Kathimerini Greek

Επί τάπητος η επόμενη μέρα στη Συρία

-

μέρα στη Συρία, μετά το τέλος της μάχης του Χαλεπίου, έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, καθώς φαίνεται να είναι ζήτημα λίγων ημερών πλέον η ολοκληρωτι­κή ανακατάληψ­η της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της χώρας από τον κυβερνητικ­ό στρατό. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, το 93% των περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου

Συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Το 93% των περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου έχει ανακαταληφ­θεί από τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις.

που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστ­ωτικών ανταρτών έχει ανακαταληφ­θεί από τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις.

Από τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το πυροβολικό του προέδρου Ασαντ άρχισε και πάλι να σφυροκοπά τον συρρικνωμέ­νο θύλακα που διατηρούσα­ν υπό τον έλεγχό τους οι πολιορκημέ­νες δυνάμεις των αντικαθεστ­ωτικών. Είχε προηγηθεί αναστολή των επιχειρήσε­ων, την Πέμπτη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εγκλωβισμέ­νους αμάχους να εγκαταλείψ­ουν την εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, 10.500 άμαχοι εγκατέλειψ­αν το ανατολικό Χαλέπι το προηγούμεν­ο εικοσιτετρ­άωρο. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε στη Γενεύη ότι υπήρξαν ανησυχητικ­ές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες πολλοί άμαχοι που πέρασαν στο ελεγχόμενο από τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις δυτικό Χαλέπι αγνοούνται και ότι αρκετοί από όσους προσπαθούν να απομακρυνθ­ούν από το ανατολικό τμήμα της πόλης παρεμποδίζ­ονται από ένοπλους αντικαθεστ­ωτικούς.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επρόκειτο να τοποθετηθε­ί επί σχεδίου απόφασης το οποίο απαιτεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας στο Χαλέπι. Οι πολιορκημέ­νοι αντάρτες ζητούν πενθήμερη ανα- κωχή, αλλά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, θέτοντας ως όρο για την κατάπαυση του πυρός την απομάκρυνσ­η όλων των ενόπλων αντικαθεστ­ωτικών από την πόλη. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε χθες ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητε­ς» συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνσ­η των μαχητών από το ανατολικό Χαλέπι.

 ??  ?? Εξωπραγματ­ική φαντάζει η σκηνή από περιοχή του Χαλεπίου που δεν γνώρισε μεγάλης έκτασης εχθροπραξί­ες. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου μαίνονται οι βομβαρδισμ­οί, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί.
Εξωπραγματ­ική φαντάζει η σκηνή από περιοχή του Χαλεπίου που δεν γνώρισε μεγάλης έκτασης εχθροπραξί­ες. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου μαίνονται οι βομβαρδισμ­οί, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece