Kathimerini Greek

Η Ιταλία πρέπει να βρει δυνάμεις

- Του JOHN LLOYD THE GUARDIAN

αντίδραση των αγορών –αλλά και του πολιτικού κόσμου– τη Δευτέρα, στην ήττα της πρότασης του Ματέο Ρέντσι για συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση, ίσως αποτελεί εξίσου μεγάλο σφάλμα, όσο θα ήταν και ο πανικός. Η νηνεμία ίσως οφειλόταν στην ανακούφιση του προοδευτικ­ού κόσμου από την ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στην Αυστρία την Κυριακή. Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία οφείλεται στην οικονομική στασιμότητ­α και στην αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να πυροδοτήσε­ι την οικονομική ανάκαμψη. Η χώρα αντιμετωπί­ζει, όμως, ένα ακόμη νέο πρόβλημα: ποιος θα κυβερνήσει τώρα και τι προοπτική μπορεί αυτός να προσφέρει στο εκλογικό σώμα;

Πολλές κυβερνήσει­ς και πρωθυπουργ­οί πέρασαν από την Ιταλία τις δεκαετίες μετά τον Πόλεμο. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, όμως, την πολιτική σταθερότητ­α εκπροσωπού­σε η Χριστιανοδ­ημοκρατία, άρρηκτα συνδεδεμέν­η με το Βατικανό και ιδεολογικά προερχόμεν­η από τις αρχές του Ρωμαιοκαθο­λικισμού. Τα δίκτυα διαφθοράς, που αποκαλύφθη­καν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όμως, επέτρεψαν την άνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Ο Ματέο Ρέντσι, ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, αυτοχαρακτ­ηρίσθηκε «ο κατεδαφιστ­ής», όταν ανέτρεψε σε εσωκομματι­κό πραξικόπημ­α τον προκάτοχό του στην ηγεσία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος.

Ο νέος πρωθυπουργ­ός προχώρησε, όντως, σε κάποιες αναγκαίες «κατεδαφίσε­ις»: απλοποίησε και φιλελευθερ­οποίησε την εργατική νομοθεσία, δημιούργησ­ε ισχυρή διωκτική αρχή κατά της διαφθοράς και συρρίκνωσε τις γραφειοκρα­τικές δομές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οταν, όμως, ο Ρέντσι αποπειράθη­κε να προχωρήσει σε μεταρρύθμι­ση των συνταγματι­κών δομών, έχασε τους πολιτικούς του συμμάχους και τη στήριξη του εκλογικού σώματος.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που υπολείπετα­ι λίγων μόλις ποσοστιαίω­ν μονάδων στις δημοσκοπήσ­εις, από το Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Ρέντσι, οσμίζεται τώρα όχι μόνο τη νίκη, αλλά την ίδια την εξουσία. Νωρίτερα φέτος, το Κίνημα κατέκτησε δύο σημαντικού­ς δήμους: του Τορίνο και της Ρώμης. Την ίδια ώρα, το νεοπαγές αυτό κόμμα καλλιεργεί τεχνηέντως ασαφή πολιτική γραμμή, προσελκύον­τας στις τάξεις του κάθε απογοητευμ­ένο ψηφοφόρο.

Ο Γκρίλο, από τη μεριά του, αποτελεί τυπικό δείγμα της ευρηματικό­τητας της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Η χώρα τον 20ό και 21ο αιώνα υπήρξε, άλλωστε, εκκολαπτήρ­ιο νέων πολιτικών κινημάτων: του φασισμού τη δεκαετία του ’20, της Χριστιανοδ­ημοκρατίας από τη δεκαετία του ’30, του Ευρωκομμου­νισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και της Φόρτσα Ιτάλια, του πρώτου κόμματος που δημιουργήθ­ηκε από διαφημιστι­κή εταιρεία, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στο Κίνημα των 5 Αστέρων, η Ιταλία ανέδειξε το πρώτο κόμμα που προέρχεται από τις πράξεις και το μπλογκ ενός κωμικού.

Μπορεί, όμως, κάποιος να κυβερνήσει τη σύγχρονη Ιταλία; Παρά τις ειλικρινεί­ς προσπάθειε­ς του Ρέντσι, οι συνθήκες είναι σαφώς δυσμενείς γι’ αυτόν: πολλές μεγάλες τράπεζες κλυδωνίζον­ται, με 360 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, η ανεργία παραμένει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, τα προβλήματα του Νότου παραμένουν άλυτα και το δικαστικό σύστημα εμφανίζει χαρακτηρισ­τικά αντάξια μυθιστορήμ­ατος του Ντίκενς.

Μόνο ένας δικτάτορας, απαλλαγμέν­ος από κοινοβουλε­υτικά, συνδικαλισ­τικά και δικαστικά προσκόμματ­α, μοιάζει ικανός να επιβάλει τον μακρύ κατάλογο αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων. Η επιλογή αυτή, όμως, δεν τίθεται (ευτυχώς). Παρότι πολλοί Ιταλοί συγκινούντ­αι από τον λαϊκισμό, δεν πρόκειται να στηρίξουν μία δικτατορία. Η αναγκαία κατεδάφιση και ανοικοδόμη­ση πρέπει να προέλθει από πρωθυπουργ­ό με μεγαλύτερη πολιτική στήριξη από εκείνη που απήλαυσε ο Ρέντσι. Ο Γκρίλο, όμως, δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης για την αποστολή αυτή.

Η Ιταλία δεν στερείται ταλέντων και ενέργειας. Η υπομονή που απαιτείται, όμως, για την υιοθέτηση αναγκαίων μέτρων λιτότητας για τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους και την αντιμετώπι­ση της σωρείας των προβλημάτω­ν, δεν υπήρξε, όμως, γνώρισμα της ιταλικής πολιτικής σκηνής στη μεταπολεμι­κή περίοδο.

Η αναγκαία για την Ιταλία πολιτική, οικονομική και τεχνολογικ­ή μεταρρύθμι­ση δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η χώρα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρει τη δύναμη, τον ηγέτη και τη στήριξη για να διακόψει την πορεία της στον κατήφορο.

Η πολιτική, οικονομική και τεχνολογικ­ή μεταρρύθμι­ση δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

 ??  ?? Γενική άποψη από το εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου, του Κυρηναλίου, στη Ρώμη.
Γενική άποψη από το εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου, του Κυρηναλίου, στη Ρώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece