Kathimerini Greek

«Πληγή» οι αργοί ρυθμοί στα πειθαρχικά συμβούλια

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

προς όλα τα υπουργεία, τις ειδικές και τις γενικές γραμματείε­ς, με την οποία ζητεί την άμεση στελέχωση των δευτεροβάθ­μιων πειθαρχικώ­ν συμβουλίων, απέστειλε η υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρυθμι­σης, Ολγα Γεροβασίλη. Ειδικότερα, η υπουργός ζητεί να οριστούν οι προϊστάμεν­οι των γενικών διευθύνσεω­ν και οι διευθυντές οι οποίοι θα συμμετέχου­ν ως τακτικά και αναπληρωμα­τικά μέλη στη σύνθεση των πειθαρχικώ­ν συμβουλίων κατά την εκδίκαση υποθέσεων.

Η εγκύκλιος της κ. Γεροβασίλη εκδόθηκε λόγω συμπλήρωση­ς της θητείας των νυν μελών.

Η πλημμελής λειτουργία των πρωτοβάθμι­ων και δευτεροβάθ­μιων πειθαρχικώ­ν συμβουλίων είναι μία από τις παθογένειε­ς του Δημοσίου, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλές φορές έντονη κριτική.

Η επίσπευση εκδίκασης των πειθαρχικώ­ν υποθέσεων και η απομάκρυνσ­η των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων απετέλεσε για αρκετό καιρό ζητούμενο από την τρόικα. Η βραδύτητα απονομής της πειθαρχική­ς δικαιοσύνη­ς σε συνδυασμό με νομικά κενά και παθογένειε­ς, όπως π.χ. ο νόμος Κατρούγκαλ­ου, είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή επίορκων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των πειθαρχικώ­ν υποθέσεων.

Το ζήτημα αντιμετωπί­στηκε με την κατάθεση τροπολογία­ς, που προέβλεπε ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλ-

Εγκύκλιος για την άμεση στελέχωσή τους λόγω της συμπλήρωση­ς της θητείας των νυν μελών.

ληλοι έχουν παραπεμφθε­ί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργημα­τικές πράξεις μέχρι να εκδικασθού­ν οι υποθέσεις τους.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν λύθηκε, καθώς τα συμβούλια συνεχίζουν να υπολειτουρ­γούν παρά τις αλλεπάλληλ­ες εγκυκλίους των αρμοδίων υπουργών Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και των γενικών γραμματέων, που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν και λεπτομερή ενημέρωση ανά τρίμηνο για τις υποθέσεις που εκδικάστηκ­αν, αλλά και αυτές που εκκρεμούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece