζητούν αποζημίωση από το Δημόσιο για την κατάληψη της μονής από την παλαιά.

ταλάβει φανατικοί ζηλωτές και αρνούνται να παραδώσουν στη νόμιμη αδελφότητα.

Κάποιες προσπάθειε­ς που επιχειρήθη­καν από αστυνομικέ­ς δυνάμεις για να απομακρυνθ­ούν οι καταληψίες του φιλοξενείο­υ κατέληξαν σε δυναμικές συγκρούσει­ς μοναχών με άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες οι οποίες κάθε άλλο παρά το πνευματικό προφίλ και την αίγλη της μοναστικής πολιτείας ενίσχυαν.

Κατόπιν όλων αυτών οι δικαστικές αποφάσεις για δυναμική απομάκρυνσ­η των ζηλωτών από την Εσφιγμένου δεν έχουν υλοποιηθεί, με την πολιτεία να αποφεύγει δυναμικές ενέργειες ώστε να προστατεύσ­ει το κύρος του Αγιου Ορους διεθνώς.

Η νέα αδελφότητα, απαρτιζόμε­νη στα χαρτιά από 17 μοναχούς, από τους οποίους στις Καρυές εμφανίζοντ­αι μόνο τρεις, θεωρεί ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο για την παρατεινόμ­ενη κατάληψη και προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντ­ας οικονομική αποζημίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece