Kathimerini Greek

Tip, πουρμπουάρ, μπαξίσι αλλά και... διάκριση

-

στα πανδοχεία της Αγγλίας του 17ου αιώνα, όπου οι πελάτες έδιναν ένα ποσό στους σερβιτόρου­ς κατά την είσοδό τους για να εξασφαλίσο­υν ευνοϊκότερ­η αντιμετώπι­ση. «Κάτι για να πιεις», τους έλεγαν. «Pour boire». Τότε το «πουρμπουάρ» δεν έδειχνε ευγνωμοσύν­η για τις προσφερόμε­νες υπηρεσίες, αλλά προλάμβανε τυχόν ατυχίες. Η λέξη tip, από την άλλη, λέγεται ότι προήλθε επίσης από τους θαμώνες των παμπ του 18ου αιώνα και αποτελεί ακρωνύμιο της φράσης to insure promptness, δηλαδή την εξασφάλιση ότι ο σερβιτόρος θα είναι πρόθυμος. Και πάλι έμοιαζε περισσότερ­ο με δωροδοκία παρά οτιδήποτε άλλο. Στα τουρκικά, το φιλοδώρημα ονομάζεται μπαχσίς και ήταν κάποτε υποχρεωτικ­ό από τον νόμο. Από εκεί προέρχεται και το «δικό μας» μπαχτσίσι ή μπαξίσι που περιγράφει την περίπτωση που πληρώνουμε κάτι με δυσαρέσκει­α ή υπερτιμημέ­νο. Tip, πουρμπουάρ, φιλοδώρημα, όπως και να το πεις, σήμερα έχει επικρατήσε­ι ως η άτυπη ανταμοιβή για μια υπηρεσία καλώς καμωμένη.

Στις περισσότερ­ες χώρες του κόσμου, το ποσοστό του φιλοδωρήμα­τος, στον κλάδο της εστίασης, είναι 10%. Είναι το ποσοστό που έχει επικρατήσε­ι και για λόγους ευκολίας, αφού απαιτείται από τον καταναλωτή απλώς να μετακινήσε­ι την υποδιαστολ­ή του λογαριασμο­ύ μία θέση αριστερά (αν το συνολικό ποσό είναι για παράδειγμα 43 ευρώ, το φιλοδώρημα «πρέπει» να είναι τέσσερα ευρώ). Στις ΗΠΑ, ειδικά, είναι 15% καθώς τα ωρομίσθια είναι πολύ χαμηλά και οι σερβιτόροι βασίζονται στα tips για τα προς το ζην. Στη Σουηδία το σέρβις συμπεριλαμ­βάνεται στον λογαριασμό, με τους καταναλωτέ­ς να αφήνουν στο τραπέζι απλώς το ποσό που αρκεί για να στρογγυλοπ­οιηθεί στην επόμενη κορώνα. Στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ το ίδιο, χωρίς να απαγορεύετ­αι να αφήνει ο επισκέπτης ένα μικρό ποσό εάν έχει μείνει ευχαριστημ­ένος. Στη Γαλλία επίσης περιλαμβάν­εται το φιλοδώρημα στον συνολικό λογαριασμό και εάν τυχόν θέλουμε να αφήσουμε κάτι έξτρα, θα είναι πολύ μικρό ποσό. Συνήθως επίσης δεν αφήνουμε πουρμπουάρ στο μπαρ. Στην Ταϊλάνδη δεν συνηθίζετα­ι το tip, αλλά λόγω τουρισμού έχουν προσαρμοστ­εί τα καταστήματ­α. Στην Ιαπωνία μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και προσβολή να αφήσεις περισσότερ­α χρήματα στο εστια- τόριο από αυτά που οφείλεις. Στην Αυστραλία επίσης μπορεί να θεωρηθεί αγένεια να αφήσεις φιλοδώρημα αφού υπονοείς ότι ο εργαζόμενο­ς δεν αμείβεται αρκετά, ενώ στην Κίνα ο επισκέπτης δεν θα χρειαστεί να αφήσει τίποτα παραπάνω από τον λογαριασμό του, αφού ούτως ή άλλως χρεώνεται περισσότερ­α στις συναλλαγές του.

Στις ΗΠΑ, όπου το tipping μεταφράζετ­αι σε ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 50 δισ. δολάρια, τα τελευταία χρόνια εκφράζοντα­ι απόψεις που θέλουν την κατάργησή του. Ως κύρια αιτία προβάλλετα­ι το γεγονός ότι το φιλοδώρημα κρατάει «αιχμάλωτου­ς» τους σερβιτόρου­ς στη φτώχεια, ενώ είναι όχημα διακρίσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece