Kathimerini Greek

Οι «νομικάριοι» διαπρέπουν

- ΑΠ. Λ.

παιδιά έχουν προτάσεις για δουλειά ακόμη και από ξένες εταιρείες», λέει στην «Κ» η Βαρβάρα Μεταλληνού, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ομάδας που βραβεύτηκε φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό εικονικής επενδυτική­ς διαιτησίας Foreign Direct Investment Internatio­nal Arbitratio­n Moot 2016. Οι συνεχείς επιτυχίες των φοιτητών της Νομικής Σχολής, τουλάχιστο­ν δέκα κάθε χρόνο, σε διεθνείς διαγωνισμο­ύς έρχονται μέσα από τη σκληρή δουλειά των παιδιών και ταυτόχρονα αποτελούν απόδειξη της προσπάθεια­ς που κάνουν οι καθηγητές της σχολής να συνδράμουν τους φοιτητές να περνούν από τη νομική θεωρία στην επαγγελματ­ική πράξη. «Η ομάδα μας κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, λαμβάνοντα­ς το βραβείο του καλύτερου υπομνήματο­ς καθ’ ου η προσφυγή κράτους, καθώς και το βραβείο για τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ των ομάδων που μετείχαν στους αγώνες της προκριματι­κής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου. Τα παιδιά συντάσσουν δικόγραφο στα αγγλικά. Η επιτυχία τους απαιτεί επαγγελματ­ισμό που πληροί τα στάνταρντ και τις απαιτήσεις των διεθνών εταιρειών», παρατηρεί στην «Κ» ο λέκτωρ Αναστάσιος Γουργουρίν­ης, υπό την επιστημονι­κή επίβλεψη και καθοδήγηση του οποίου προετοιμάσ­τηκε η ομάδα.

Συγκεκριμέ­να, η Νομική Σχολή Αθηνών πήρε μέρος φέτος για τέταρτη φορά στον διαγωνισμό FDI Moot, και η ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές Βαΐα Κατσαρού, Γεώργιο Κουβαρά, Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδ­η, Βαρβάρα Μεταλληνού και Χαρά Τζιμή. Προπονητές της ομάδας ήταν οι φοιτητές Ελευθέριος Δαφέρμος και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακο­πούλου, μέλη της ομάδας που είχε εκπροσωπήσ­ει τη Νομική Αθηνών στον περυσινό διαγωνισμό, καταλαμβάν­οντας την πρώτη θέση στον κόσμο.

Το φετινό θέμα-υπόθεση του διαγωνισμο­ύ αφορούσε επενδυτή σε ένα κράτος (κράτος υποδοχής επένδυσης), ο οποίος έχει εταιρεία εμπορίας όπλων και έχει εμπορικές συναλλαγές με κράτος που προσάρτησε βιαίως στα εδάφη του περιοχή γείτονος χώρας. Το κράτος υποδοχής, μαζί με άλλα κράτη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, επέβαλε οικονομικέ­ς κυρώσεις κατά των φυσικών και νομικών προσώπων της επικράτειά­ς του, που είχαν οικονομικέ­ς συναλλαγές με το κράτος που τέλεσε την προσάρτηση, κατά συνέπεια και στον συγκεκριμέ­νο επενδυτή. Λόγω του «παγώματος» της περιουσίας του από τις κυρώσεις αυτές (ισχυρισμός έμμεσης απαλλοτρίω­σης επένδυσης), ο επενδυτής προσφεύγει σε διεθνή διαιτησία ζητώντας αποζημίωση για τη ζημία του, ενώ το κράτος υποδοχής της επένδυσης προβάλλει σειρά ενστάσεων για να αποφύγει ή έστω να μειώσει την αποζημίωση.

Στον φετινό διαγωνισμό μετείχαν 106 πανεπιστήμ­ια από όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το King’s College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University, το University of Miami. (Τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στήριξαν ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαί­ος, η δικηγορική εταιρεία Ι. Βασαρδάνης & Συνεργάτες, η ΔΕΠΑ Α.Ε., το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, ο όμιλος Libra και η Κοσμητεία της Νομικής.) Στον τελικό γύρο μετείχαν ως κριτές εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκο­ί και στελέχη διεθνών δικηγορικώ­ν εταιρειών. Κάθε ομάδα φοιτητών έπρεπε να υποστηρίξε­ι γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγον­τος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

«Η προετοιμασ­ία μας ξεκίνησε από την άνοιξη. Το πρόγραμμά μας άρχιζε από τις 9 το πρωί στη Βιβλιοθήκη της σχολής και τελειώναμε αργά το βράδυ. Η δουλειά συνεχιζότα­ν και στο σπίτι, πολλές φορές μέσω skype. Κάναμε ελάχιστες διακοπές το καλοκαίρι, ενώ μας βοήθησαν στις πρόβες ακόμη και δικηγόροι από γραφεία στο Λονδίνο και το Παρίσι», λέει η κ. Μεταλληνού, δίνοντας το μέτρο της δουλειάς και κατ’ επέκτασιν της χαράς που προσφέρει μια επιτυχία χτισμένη σε στέρεες βάσεις.

 ??  ?? Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών με το βραβείο στα χέρια.
Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών με το βραβείο στα χέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece