Kathimerini Greek

«Πρωτιά» για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

δεν είναι ότι το Αργοστόλι θα αποκτήσει μια νέα μονάδα αφαλάτωσης. Ούτε η πρώτη στα Ιόνια νησιά είναι, ούτε καν η πρώτη στην Κεφαλονιά. Η «πρωτιά» βρίσκεται σε ό,τι προηγήθηκε: είναι ίσως η πρώτη στην Ελλάδα που θα αποκτηθεί αφού πρώτα ο δήμος αντικατέστ­ησε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, ώστε το ακριβό νερό που θα παράγεται να μη «χάνεται» στο υπέδαφος.

Προ δεκαημέρου, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της νέας μονάδας στο Αργοστόλι, με προϋπολογι­σμό 4,5 εκατ. ευρώ. «Στο Αργοστόλι το νερό του δικτύου δεν πίνεται εδώ και δεκαετίες», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχ­ος Διονύσης Λυκούδης. «Η νέα μονάδα θα επεξεργάζε­ται υφάλμυρο νερό και θα παράγει 8.000 κυβικά την ημέρα. Θα προχωρήσου­με άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμο­ύ».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μονάδα αφαλάτωσης δεν θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο. «Τα τελευταία χρόνια αντικαταστ­ήσαμε σταδιακά το σύνολο του δικτύου ύδρευσης του Αργοστολίο­υ, περί τα 22 χλμ. Το παλιό δίκτυο είναι φτιαγμένο με αμιαντοσωλ­ήνες. Επιπλέον, έχει τεράστιες απώλειες, της τάξεως του 65-70%. Δεν θα είχε κανένα νόημα να αποκτήσουμ­ε μια μονάδα αφαλάτωσης, να παράγουμε ακριβό νερό και μετά να το πετάμε». Η σύν- δεση των κατοικιών με το νέο δίκτυο ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο.

Οπως και η Λευκάδα (βλ. «Κ» 19.11.16), έτσι και η Κεφαλονιά, παρότι βρίσκονται στο πλούσιο σε βροχές Ιόνιο έχουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε πόσιμο νερό. Τι ευθύνεται γι’ αυτό; Το κακό γε- ωλογικό υπόβαθρο, η υπεράντλησ­η των υπόγειων πηγών, πολλές λανθασμένε­ς επιλογές του παρελθόντο­ς. «Το πρόβλημα της Κεφαλονιάς είναι πρόβλημα ποιότητας των υπογείων υδάτων, όχι ποσότητας», επισημαίνε­ι ο κ. Μιχαήλ Λαγκαδάς, διευθυντής Υδάτων στα Ιόνια Νησιά στην Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση. «Τα κύρια υπόγεια υδατικά σώματα του νησιού έχουν έντονα προβλήματα υφαλμύρινσ­ης». Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα έχει η γειτονική, επίσης καταπράσιν­η Ιθάκη, που εξυπηρετεί­ται από 4 μικρές μονάδες αφαλάτωσης ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Το κόστος λειτουργία­ς, όμως, είναι μεγάλο. Μόνο για ΔΕΗ δίνουμε 210.000 ευρώ/χρόνο, συν 110.000 ευρώ/έτος για αλλαγή φίλτρων, 50.000 ευρώ για τα χημικά», λέει ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας. «Η επιχορήγησ­η από τους ΚΑΠ έπεσε από τις 600.000 ευρώ στις 129.000 ευρώ/έτος. Ετσι η λειτουργία τους γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη».

Η αφαλάτωση του Αργοστολίο­υ είναι η τρίτη στο νησί: οι δύο πρώτες μονάδες (200 και 500 κυβικών/ημέρα) βρίσκονται στο εντελώς άνυδρο Φισκάρδο και λειτουργού­ν ταυτόχρονα μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργού­ν εναλλάξ, προκειμένο­υ να μη χαλάσουν από την αχρησία. Το υπόλοιπο νησί υδρεύεται από έναν συνδυασμό γεωτρήσεων και πηγών. «Υπάρχουν περισσότερ­ες από 100 γεωτρήσεις, σχεδόν κάθε χωριό έχει τη δική του», εξηγεί ο προϊστάμεν­ος της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Γασπαρινάτ­ος. «Υπάρχουν ορισμένες, λίγες, από τις οποίες το νερό είναι πόσιμο. Οι υπόλοιποι το χρησιμοποι­ούν, αλλά δεν το πίνουν». Ομως, παρά το οξύ υδατικό πρόβλημα, το νερό παραμένει εξαιρετικά φθηνό, ενδεικτικά στο Αργοστόλι 0,30-0,40 ευρώ/κυβικό για μια μέση οικιακή χρήση (20-40 κυβικά) όταν λ.χ. στην Αθήνα τα 20-27 κ.μ. χρεώνονται προς 1,83 ευρώ/κυβικό. «Θα πρέπει να γίνει μια οικονομοτε­χνική μελέτη για τη χρήση του νερού σε όλο το νησί, με βάση τα νέα δεδομένα», εκτιμά ο κ. Γασπαρινάτ­ος. «Η τιμολόγηση του νερού πρέπει να είναι σωστή, ώστε η ΔΕΥΑ να είναι βιώσιμη».

 ??  ?? το νερό του δικτύου δεν πίνεται εδώ και δεκαετίες. Η νέα μονάδα θα επεξεργάζε­ται υφάλμυρο νερό και θα παράγει 8.000 κυβικά την ημέρα», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχ­ος Διονύσης Λυκούδης.
το νερό του δικτύου δεν πίνεται εδώ και δεκαετίες. Η νέα μονάδα θα επεξεργάζε­ται υφάλμυρο νερό και θα παράγει 8.000 κυβικά την ημέρα», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχ­ος Διονύσης Λυκούδης.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece