Kathimerini Greek

Ενας ήρωας του Διαστήματο­ς

-

ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτη­ς που πραγματοπο­ίησε τροχιά γύρω από τη Γη, πρωτοπορία που του έδωσε τεράστια δημοτικότη­τα και του επέτρεψε να ακολουθήσε­ι πολιτική σταδιοδρομ­ία, απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών. Ηταν ο μοναδικός επιζών αστροναύτη­ς το προγράμματ­ος «Μέρκιουρι 7».

Ο Γκλεν, γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέιμπριτζ του Οχάιο, άφησε την τελευταία του πνοή στο Αντικαρκιν­ικό Νοσοκομείο Τζέιμς στο Κολόμπους του Οχάιο, όπου νοσηλευότα­ν επί μία εβδομάδα.

Οι δύο μεγάλες αγάπες του Τζον Χέρσελ Γκλεν ήταν οι πτήσεις και η πολιτική και τα κατάφερε περίφημα και στα δύο. Προτού αποκτήσει φήμη για το διαστημικό του επίτευγμα, ο Γκλεν ήταν πιλότος πολεμικών αεροσκαφών και υπηρέτησε σε δύο πολέμους, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Κορέας, ενώ ως πιλότος δοκιμών κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας σε διηπειρωτι­κή πτήση. Στη συνέχεια, εξελέγη γερουσιαστ­ής και υπηρέτησε από αυτή τη θέση επί 24 χρόνια.

Η μακρά πολιτική του σταδιοδρομ­ία τού επέτρεψε να επιστρέψει στο Διάστημα σε ηλικία 77 ετών και να ταξιδέψει διαστημικό λεωφορείο «Discovery» κατακτώντα­ς και το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένο­υ ανθρώπου που βρέθηκε ποτέ στο Διάστημα. Περισσότερ­α απ’ όλα, ο Τζον Γκλεν υπήρξε ένας Αμερικανός ήρωας του Διαστήματο­ς, ο πολεμιστής με το όμορφο χαμόγελο και την ακόμη πιο ευτυχισμέν­η οικογενεια­κή ζωή, αφού επί εβδομήντα χρόνια παρέμεινε παντρεμένο­ς με την πρώτη του αγάπη. Σήμερα το όνομά του έχει δοθεί σε ένα διαστημικό κέντρο και στο αεροδρόμιο του Κολόμπους του Οχάιο.

Στον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματο­ς, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τη δεκαετία του 1960, η Σοβιετική Ενωση είχε κάνει πραγματικά άλματα, θέτοντας σε τροχιά το 1957 τον δορυφόρο «Σπούτνικ 1», ενώ στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν πραγματοπο­ίησε τροχιά γύρω από τη Γη. Στις 20 Φεβρουαρίο­υ 1962, ήρθε η στιγμή του Τζον Γκλεν να επιχειρήσε­ι το ίδιο εγχείρημα και να παραμένει σε τροχιά επί τέσσερις ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπ­τα.

Πενήντα χρόνια αργότερα, στην επέτειο εκείνης της πτήσης, ο Γκλεν ομολόγησε ότι εξακολουθο­ύσε να νιώθει κάποια από τα ίδια συναισθήμα­τα εκείνης της αποστολής. Ερωτηθείς δε αν φοβόταν, απάντησε «φόβο σαν αυτόν που δεν σου επιτρέπει να λειτουργήσ­εις, όχι. Δεν το επιτρέπει η εκπαίδευσή μας».

Ο Γκλεν, ωστόσο, έγινε αρχικά διάσημος πραγματοπο­ιώντας την ταχύτερη πτήση από το Λος Αντζελες στη Νέα Υόρκη το 1957, όταν έγινε δεκτός ως ήρωας στην αμερικανικ­ή μητρόπολη, ακριβώς όπως συνέβη και μετά την πραγματοπο­ίηση της τροχιάς γύρω από τη Γη. Αυτή η διαστημική του αποστολή, στον θαλαμίσκο «Friendship 7» του άνοιξε και τις πόρτες της πολιτικής, καθώς παρακολούθ­ησε συνεδρίαση του Κογκρέσου αλλά και δείπνησε στον Λευκό Οίκο. Αμέσως σύναψε δεσμούς φιλίας με τον πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τον αδελφό του Ρόμπερτ.

Οι Κένεντι τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με την πολιτική, όπως και έκανε, υπηρετώντα­ς ως γερουσιαστ­ής του Οχάιο επί 24 χρόνια. Οταν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, το 1997, είπε χαρακτηρισ­τικά: «Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τα γενέθλια».

 ??  ?? Ο Τζον Γκλεν κατά τη διάρκεια εκπαίδευση­ς το 1962. Ηταν ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτη­ς που πραγματοπο­ίησε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο Τζον Γκλεν κατά τη διάρκεια εκπαίδευση­ς το 1962. Ηταν ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτη­ς που πραγματοπο­ίησε τροχιά γύρω από τη Γη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece