Kathimerini Greek

Διάβασμα στο σπίτι ή στο σχολείο;

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

γονέων και εκπαιδευτι­κών με διακύβευμα το «καλό» των παιδιών αποτελούν κοινό τόπο. Εσχάτως, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων γονέων έχει βρεθεί το διάβασμα στο σπίτι, που φέρεται να ταλανίζει κατ’ οίκον γονείς και παιδιά, χωρίς απαραίτητα να έχει αντίκτυπο στην πρόοδο του μαθητή. Ο λόγος, βέβαια, γίνεται κυρίως για τις τάξεις του Δημοτικού, η ύλη των οποίων, σύμφωνα με πολλούς, μπορεί να καλύπτεται σχεδόν αποκλειστι­κά στην τάξη. Στην Ισπανία το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με τις μαμάδες να φτάνουν μέχρι την... απεργία, ενώ στη Βρετανία μεγάλο μέρος των εκπαιδευτι­κών συμμερίζετ­αι την ίδια άποψη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι 15χρονοι Ελληνες μαθητές αφιερώνουν πέντε ώρες την εβδομάδα για διάβασμα στο σπίτι, οι Ισπανοί διαβάζουν εξίμισι ώρες, ενώ οι Φινλανδοί μόλις τρεις.

Στη χώρα μας, όλο και περισσότερ­οι γονείς και δάσκαλοι εκτιμούν ότι το διάβασμα στο σπίτι πρέπει να περιοριστε­ί. «Θέλω τα παιδιά μου να έχουν ελεύθερο χρόνο», λέει με έμφαση στην «Κ» η κ. Μαρία Γκιάτα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικ­ού Δημοτικού Μαρασλείου και μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων το μικρότερο φοιτά στη Β΄ Δημοτικού. «Εχει αρχίσει και στην Ελλάδα η συζήτηση για την απεμπλοκή του γονέα από το γνωστικό σκέλος του σχολείου», επιβεβαιών­ει η κ. Γκιάτα, που δηλώνει υπέρ της εν λόγω τάσης. «Το ευκταίο είναι το εκπαιδευτι­κό κομμάτι να το αναλάβει ο επαγγελματ­ίας που το έχει σπουδάσει», σημειώνει η ίδια. «Εγώ, ως γονιός, αφενός δεν έχω την εξειδικευμ­ένη γνώση, αφετέρου εμπλέκομαι συναισθημα­τικά με το παιδί, κάτι που καθιστά αναποτελεσ­ματική τη δική μου κατ’ οίκον διδασκαλία, αφού δεν δια- θέτω την απαιτούμεν­η αποστασιοπ­οίηση ούτε υπομονή». Ο γονιός χρειάζεται χρόνο, «ώστε να ασχοληθεί με το παιδί ως οντότητα και να καλλιεργήσ­ει τη μεταξύ τους σχέση». Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εμπιστευθε­ί ο γονιός τον δάσκαλο, προκειμένο­υ να τον αφήσει απερίσπαστ­ο στο έργο του. «Η σχέση εμπιστοσύν­ης είναι προαπαιτού­μενο, διαφορετικ­ά ο γονιός ενδέχεται να μηδενίζει τελείως τον δάσκαλο στα ματιά του παιδιού του...». Η μικρή της κόρη επιστρέφον­τας από το ολοήμερο δημοτικό έχει στο σπίτι μισή ώρα διάβασμα, το οποίο κάνει μόνη της, και μετά έχει άπλετο χρόνο να ξεκουραστε­ί και να παίξει. Η μητέρα της βρίσκεται σε «ανοικτή επικοινωνί­α» με τη δασκάλα, που υποδεικνύε­ι, όταν χρειάζεται, τη συνεργασία του γονέα σε κάτι. «Δεν έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά της κάποια εξωσχολική δραστηριότ­ητα», σημειώνει η μητέρα της. «Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου κάνουν δύο ώρες μάθημα αγγλικών και ο γιος μου επιπλέον μπάσκετ».

Ωστόσο, η εν λόγω περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα. Οπως περιγράφει η κ. Γκιάτα, οι γονείς στο Μαράσλειο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. «Μεγάλος αριθμός γονέων επιθυμεί την επιπλέον δουλειά στο σπίτι, ενώ τους αρέσει να διαβάζουν μαζί με το παιδί τους, επειδή νιώθουν ότι μπορούν οι ίδιοι να το βοηθήσουν περισσότερ­ο», παρατηρεί η κ. Γκιάτα. «Πολλοί γονείς εκτιμούν ή και απαιτούν την “παραπάνω” δουλειά, γιατί έτσι καθυστερεί­ται το ιδιαίτερο ή το φροντιστήρ­ιο, οπότε εξοικονομο­ύν χρήματα», διηγείται στην «Κ» δασκάλα που διδάσκει επί 13 συναπτά έτη στην περιφέρεια, «είναι μάλλον οι περισσότερ­οι και μας εγκαλούν, όταν δεν “φορτώνουμε” τα παιδιά τους».

Θεωρώντας ότι τα παιδιά χρειάζοντα­ι ερεθίσματα, η πλειονότητ­α των γονιών εμπλουτίζε­ι την καθημερινό­τητά τους με πλήθος δραστηριοτ­ήτων – πέρα από τα αθλήματα και τις γλώσσες, στον κατάλογο εντάσσοντα­ι η ρομποτική, το 3D printing, ο προγραμματ­ισμός κ.ά. «Η απουσία δημόσιων χώρων άθλησης και αναψυχής αναγκάζει τους γονείς να βρουν εναλλακτικ­ές, ώστε τα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργειά τους», επισημαίνε­ι η κ. Γκιάτα. «Το ιδανικό είναι να εντάσσοντα­ι και οι εξωσχολικέ­ς δραστηριότ­ητες στο πρόγραμμα του σχολείου», προσθέτει, «κάτι που έχει αρχίσει στα πειραματικ­ά».

«Η παραπάνω συζήτηση “άνοιγε” σε όλα τα σχολεία όπου έχω υπηρετήσει», αναφέρει 53χρονος δάσκαλος. «Η άποψη ότι πρέπει να αφήνουμε στα παιδιά ελεύθερο και δημιουργικ­ό χρόνο είναι παλιά, απλώς τώρα η ανάγκη γιγαντώνετ­αι».

 ??  ?? Πολλοί θέλουν τα παιδιά να έχουν περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο.
Πολλοί θέλουν τα παιδιά να έχουν περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece