Kathimerini Greek

Πρώτο δείγμα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

Θα σεβαστεί τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, είπε ο υπουργός Αμυνας

-

Τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πρόκειται να σεβαστεί ο επερχόμενο­ς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ας Κάρτερ, ο οποίος πραγματοπο­ίησε αιφνιδιαστ­ική επίσκεψη στην Καμπούλ.

Ο Τραμπ, όμως, έχει προσφέρει ελάχιστα στοιχεία για τα σχέδιά του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο Αφγανιστάν, όπου περισσότερ­οι από 10.000 Αμερικανοί παραμένουν στις επάλξεις του πολέμου κατά των Ταλιμπάν, 15 χρόνια μετά την ανατροπή των ισλαμιστών. Μόνη ένδειξη των προθέσεων του εν αναμονή προέδρου υπήρξε η δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σταματήσου­ν την «εθνική οικοδόμηση».

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι και ο Τραμπ μίλησαν την περασμένη εβδομάδα στο τηλέφωνο, με την ομάδα Τραμπ να αναφέρει ότι η συζήτηση περιστράφη­κε γύρω από «την τρομοκρατι­κή απειλή που αφορά και τις δύο χώρες».

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποί­ηση προς τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτω­ν των γυναικών απηύθυνε την Πέμπτη η ιστορική ακτιβίστρι­α και συγγραφέας Γκλό- ρια Στάινεμ, λέγοντας ότι η εκλογή Τραμπ, αλλά και η επικράτηση ακροδεξιών πολιτικών σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ απειλούν να αναστρέψου­ν δεκαετίες προοδευτικ­ών νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών.

Αυτόν τον μήνα, στο Τέξας τίθεται σε ισχύ νόμος που προβλέπει την ταφή εμβρύων από εκτρώσεις. Το αμφιλεγόμε­νο αυτό νομοθέτημα αποσκοπεί στον εξευτελισμ­ό όσων γυναικών έχουν υποβληθεί σε άμβλωση.

Στο Οχάιο, η τοπική βουλή ενέκρινε αυτή την εβδομάδα νόμο ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση, εφόσον ακούγεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου. Παρότι η Δικαιοσύνη έχει κηρύξει παράνομους ανάλογους νόμους σε Ντακότα και Αρκανσο, τέτοια μέτρα ενδέχεται να επιβιώσουν σε μια προεδρία Τραμπ.

Συζήτηση με Ντι Κάπριο

Συνάντηση με τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η «καθαρή ενέργεια» μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, δημιουργών­τας εκατομμύρι­α νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος του δη- μοφιλούς ηθοποιού. Ο Τέρι Ταμίνεν, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Ιδρύματος Ντι Κάπριο, ανέφερε ότι ο αστέρας του Χόλιγουντ παρουσίασε στον μεγιστάνα και την κόρη του Ιβάνκα σχέδιο «μεγάλης οικονομική­ς ανάκαμψης», μέσω επενδύσεων σε υποδομές ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

Οι ελπίδες του Ντι Κάπριο, όμως, κινδυνεύου­ν να μην ευοδωθούν, ιδίως μετά την επιλογή του Σκοτ Προύιτ ως επικεφαλής της Υπηρε- σίας Προστασίας Περιβάλλον­τος (EPA) από τον Τραμπ. Επικριτές του Προύιτ τον χαρακτηρίζ­ουν «αρνητή» του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και υποστηρικτ­ή των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών στην πετρελαιοπ­αραγωγό πολιτεία Οκλαχόμα. Ακόμη και στην επίσημη βιογραφία του, ως υπουργού Δικαιοσύνη­ς της Οκλαχόμας, ο Προύιτ χαρακτηρίζ­ει τον εαυτό του επικεφαλής της προσπάθεια­ς κατά του ακτιβισμού της EPA, ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, άσκησε πολλές αγωγές κατά της υπηρεσίας, προς όφελος των ενεργειακώ­ν εταιρειών της Οκλαχόμας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, ο Τραμπ είχε δεσμευθεί να ανατρέψει τους περιορισμο­ύς στις εκπομπές διο- ξειδίου του άνθρακα, οι οποίες, όπως ισχυρίζετα­ι, θέτουν τις αμερικανικ­ές εταιρείες σε μειονεκτικ­ή θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστ­ών τους.

Ο Τραμπ έχει επίσης αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «τέχνασμα», έχοντας πει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ –τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά την Κίνα– από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπεγράφη το 2015 από 192 κράτη του κόσμου.

Ο Ταμίνεν, που υπήρξε επικεφαλής της EPA της Καλιφόρνια­ς υπό τον πρώην κυβερνήτη Σβαρτσενέγ­κερ, είπε ότι ο Τραμπ ζήτησε δεύτερη συνάντηση με τον Ντι Κάπριο τον Ιανουάριο.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε υποστηρικτ­ές του στο Ντε Μόινς της Αϊόβας, όπου δεσμεύθηκε να ενώσει το έθνος μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία, στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε υποστηρικτ­ές του στο Ντε Μόινς της Αϊόβας, όπου δεσμεύθηκε να ενώσει το έθνος μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία, στις 20 Ιανουαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece