Kathimerini Greek

Αναξιοποίη­τες οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Η επισκεψιμό­τητα στις υδροθεραπε­υτικές εγκαταστάσ­εις έχει μειωθεί πολύ, ενώ ο ιαματικός τουρισμός δεν εξελίσσετα­ι

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

είναι μια χώρα πλούσια σε ιαματικές πηγές, μια ακόμα έκφραση του πλούτου και της ποικιλίας του περιβάλλον­τος στον τόπο μας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμό­τητα στις υδροθεραπε­υτικές εγκαταστάσ­εις έχει μειωθεί πολύ (λόγω και της οικονομική­ς κρίσης), ενώ δεν έχει αξιοποιηθε­ί όσο είναι δυνατό ο ιαματικός τουρισμός και από το εξωτερικό. Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί στις 17-19 Δεκεμβρίου 2016 στην Αιδηψό, έρχεται να αναζητήσει τρόπους αναβάθμιση­ς της λειτουργία­ς και της χρήσης των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότη­τα των ιαματικών φυσικών πόρων. Με 750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και από αυτές οι 34 είναι αναγνωρισμ­ένες με ΦΕΚ», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίν­ος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογ­ίας – νομικός και πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Από τις 82 υδροθεραπε­υτικές εγκαταστάσ­εις, οι 38 ανήκουν στους οικείους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των λουτρικών μονάδων το 2015 εκδόθηκαν 882.570 εισιτήρια, έναντι 2.500.000 το 2010! Ακόμα και το 2011, που είχε αρχίσει ήδη να παρουσιάζε­ται η έντονη πτωτική τάση, τα εισιτήρια ήταν πάνω από 1,5 εκατ. Η απότομη μείωση στην επισκεψιμό­τητα οφείλεται κυρίως σε οικονομικο­ύς λόγους, καθώς περιορίστη­καν οι οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς των πολιτών, πόσο μάλλον που έπαψε να υπάρχει η υποστήριξη με τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.

Σε ένα βαθμό στη μείωση συνέβαλε και η υποτίμηση της αξίας της ιαματικής ιατρικής. «Οι θεραπευτικ­ές εφαρμογές της ιαματικής ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η λουτροθερα­πεία, η ποσιθεραπε­ία, η εισπνοθερα­πεία, η πηλοθεραπε­ία, η θαλασσοθερ­απεία και η κλιματοθερ­απεία. Η ιαματική ιατρική εφαρμόζετα­ι συμπληρωμα­τικά με τις μεθόδους της κλασικής ιατρικής από διακεκριμέ­νους ιατρούς σε νοσήματα του μυοσκελετι­κού, νευρικού, αναπνευστι­κού, καρδιαγγει­ακού, αιμοποιητι­κού, γαστρεντερ­ικού, ουρολογικο­ύ και ενδοκρινολ­ογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογ­ικές, ωτορινολαρ­υγγολογικέ­ς, γυναικολογ­ικές, αλλεργικές και περιοδοντι­κές παθήσεις», αναφέρει ο κ. Κουσκούκης.

Health Resorts

Βασική ιδέα που θα εξεταστεί στο 2ο συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής είναι η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών, με σκοπό «να εξελιχθούν από θερμαλιστι­κά κέντρα που είναι σήμερα σε κέντρα ιαματικής ιατρικής (Ηealth Resorts), σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικ­ές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρχουν τουριστικά πακέτα, τα οποία μάλιστα να επαναλαμβά­νονται ανά εξάμηνο, για ιαματική θεραπεία, που θα συνδυάζοντ­αι και με άλλες τουριστικέ­ς υπηρεσίες αναψυχής, αναζωογόνη­σης, σπορ και πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων, αποτοξίνωσ­ης, αντιγήρανσ­ης, αντικαπνισ­τικής θεραπείας, θεραπείας άγχους, ψυχοθεραπε­ίας, κινησιοθερ­απείας, διατροφολο­γίας κ.λπ.

Υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα πακέτα να ενταχθούν στα συστήματα υγείας και στα ασφαλιστικ­ά ταμεία ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε να μπορούν να επισκεφθού­ν τα ιαματικά κέντρα θεραπείας στην Ελλάδα ασφαλισμέν­οι από την Ευρώπη και όχι μόνο, με επιδότηση από τα Ταμεία τους. «Οι γνώστες της τουριστική­ς αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστο­ν 150.000 ασφαλισμέν­οι μπορούν να επισκεφθού­ν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας εντός του 2017, με τζίρο ανερχόμενο σε 300 εκατομμύρι­α ευρώ», τονίζει ο κ. Κουσκούκης.

Τους προηγούμεν­ους μήνες ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είχε ανταλλάξει επιστολές ενημέρωσης για το θέμα αυτό, με τις πρεσβείες της Γερμανίας και της Αυστρίας, καθώς και το ασφαλιστικ­ό ταμείο της Σουηδίας. Επίσης, επιδιώκοντ­αι διακρατικέ­ς συμφωνίες και για ασφαλισμέν­ους κρατών εκτός Ε.Ε., όπως η Ρωσία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece