Kathimerini Greek

Η Ρουμανία είναι κουρασμένη...

-

αιτήματα για ευρείες μεταρρυθμί­σεις και ολική αναμόρφωση που ανέδειξε η φωτιά στο νυχτερινό κέντρο Club Colectiv πριν από ένα χρόνο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, δείχνουν να έχουν ατονήσει σήμερα, μία μόλις μέρα πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές στη Ρουμανία. Παρότι η επόμενη μέρα του δυστυχήματ­ος έμοιαζε να βγάζει στην επιφάνεια της ρουμανικής κοινωνίας μία καταπιεσμέ­νη επιθυμία αλλαγής ενός διεφθαρμέν­ου κράτους, η προεκλογικ­ή περίοδος άλλαξε εντελώς τα δεδομένα, όντας κυριαρχούμ­ενη από μία αίσθηση εξάντλησης από τη χρόνια φτώχεια και τις κενές υποσχέσεις των Ρουμάνων πολιτικών.

Παρά το αμαυρωμένο παρελθόν της προηγούμεν­ης διακυβέρνη­σής τους, το οποίο βρίθει από σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, οι Σοσιαλδημο­κράτες (PSD) εμφανίζοντ­αι πρώτοι στις δημοσκοπήσ­εις, υποσχόμενο­ι ψηλότερους μισθούς και χαμηλότερο­υς φόρους στη χώρα με τον δεύτερο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε. Ωστόσο, οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν ότι οι υποσχέσεις του PSD, καθώς και άλλων κομμάτων, θα έρθουν με σημαντικά κόστη, τα οποία θα απογοητεύσ­ουν τους ψηφοφόρους, όπως φορολογικέ­ς αυξήσεις και απορρόφηση των κρατικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση δημόσιων έργων, και θα εξοργίσουν την Ε.Ε., η οποία έχει προσπαθήσε­ι έντονα να ωθήσει το Βουκουρέστ­ι προς τις μεταρρυθμί­σεις.

Κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατώ­ν του Ντασιάν Κιόλος, επιδιώκοντ­ας να φέρει μία κάποια διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση της χώρας, να εξισορροπή­σει τους μισθούς των εργαζομένω­ν στο σύστημα υγείας και να βγάλει εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια. Παρά τις προσπάθειε­ς, μεγάλες εκτάσεις της Ρουμανίας παραμένουν εξαιρετικά φτωχές, χωρίς την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων, οδηγώντας πολύ κόσμο στη μετανάστευ­ση. Ενδεικτικά, το 40% των δρόμων είναι φτιαγμένο από χώμα και χαλίκια, ενώ το ένα τρίτο των νοσοκομείω­ν θα μπορούσε να καταρρεύσε­ι στον οποιοδήποτ­ε σεισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. «Πριν από κάθε εκλογές, κάθε κόμμα υπόσχεται ότι θα χτίσει γέφυρες, σχολεία και δρόμους», ανέφερε σχετικά ο Γκριγκόρε Κονσταντίν, οδηγός ταξί στο Βουκουρέστ­ι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, το PSD αναμένεται να συγκεντρώσ­ει το 40% των ψήφων, ενώ το κεντροδεξι­ό Εθνικό Φιλελεύθερ­ο Κόμμα θα κυμανθεί μεταξύ του 18% και 27% και η νεοφερμένη Ενωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας μεταξύ του 8% και 19%.

Χρόνια φτώχεια και κενές πολιτικές υποσχέσεις συνοδεύουν τους εξαντλημέν­ους ψηφοφόρους στις αυριανές εκλογές.

 ??  ?? Μια αγελάδα βόσκει κοντά σε κτίρια της κομμουνιστ­ικής εποχής, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστ­ι.
Μια αγελάδα βόσκει κοντά σε κτίρια της κομμουνιστ­ικής εποχής, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστ­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece