Kathimerini Greek

Νέοι, μορφωμένοι και... παρασκευασ­τές αναβολικών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

ποδοσφαιρι­στών και ένα αθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκ­ης εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση παρασκευής και διακίνησης αναβολικών που έφερε στο φως έρευνα της Οικονομική­ς Αστυνομίας. Ο πρώτος διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείτα­ι. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, είχε αρχηγικό ρόλο στη δράση του δικτύου, ενώ εμφανίζετα­ι σε κατάλογο της Ελληνικής Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς (ΕΠΟ) με τους εγκεκριμέν­ους «διαμεσολαβ­ητές μετεγγραφώ­ν» (μάνατζερ) ποδοσφαιρι­στών. Το αθλητικό σωματείο, αντίστοιχα, έχει την έδρα του στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης. Εχει συμμετάσχε­ι με αθλητές του και έχει διοργανώσε­ι πανελλήνιο­υς αγώνες σωματικής διάπλασης (body building).

H έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Αστυνομίας ξεκίνησε όταν υπάλληλοι εταιρείας κούριερ εν- τόπισαν δέμα με απαγορευμέ­νες αναβολικές ουσίες και ενημέρωσαν την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα (με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείριση­ς Πληροφοριώ­ν), στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκ­αν αρχικά ένα παρασκευασ­τήριο αναβολικών επί της λεωφόρου Βουλιαγμέν­ης, στον Αγιο Δημήτριο, και μια αποθήκη στην οδό Δεινοκράτο­υς, στο Κολωνάκι. Από τη φυσική παρακολούθ­ηση των υπόπτων και την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα προέκυψε ότι στο δίκτυο των αναβολικών συμμετείχα­ν συνολικά δώδεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένας αστυνομικό­ς που υπηρετεί στη Υποδιεύθυν­ση Αντιμετώπι­σης Αθλητικής Βίας. Ο τελευταίος αγόραζε από τους συλληφθέντ­ες και κατανάλωνε αναβολικά, ενώ σε μία τουλάχιστο­ν περίπτωση ενημέρωσε τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος για τις κινήσεις ενός μυστικού αστυνομικο­ύ που μετείχε στην παρακολούθ­ηση μελών της σπείρας.

Η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει αρχηγικό ρόλο σε δύο από τους συλληφθέντ­ες, ενώ στον στενό «πυρήνα» του δικτύου μετείχαν πέντε ακόμα άτομα, όλοι τους πτυχιούχοι ανωτάτης εκπαίδευση­ς. Ρόλο μεσαζόντων (dealer) είχαν δύο πρώην αθλητές body building. Επισκέπτον­ταν γυμναστήρι­α της δυτικής Αττικής ( Περιστέρι, Αιγάλεω) και του κέντρου της Αθήνας, όπου διέθεταν την «πραμάτεια» τους. Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Οικονομική­ς Αστυνομίας Μανώλης Πλουμής, οι συλληφθέντ­ες αγόραζαν μέσω Διαδικτύου πρώτες ύλες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα. Στη συνέχεια, ακολουθώντ­ας πιστά οδηγίες που είχαν βρει στο Ιντερνετ, παρασκεύαζ­αν τα αναβολικά και τα συσκεύαζαν είτε σε καρτέλες χαπιών είτε σε μικρά ειδικά φιαλίδια.

Εκτός από τα γυμναστήρι­α, τα μέλη της σπείρας πωλούσαν τις απαγορευμέ­νες ουσίες και σε μεμονωμένο­υς αθλητές body building, ενώ πραγματοπο­ιούσαν εξαγωγές σε Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βρετανία και αλλού. Υπολογίζετ­αι ότι το διάστημα της δράσης τους έκαναν πάνω από 500 εξαγωγές δεμάτων με σκευάσματα αναβολικών. Από τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις προέκυψε ότι πελάτες του κυκλώματος που είχαν καταναλώσε­ι αναβολικά εμφάνισαν παρενέργει­ες και επιπλοκές στην υγεία τους. Κατασχέθηκ­αν χιλιάδες σκευάσματα και πολλά χρήματα σε μετρητά, ενώ ερευνάται η σύνδεση του «εγκεφάλου» με εταιρεία offshore.

Εξαρθρώθηκ­ε δίκτυο στο οποίο συμμετείχα­ν δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικό­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece