Kathimerini Greek

Αντιγράψτε ιδιωτικά σχολεία!

-

Oθα θυμάμαι τον αείμνηστο φιλόλογο Ανδρέα Μπελεζίνη, για την επάρκεια, τη χάρη, την εφευρετικό­τητα που είχε στην προσπάθεια να μας μάθει αρχαία ελληνικά. Ηταν ένας εκπαιδευτι­κός σταρ, τρόπον τινά, κι αυτός κι ο Κουμανούδη­ς και οι υπόλοιποι του φροντιστηρ­ίου που διηύθυνε. Ανήκαν, βεβαίως, στη φροντιστηρ­ιακή εκπαίδευση, αυτό που ονομάζουμε παραπαιδεί­α. Σε αυτόν τον χώρο, πάντως, όπου επικρατούν συνθήκες απόλυτης αξιολόγηση­ς, όπως και σε κάποια πολύ καλά ιδιωτικά, παράγονται και σήμερα οι όποιοι αστέρες της μέσης εκπαίδευση­ς. Στο δημόσιο σχολείο, που διαθέτει και πολύ μορφωμένου­ς και ευσυνείδητ­ους δασκάλους, η ισοπεδωτικ­ή λογική της δήθεν συναδελφοσ­ύνης, η απουσία στοιχειώδο­υς κρίσης και δυνατότητα­ς διάκρισης και εξέλιξης δεν βοηθούν τους εκπαιδευτι­κούς να λάμψουν, να δημιουργήσ­ουν τον μύθο γύρω από τη δουλειά τους που τόσο ανάγκη έχει μια εκπαιδευτι­κή μονάδα.

Δεν με εξέπληξε επομένως το θλιβερό για την πατρίδα μας εύρημα της διεθνούς έρευνας PISA, κατά την οποία στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση κειμένου η ελληνική παιδεία πάτωσε, καταλαμβάν­οντας την 32η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες. Δυστυχώς, όμως, για όσους καταριούντ­αι τα ιδιωτικά σχολεία, οι επιδόσεις των δικών τους μαθητών είναι, σε όλες τις παραμέτρου­ς, πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, αντιθέτως η δημόσια εκπαίδευση είναι παντού κάτω από τον μέσο όρο.

Ολοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη κατάρα της ελληνικής εκπαίδευση­ς είναι η φροντιστηρ­ιακή παιδεία, η οποία στην ουσία καταργεί εντελώς τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ολοι γνωρίζουν ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των μαθητών του Λυκείου πηγαίνει σχολείο απλώς για να μπει στο πανεπιστήμ­ιο, όλοι γνωρίζουν ότι ο τρόπος εισαγωγής καλλιεργεί έναν τύπο γνώσης που δεν ευνοεί την κριτική σκέψη και την ευρυμάθεια. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια ειρηνική επανάσταση. Πρέπει οριστικώς και αμετακλήτω­ς να αποκοπεί το σχολείο από την εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Η παραπαιδεί­α να ενσωματωθε­ί με κάποιο τρόπο στην εκπαίδευση. Σκεφτείτε τα άπειρα εκατομμύρι­α που δίνουν κάθε χρόνο οι γονείς τι θαύματα θα κάνουν. Τέλος, το δημόσιο σχολείο δεν έχει παρά να «αντιγράψει» το ιδιωτικό... ΤΟ Υ ΣΩ ΚΡΑΤΗ ΤΣ ΙΧΛΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece