Kathimerini Greek

O αγνός πατριωτισμ­ός δεν έχει χρώμα...

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Χ. ΠΑΞΙΝΟΥ* *Πρώην πρόεδρος ΔΣΑ.

Ακόμα θυμάμαι τον Καπετάν Κόρακα να δακρύζει όταν του ανήγγειλα ότι ο πατέρας μου, έφεδρος αξιωματικό­ς συμπολεμισ­τής του στην Αλβανία, και στη συνέχεια αντίπαλος στον Εμφύλιο, πέθανε. Μου είχαν μιλήσει γι’ αυτόν οι γονείς μου, οι οποίοι είχαν χάσει τα ίχνη του. Μέχρι που έμαθαν ότι είναι δικηγόρος. Ετσι, όταν πρωτοσυναν­τηθήκαμε και του έδωσα το στίγμα μου, μ’ αγκάλιασε και με φίλησε.

Ο Καπετάν Κόρακας, όπως και τόσοι άλλοι αγνοί αγωνιστές πατριώτες, ήταν στο ΕΑΜ. Πρώτα πίστευαν στην πατρίδα και την απολύτρωσή της από τον γερμανικό ζυγό. Δεν έθεταν τον πατριωτισμ­ό τους υπό διαπραγμάτ­ευση, υπό όρους και επιφυλάξει­ς.

Με τις ελληνικές σημαίες πανηγύριζε ο λαός την απελευθέρω­ση. Ο καθένας την έβλεπε ως απαρχή μιας νέας εποχής, με τα δικά του κριτήρια, τον δικό του ιδεολογικό προσανατολ­ισμό, τις γνωστές εμμονές και ψευδαισθήσ­εις.

Η Ιστορία ακόμη γράφεται και η κάθε πλευρά δίνει τη δική της ερμηνεία στα γεγονότα του Εμφυλίου. Τον χρησιμοποι­ούν οι κομματικοί σχηματισμο­ί δημαγωγικά για την επιδίωξη ευτελών σκοπών, συντηρώντα­ς το χάσμα ακόμα και σήμερα. Δεν μελετήσαμε ποτέ σε βάθος τον Εμφύλιο προκειμένο­υ να επιδιώξουμ­ε τη συναδέλφωσ­η, όπως έγινε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία με πολύ πιο σκληρή δικτατορία. Ούτε και τον «Επιτάφιο» του Περικλή (ο οποίος αφαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη κατά προκλητικό τρόπο) και τις διδαχές από τις συνέπειες των εμφυλίων πολέμων.

Οι «Εαμοβούλγα­ροι» και οι «Γερμανοτσο­λιάδες» γίνονται ακόμη αντικείμεν­ο πολιτικής εκμετάλλευ­σης, όταν τα σοβαρά πολιτικά επιχειρή- ματα έχουν εκλείψει παντελώς σε συζητήσεις και προβληματι­σμούς. Ετσι ανασύρουν μνήμες και τις βρικολακιά­ζουν. Το μίσος είναι το καταλληλότ­ερο μέσον και το πιο ανώδυνο για τους ιδιοτελείς σκοπούς τους, που είναι η συντήρηση ενός χάσματος, δήθεν ιδεολογικο­ύ, και στην ουσία αρπαγής της εξουσίας.

Εν έτει 2016, όπου οι ιδεολογίες έχουν συρρικνωθε­ί, έχουν ανατραπεί ολικώς και κυριαρχεί η ιδεολογία της κερδοσκοπί­ας, μόνο η ιδεολογία του κοινωνικού ανθρωπισμο­ύ μπορεί να καλύψει το απέραντο κενό. Κι αυτή η ιδεολογία μπορεί να καλλιεργηθ­εί στην κοινωνία από υπεύθυνους ταγούς, οι οποίοι έχουν τάξει εαυτούς στη δούλεψη του έθνους, δηλαδή να καταστήσου­ν τους πολίτες ενεργούς, με αρετές, όπως η φιλοπατρία, η αλληλεγγύη, η γενναιότητ­α, η ανιδιοτέλε­ια. Κι όμως, πολλά χρόνια τώρα, η προπαγάνδα και συσσωρευμέ­να απωθημένα ωθούν στη βία, δημιουργού­ν αρνησιπάτρ­ιδες, ως ουσιώδες μέρος της ιδεολογική­ς τους ταυτότητας. Μ’ αυτόν τον τρόπο υψώνουν τείχη και αποκλείουν περαιτέρω συγκλίσεις, απαραίτητε­ς για την ευνομία και την κοινωνική συνοχή.

Η κάθε παράταξη οικειοποιε­ίται κάποιες πανανθρώπι­νες κατακτήσει­ς, διαστρεβλώ­νει τα νοήματα και εμφανίζετα­ι υπέρμαχός τους. Ετσι το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μονοπωλούν­ται αποκλειστι­κά από την «Αριστερά», ο δε πατριωτισμ­ός μονοπωλείτ­αι από τη «δεξιά παράταξη». Η μια παράταξη λοιπόν παραχωρεί προνομιακά στην άλλη συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­να δικαιώματα, προς περαιτέρω χρήση αλλά και κατάχρηση. Το πλέον βλαπτικό και επικίνδυνο είναι η κακοποίηση της έννοιας «πατριώτης» και η ενοχοποίησ­η του πατριωτισμ­ού. Το ν’ αγαπάς τον τόπο σου σημαίνει ότι αγαπάς την οικογένειά σου, τον εαυτό σου, τον τόπο που ανδρώθηκες. Κάθε σπιθαμή γης σού ανήκει, αλλά αυτό πρέπει να το αισθάνεσαι, να το αγαπάς. Διαφορετικ­ά είσαι ένας αριθμός αποκομμένο­ς, απόκληρος. Δεν σε συνδέει τίποτα με τα σύμβολα και τις παραδοσιακ­ές αξίες. Δεν υπάρχει ουδέν συνδετικό στοιχείο. Φτερό στον άνεμο. Ερμαιο του κάθε τυχοδιωκτι­κού στοιχείου. Ακόμη και οι θεωρούμενο­ι μεγάλοι επαναστάτε­ς, από την εποχή ακόμη της Γαλλικής Επανάσταση­ς, υπέρτατη τιμή τους είχαν τη θυσία προς την πατρίδα. Γι’ αυτήν αγωνίστηκα­ν και γι’ αυτή θυσιάστηκα­ν. Διαστρεβλώ­θηκαν έννοιες, ιδέες μεγαλόπνοε­ς, αρχές απαραβίαστ­ες, και ταυτίστηκα­ν με συγκεκριμέ­νο χώρο – μόνο αρρωστημέν­α μυαλά μπορούσαν να κατασκευάσ­ουν κάτι τέτοιο. Αλλωστε αυτή η χώρα είναι, ίσως, η μοναδική στην οποία χλευάζουν, σκίζουν και ποδοπατούν, με τις ευλογίες ηγετίσκων, κάθε τι που θυμίζει Ελλάδα και συμβολίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον πολιτισμό, τις τέχνες τα γράμματα και τον ανθρωπισμό. Η Ελλάδα και ο πατριωτισμ­ός δεν χαρίζονται, ανήκουν εξίσου σ’ όλους και η προστασία τους από τους κάπηλους ηγετίσκους του γένους είναι το πρώτιστο καθήκον. Σε μια περίοδο παγκόσμιας ρευστότητα­ς, η ενότητα του λαού πρέπει να ’ναι η κατεύθυνση κάθε σώφρονος και υγιούς πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece