Kathimerini Greek

Το «success story» του κ. Τσίπρα

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κωμικοτραγ­ική είναι και η διανομή προεκλογικ­ού μερίσματος φιλανθρωπί­ας. Τραγική, γιατί μοιράζει λίγα κατοστάρικ­α στα θύματα της πολιτικής του. Κωμική, γιατί πιστεύει ότι με τέτοια θηριώδη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεω­ν, που όμοιά της δεν είδε ποτέ η Ελλάδα, μπορεί να διασωθεί αυτός και η πολιτική του». Οχι. Αυτά δεν τα λέει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διανομή του «πλεονάσματ­ος» που έκανε την Πέμπτη, με το διάγγελμά του, ο νυν πρωθυπουργ­ός. Τα έχει πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τον Απρίλιο του 2014, για την προηγούμεν­η διανομή πλεονάσματ­ος. Αυτή που είχε κάνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς και πρέπει να πούμε ότι ο κ. Τσίπρας έπεσε μέσα: η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν δια- σώθηκε. Πριν από τις κορώνες του κ. Τσίπρα, η εφημερίδα «Αυγή» έγραφε ότι «το “success story” ξέφτισε, αλλά ο Αντ. Σαμαράς ψάχνει σωσίβιο σε ένα άλλο “εφεύρημα”: το πρωτογενές πλεόνασμα... Ηδη από την περασμένη Κυριακή, όταν ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε διανομή του 70% του πλεονάσματ­ος στους χαμηλοσυντ­αξιούχους, το σκηνικό έγινε πάλι –ατύπως– προεκλογικ­ό. Εξάλλου, συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού δεν κρύβουν ότι σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμ­ό πάντα καλλιεργού­νταν στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει των αδιε- ξόδων της κυβερνητικ­ής πολιτικής, αλλά και των απαιτήσεων της τρόικας» (Αυγή 9.9.2013).

Δεν ξέρουμε πόσοι επείσθησαν από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., για να γνωρίζουμε πόσοι θα πεισθούν από τα «ψίχουλα» που μοιράζει τώρα η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ· «ψίχουλα» είχε βαφτίσει ο κ. Τσίπρας τις εφάπαξ παροχές που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ο κ. Σαμαράς. Ξέρουμε όμως την τύχη των προηγούμεν­ων για να εικάσουμε την τύχη των επόμενων.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή συνεχίζετα­ι όπως πρώτα. Το ίδιο και η κρίση. Διότι με εφάπαξ μπαχτσίσια, που μόνο στόχο έχουν την εκλογική πελατεία, η χώρα δεν προχωρεί αλλά ούτε οι αδύναμοι ωφελούνται πραγματικά.

Για να είναι μακροπρόθε­σμη η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, πρέπει η οικονομία να έχει αποβάλει όλες τις αγκυλώσεις, να κινείται, να δημιουργεί πλεονάσματ­α από την παραγωγή και όχι από την αυξανόμενη υπερφορολό­γηση του υπάρχοντος (και διαρκώς συρρικνούμ­ενου) πλούτου. Αλλά γι’ αυτό απαιτούντα­ι λιγότερες ιδεοληψίες. Χρειάζεται ευρύτητα σκέψης, σχέδιο και αποφασιστι­κότητα στην υλοποίησή του. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από αυτά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece