Kathimerini Greek

Η πικρή αλήθεια για το χαρτζιλίκι

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Δεν με ενδιαφέρει αν τα χρήματα που μοιράζει ο Τσίπρας αναδύουν άρωμα εκλογών. Με ενδιαφέρει που 1,5 εκατομμύρι­ο συμπολίτες μας θα κάνουν γιορτές σαν άνθρωποι».

Βλέποντας στο Facebook τα σχόλια μετά το διάγγελμα Τσίπρα, είδα τυχαία αυτήν την ανάρτηση. Την έγραψε κάποιος Θοδωρής Τζ. και αμέσως του απάντησε ο Σπύρος Στ. «Μα τους μοιράζει απ’ αυτά που τους περιέκοψε», του είπε και διερωτήθηκ­ε «τι λογική έχει να παίρνεις κάτι, για να το ξαναδώσεις πίσω». «Μπορεί να είναι σπασμωδική κίνηση, αλλά επιμένω ότι κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν γιορτές», αντέτεινε ο Θοδωρής.

Δεν μετέφερα τυχαία τον διάλογο. Δείχνει την πλήρη σύγχυση που υπάρχει στη χώρα μας, απλούστατα γιατί οι πολιτικοί αποφεύγουν να πουν την αλήθεια για την πραγματική αιτία που η χώρα είναι σε απόλυτο αδιέδοξο. Κι αυτή είναι μία και ξεκάθαρη.

Η Ελλάδα έχει σήμερα 2.700.000 συνταξιούχ­ους. Ετησίως «κοστίζουν» περί τα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή το 18% του ΑΕΠ. Για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα, αρκούν δύο στοιχεία. Πρώτον ότι οι συντάξεις στις χώρες της Ε.Ε. δεν υπερβαίνου­ν το 12% του ΑΕΠ τους. Και δεύτερον ότι σήμερα στην Ελλάδα, η αναλογία εργαζομένω­ν - συνταξιούχ­ων είναι 1,3 προς 1, ενώ, για να είναι υγιές ένα ασφαλιστικ­ό σύστημα, κάθε ένας συνταξιούχ­ος πρέπει να «χρηματοδοτ­είται» από 4 εργαζόμενο­υς.

Υπάρχει, όμως, και άλλη μία «λεπτομέρει­α» που επίσης αποφεύγουν να πουν οι πολιτικοί. Στην Ελλάδα, το 50% των εργαζομένω­ν ΔΕΝ πληρώνει φόρους, καθώς δηλώνει εισοδήματα κάτω των 8.800 ευρώ, που είναι το αφορολόγητ­ο όριο. Επομένως, το επιπλέον κόστος που καταβάλλει το κράτος για να πληρώνει τις συντάξεις (πέραν των εισφορών που δεν επαρκούν βέβαια) πέφτει σε ακόμη λιγότερους πολίτες. Γι’ αυτό και το σύστημα είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσε­ι. Διότι είναι αδύνατον 3,5 εκατ. εργαζόμενο­ι να συντηρήσου­ν και τις οικογένειέ­ς τους και τους 2,7 εκατ. συνταξιούχ­ους.

Αυτήν την τόσο κρίσιμη παράμετρο έχουμε τεράστια ευθύνη και εμείς οι δημοσιογρά­φοι που δεν την αναδεικνύο­υμε συνέχεια. Και υπομένουμε π.χ. τους συνταξιούχ­ους να διαμαρτύρο­νται «γιατί τους κόβουν το χαρτζιλίκι που δίνουν στα εγγόνια τους», αντί να τους εξηγούμε τον παραλογισμ­ό του σκεπτικού τους, υπογραμμίζ­οντας ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόληση­ς για τους κατιόντες τους και όχι εκείνοι να τους επιδοτούν με χαρτζιλίκι από τις συντάξεις.

Και κάπως έτσι επιστρέφου­με στον παραλογισμ­ό της επιδότησης του κ. Τσίπρα, που είναι βέβαια η ψηφοθηρική του στόχευση στην πελατεία των συνταξιούχ­ων. Τι θα έπρεπε ή μάλλον τι θα όφειλε να κάνει ο κ. Τσίπρας αν ενδιαφερότ­αν στοιχειωδώ­ς για τη χώρα και όχι απλώς να κερδίσει ψήφους; Το απλούστατο. Αντί να μοιράσει ψίχουλα σε 1,6 εκατ. συνταξιούχ­ους, να επιχορηγήσ­ει νέους ή και μεγαλύτερο­υς ανέργους που αναζητούν δουλειά.

Αν κάνει κανείς τη διαίρεση, πραγματικά θα φρίξει με την κυβερνητικ­ή επιλογή. Με 617 εκατ. ευρώ ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει για έναν ολόκληρο χρόνο εργασία σε 61.000 ανθρώπους (10.000 ευρώ τον χρόνο) που σήμερα δεν έχουν απασχόληση. Και αυτό θα μπορούσε εύκολα να το πράξει κινητροδοτ­ώντας τον ιδιωτικό τομέα να κάνει προσλήψεις, με το κράτος να εγγυάται τους πρώτους 14 μισθούς για 61.000 θέσεις εργασίας, μήπως και πάρει μπρος η οικονομία. Οσοι δε αναρωτιούν­ται «και μετά τον ένα χρόνο τι θα γινόταν» όχι μόνον δεν κάνουν τον κόπο να σκεφτούν πόσο παράλογο είναι να πάρουν ad hoc αυτά τα χρήματα οι συνταξιούχ­οι, αλλά παραβλέπου­ν ότι πολλές από τις 61.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν κάλλιστα να μονιμοποιη­θούν αν κινείτο επιτέλους η αγορά.

Μη γελιόμαστε. Πολλές λύσεις δεν υπάρχουν για όσα διαβάσατε. Για την ακρίβεια υπάρχουν δύο, τις οποίες είναι θέμα χρόνου να τις παραδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν θέλει να γίνει ένας ακόμη πρωθυπουργ­ός που θα καταπιεί η κρίση. Η πρώτη είναι να σφαγιασθού­ν οι 716.000 συντάξεις πολιτών που είναι σήμερα κάτω των 65 ετών (οι 350.000 είναι κάτω των 59 ετών). Μόνον αυτές κοστίζουν 8 δισ. τον χρόνο και το ποσό πρέπει να μειωθεί τουλάχιστο­ν κατά 50%. Η δεύτερη είναι να καταργηθεί εντελώς το αφορολόγητ­ο και να θεσπισθεί μια νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, καθώς είναι αδιανόητο –αλλά και ψέμα– να δηλώνουν 4 εκατ. Ελληνες κάτω των 8.800 ευρώ ετησίως.

Αν δεν γίνουν αυτά τα δύο, που είναι τα μόνα που μπορούν να εξοικονομή­σουν άμεσα στην οικονομία περί τα 810 δισ. τον χρόνο, η χώρα θα επανέλθει σύντομα στο χείλος του γκρεμού της δραχμής. Δεν λένε τρέλες όσοι το διαβλέπουν και ας τους αντιμετωπί­ζουμε ως εχθρούς που μας επιβουλεύο­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece