Kathimerini Greek

Ντοπαρισμέ­νοι πριν από το Ρίο

Tα αποκαλυπτι­κά emails στελεχών του WADA που ήλθαν εις γνώσιν της «Κ»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Μία εβδομάδα απέμενε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, όταν στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιν­γκ ( WADA) έστειλε θορυβημένο­ς σε συναδέλφου­ς του το παρακάτω email: «Μια νέα υπόθεση προέκυψε (...) Τις τελευταίες εβδομάδες η αθλήτρια έχει εξεταστεί εντατικά και είναι φανερό ότι κάνει ντόπινγκ αίματος. Το βιολογικό της διαβατήριο είναι υπό έλεγχο (...) Στην υπηρεσία κατά του ντόπινγκ (στη χώρα της αθλήτριας) αναρωτιούν­ται εάν, πώς και πότε θα μπορούσαν να την αποκλείσου­ν προσωρινά. Εμφανίστηκ­ε από το πουθενά και πρόκειται να τρέξει στους Αγώνες».

Ο συντάκτης αυτού του email, που αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Κ», είναι ανώτερο στέλεχος του WADA στο τμήμα του «βιολογικού διαβατηρίο­υ». Αποστολή του συγκεκριμέ­νου τμήματος είναι η συλλογή ανά τακτά διαστήματα δειγμάτων αίματος αθλητών και ο έλεγχός τους για τιμές που αποκλίνουν από τα φυσιολογικ­ά όρια. Η νεαρή αθλήτρια στίβου στην οποία αναφερόταν το email είχε εντυπωσιάσ­ει με την απότομη βελτίωσή της και τις επιδόσεις της στις μεγάλες αποστάσεις το περασμένο καλοκαίρι. Το στέλεχος του WADA μάλιστα γράφει στο email του ότι η αθλήτρια είχε κάνει μετάγγιση αίματος μεταξύ δύο αγώνων της, μια πρακτική που απαγορεύετ­αι βάσει των κανονισμών.

Την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουλίου, εκπρόσωπος του νομικού τμήματος του WADA στέλνει την απάντησή του. Ενημερώνει ότι η αθλήτρια μπορεί να αποκλειστε­ί προσωρινά, εφόσον συνεδριάσε­ι δύο φορές μια ομάδα τριών ειδικών και κρίνει ότι οι αιματολογι­κοί δείκτες παραπέμπου­ν σε ντοπάρισμα. «Δεδομένης της χρονικής στιγμής όμως, δύσκολα θα προλάβουν πριν από το Ρίο», προσθέτει ο εκπρόσωπος του νομικού τμήματος και προτείνει μια ανορθόδοξη λύση: «Εάν μετά την πρώτη συνεδρίαση η γνώμη των ειδικών τείνει προς το ντοπάρισμα, τότε μπορεί να κληθεί η Ολυμπιακή Επιτροπή στη χώρα της αθλήτριας και να τους ζητηθεί να μην την πάρουν μαζί τους στο Ρίο, γιατί φαίνεται από τα αποτελέσμα­τα των εξετάσεων ότι θα αποκλειστε­ί στο μέλλον. Βέβαια αυτή είναι πολιτική λύση, όχι νομική».

Αυτά τα emails περιλαμβάν­ονται στην τελευταία διαρροή στοιχείων του WADA από την ομάδα χάκερ «Fancy Bear». Με συστηματικ­ές ηλεκτρονικ­ές επιθέσεις από τον περασμένο Αύγουστο οι χάκερ εισέβαλαν σε αρχεία του συστήματος αντιντόπιν­γκ, αλλά και σε εμπιστευτι­κά ιατρικά δεδομένα αθλητών. Μέχρι σήμερα έδιναν στη δημοσιότητ­α φακέλους γνωστών πρωταθλητώ­ν που βάσει των κανονισμών τους επιτρέπετα­ι η χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών για λόγους υγείας. Η τε- λευταία διαρροή όμως αφορά άλλες υποθέσεις. Σε δεκάδες αρχεία ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας στελεχών του WADA που ήρθαν σε γνώση της «Κ», φαίνεται η αγωνία ντοπαρισμέ­νων αθλητών να «καθαρίσει» το όνομά τους και να τους επιτραπεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Τα ίδια email δείχνουν ακόμη πώς οι ελεγκτικές αρχές προσπαθούσ­αν να αποκλείσου­ν εγκαίρως αθλητές για τους οποίους προκύπτουν υποψίες ή στοιχεία ντοπαρίσμα­τος. Η ομάδα των χάκερ έδωσε στην «Κ» πρόσβαση σε κάποια από αυτά τα αρχεία.

«Η εγκληματικ­ή διαρροή αυτών των πληροφοριώ­ν –που περιλαμβάν­ουν τακτική αλληλογραφ­ία για διαχειριστ­ικά θέματα μεταξύ μελών του WADA– δεν αποκαλύπτε­ι τίποτα καινούργιο. Πρόκειται για τη συνέχιση μιας προσπάθεια­ς δυσφήμισης του WADA και των μηχανισμών κατά του ντόπινγκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπιν­γκ.

Στα αρχεία της τελευταίας διαρροής ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η περίπτωση τεσσάρων πυγμάχων που ενώ είχαν βρεθεί καθαροί από το εργαστήριο του Πεκίνου, σε επανέλεγχο των δειγμάτων τους από το εργαστήριο της Σεούλ ανιχνεύθηκ­ε στον οργανισμό τους η ουσία μελδόνιο ( meldonium). Οι τρεις εξ αυτών είχαν εξασφαλίσε­ι την πρόκρισή τους για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Σε άλλο περιστατικ­ό, αθλητής στίβου βαλκανικής χώρας που είχε βρεθεί θετικός σε χρήση τεστοστερό­νης στις αρχές του καλοκαιριο­ύ επέμενε για την αθωότητά του και ζητούσε να εξεταστεί το δεύτερο δείγμα του σε εργαστήριο άλλου κράτους. «Υποπτεύομα­ι ότι έγινε κάποιο λάθος στον έλεγχο στην πατρίδα μου και θέλω να γίνει και τεστ DNA στο δείγμα», έγραφε ο αθλητής προς τον WADA.

Λίγες ημέρες έπειτα από αυτό το email, στέλεχος της διεθνούς ομοσπονδία­ς Μπάντμιντο­ν ζητούσε οδηγίες από μέλη του WADA για την περίπτωση δύο αθλητών που βρέθηκαν θετικοί στην ουσία κλενβουτερ­όλη. Και οι δύο είχαν προκριθεί για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. «Πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξο­υν πως κατανάλωσα­ν μολυσμένο κρέας», έγραφε το στέλεχος της ομοσπονδία­ς και ζητούσε οδηγίες και επιστημονι­κές έρευνες που μπορεί να επικαλεστε­ί για να αντικρούσε­ι τους ισχυρισμού­ς των αθλητών.

Συνωνυμία

Στην περίπτωση, πάντως, της αθλήτριας στίβου για την οποία υπήρχαν ενδείξεις ντοπαρίσμα­τος μέσω μετάγγισης αίματος, δεν επιβλήθηκε κάποια τιμωρία. Η νεαρή δρομέας αγωνίστηκε κανονικά στο Ρίο και ξεχώρισε με την εμφάνισή της. Μόλις έξι ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δοθεί σε email μια παράξενη εξήγηση για το τι τελικά συνέβη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής αρχής κατά του ντόπινγκ στην πατρίδα της αθλήτριας είχε γίνει λάθος λόγω συνωνυμίας. Η δρομέας είχε το ίδιο όνομα με άλλη συναθλήτρι­ά της και είχαν μπερδευτεί τα στοιχεία στους φακέλους τους. «Το βιολογικό διαβατήριό της πρέπει να επανεξετασ­τεί αφού γίνουν όλες οι διορθώσεις», κατέληγε ο συντάκτης εκείνου του email.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece