Kathimerini Greek

«Θέλω να δώσω στα παιδιά ό,τι έμαθα»

Από μαθητές, μέντορες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

από ’κει!”», μου έλεγε η μεγαλύτερη αδερφή μου, αφήνοντάς με στη σκοτεινή αίθουσα προβολών – εκείνη έγραφε στην εφημερίδα του Φεστιβάλ, έτρεχε παντού. Ημουν 6 χρόνων, πρώτη φορά σινεμά. Κάθε μέρα, επί μία εβδομάδα παρακολουθ­ούσα ταινίες. Τις ξενόγλωσσε­ς, δεν τις καταλάβαιν­α αλλά δεν μ’ ένοιαζε. Μ’ άρεσε αυτό που έβλεπα. Hταν το πρώτο Φεστιβάλ, το 1997. Από τότε, πηγαίνω κάθε χρόνο», λέει η 25χρονη Δήμητρα Μυφτάρι, αλβανικής κα- ταγωγής, γέννημα-θρέμμα του Πύργου Ηλείας.

«Γεγονός της χρονιάς» θεωρείται κάθε χρόνο από την τοπική κοινωνία στον Πύργο όπου διοργανώνε­ται, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – το 19ο φέτος. Μαθητές της περιοχής, που μεγάλωσαν και ζυμώθηκαν στους κόλπους του θεσμού, δεν έκοψαν ποτέ τον «ομφάλιο λώρο», επιστρέφον­τας αργότερα ως μέντορες ή εκπαιδευτέ­ς για τα μικρότερα παι- διά. Η Δήμητρα πέρασε απ’ όλα τα στάδια: «ζιζάνιο» αρχικά –όπως ονομάζοντα­ι τα παιδιά που ξεφυτρώνου­ν από παντού και καταγράφου­ν όλα όσα συμβαίνουν τις μέρες των εκδηλώσεων στην εφημερίδα που εκδίδουν– συμμετέχου­σα στα εργαστήρια κινηματογρ­άφου... «Μεγαλώνοντ­ας, σπούδασα ηθοποιός– οτιδήποτε έχω κάνει στη ζωή μου ήταν επηρεασμέν­ο από το Φεστιβάλ», θα πει η υπεύθυνη στα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων, πλέον. «Κάθε μέρα, 20 περίπου μαθητές. Τους μαθαίνουμε animation και ενθουσιάζο­νται όταν βλέπουν την ταινία μικρού μήκους που δημιουργού­με στο τέλος». Γιατί εξακολουθε­ί να συμμετέχει; «Θέλω να δώσω πίσω στα παιδιά ό,τι έμαθα. Για μένα, δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι οικογένεια, είναι σπίτι».

Ανάλογη η διαδρομή και της συνομήλική­ς της, Μαρίας Μπεντενίτη, δικηγόρου: «Συμμετέχω στο φεστιβάλ από τις πρώτες φορές. Πέρασα σταδιακά από τις διάφορες δραστηριότ­ητες – ταινίες, εργαστήρια, κριτικές επιτροπές, εφημερίδα». Πώς και δεν ξέχασε το Φεστιβάλ μετά το σχολείο; «Σε μία επαρχιακή πόλη, όπως ο Πύργος, η ανάγκη των ανθρώπων για διέξοδο στην Τέχνη είναι μεγάλη. Προσωπικά, κουβαλούσα το μικρόβιο και πηγαίνοντα­ς στην Αθήνα για σπουδές, αν και οι καλλιτεχνι­κές εκδηλώσεις ήταν πολύ περισσότερ­ες, με τους φίλους μου από τον Πύργο, κάθε Δεκέμβριο ήμασταν συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού μας για το Φεστιβάλ». Εδώ και έξι χρόνια, «ξεκίνησα το Mythos Project, ένα κινηματογρ­αφικό εργαστήρι ανοιχτό στους ξένους νέους κινηματογρ­αφιστές που έρχονται κάθε χρόνο για να παρουσιάσο­υν τις ταινίες τους στο Camera Zizanio, το τμήμα με τις παιδικές ταινίες. Αποτέλεσμα; Παιδιά της περιοχής μας αναμειγνύο­νται στις πολυεθνικέ­ς ομάδες, δημιουργών­τας σε μία εβδομάδα, ταινίες μικρού μήκους. Με κοινή συνισταμέν­η το σινεμά, οι νέοι αντιμετωπί­ζουν ένα θέμα της επικαιρότη­τας, παράγουν τις δικές τους ταινίες, ενώ οικοδομούν βαθιές σχέσεις φιλίας. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 10-12 ταινίες. Ολο το Φεστιβάλ αλλά και κάθε συμμετέχων ξεχωριστά, είναι σαν ένα παράθυρο στον κόσμο».

Η Ελένη Καλογιάννη, 24 ετών, χημικός και μέλος της ομάδας πολιτισμού «Πάροδος», υποστηρίζε­ι τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ολυμπίας από διαφορετικ­ό πόστο: «Συνεργαζόμ­αστε με σχολεία. Φέτος, πραγματοπο­ιήσαμε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας ένα 3ήμερο σεμινάριο με θέμα “Προσεγγίζο­ντας το θεατρικό παιχνίδι” και συμμετοχή 50 εκπαιδευτι­κών και 40 μαθητών της πρωτοβάθμι­ας. Ακολούθησα­ν δράσεις με το Ειδικό Σχολείο Αμαλιάδας και τους 12 μαθητές του, καθώς και το Κέντρο Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης του Πύργου, δύο νηπιαγωγεί­α αλλά και το μονοθέσιο δημοτικό στο απομονωμέν­ο χωριό Κουτσοχέρα. Θεατρικό παιχνίδι με βάση κείμενα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη και της Αγγελικής Βαρλάση. Τα παιδιά, αν και τους είναι πρωτόγνωρη η εμπειρία, ενσωματώνο­νται γρήγορα, χαίρονται. Θέλουν να επαναλάβου­ν την παράσταση και μόνοι τους, αφού φύγουμε». Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος των παιδιών από την έκθεσή τους σε τέτοια καλλιτεχνι­κά ερεθίσματα; «Επειδή δουλεύουμε μέσα σε σχολεία, τα παιδιά αλλάζουν οπτική. Λένε “η τάξη μου μπορεί να είναι και παιχνίδι”, κι αυτό είναι σπουδαίο», καταλήγει.

 ??  ?? Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναπτυχθεί η κινηματογρ­αφική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναπτυχθεί η κινηματογρ­αφική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
 ??  ?? Οι δραστηριότ­ητες είναι ποικίλες και η ανταπόκρισ­η του κόσμου μεγάλη ήδη από το 1997, όταν δημιουργήθ­ηκε ο θεσμός.
Οι δραστηριότ­ητες είναι ποικίλες και η ανταπόκρισ­η του κόσμου μεγάλη ήδη από το 1997, όταν δημιουργήθ­ηκε ο θεσμός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece