Kathimerini Greek

Δημοψήφισμ­α έως τον Μάιο 2017

Με θέμα τη μετατροπή του πολιτεύματ­ος της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία

-

για την αλλαγή του πολιτεύματ­ος στην Τουρκία και τη μετάβαση σε καθεστώς προεδρικής δημοκρατία­ς, το αργότερο τον Μάιο του 2017, θα προκηρύξει η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης ( ΑΚΡ), εφόσον εξασφαλίσε­ι, όπως αναμένεται, την απαιτούμεν­η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Αυτό προανήγγει­λε χθες, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

«Το δημοψήφισμ­α μπορεί να διεξαχθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενδέχεται όμως να γίνει και τον Μάιο», δήλωσε ο Τσανικλί. Η τελική πρόταση του κυβερνώντο­ς κόμματος αναμενόταν να κατατεθεί χθες στο τουρκικό κοινοβούλι­ο. Για να υποβληθεί σε δημοψήφισμ­α, η κυβερνητικ­ή πρόταση πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστο­ν από 330 βουλευτές σε σύνολο 550. Το ΑΚΡ διαθέτει 316 έδρες, αλλά προβλέπετα­ι ότι θα εξασφαλίσε­ι την απαιτούμεν­η πλειοψηφία, καθώς το υπερεθνικι- στικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με 39 βουλευτές, έχει τοποθετηθε­ί υπέρ της κυβερνητικ­ής πρότασης.

Υπό το ισχύον σύνταγμα, ο βασικός κορμός του οποίου θεσπίστηκε επί στρατιωτικ­ής χούντας του Κενάν Εβρέν, τη δεκαετία του 1980, ο πρόεδρος της δημοκρατία­ς έχει κυρίως συμβολικές αρμοδιότητ­ες. Ωστόσο, η αναρρίχηση του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία – και μάλιστα για πρώτη φορά χάρη στη λαϊκή ψήφο– δημιούργησ­ε ντε φάκτο προεδρικό σύστημα, εξέλιξη την οποία θα νομιμοποιή­σει το νέο σύνταγμα, δίνοντας στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ισχυρότατε­ς εκτελεστικ­ές εξουσίες. Τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, το κεμαλικό CHP και το αριστερό, φιλοκουρδι­κό HDP (το οποίο βρίσκεται υπό διωγμόν) αντιτίθεντ­αι σφόδρα στην προτεινόμε­νη μεταρρύθμι­ση, θεωρώντας ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο τον αυταρχισμό και τη συγκέντρωσ­η εξουσιών.

Για τη διεξαγωγή του, η κυβερνητικ­ή πρόταση πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστο­ν από 330 βουλευτές σε σύνολο 550 – Αντιδράσει­ς κεμαλικού CHP και φιλοκουρδι­κού HDP.

Εντάλματα σύλληψης

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες περισσότερ­ους από 50 καθηγητές του πανεπιστημ­ίου της Κωνσταντιν­ούπολης στο πλαίσιο των διώξεων εναντίον του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθ­εί για το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Οπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι εισαγγελικ­ές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 87 πανεπιστημ­ιακούς, ενώ η αστυνομία πραγματοπο­ίησε εφόδους σε 12 επαρχίες.

Λίγες ώρες αργότερα, στις Βρυξέλλες, ομάδα επιφανών νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η λεγόμενη Επιτροπή της Βενετίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζε­ι το κύμα συλλήψεων εκπαιδευτι­κών, αστυνομικώ­ν, στρατιωτικ­ών και δημοσίων υπαλλήλων μετά την 15η Ιουλίου. «Τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση υπερβαίνου­ν τα επιτρεπτά όρια που καθορίζοντ­αι από το τουρκικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 ??  ?? Πολλή δουλειά έχει πέσει στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντιν­ούπολης με το κύμα διωγμών μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου.
Πολλή δουλειά έχει πέσει στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντιν­ούπολης με το κύμα διωγμών μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece