Kathimerini Greek

Τον αντρειωμέν­ο μην τον κλαις

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Αν σε πάρουν είδηση, όποιος περνάει σου ρίχνει και από μία. Και φοβούμαι ότι μας πήραν είδηση.

Ηαπόβαση των αντρειωμέν­ων βουλευτών στο Καστελλόρι­ζο, καθώς και η δήλωση του υπουργού Aμυνας για τον στυγνό δικτάτορα Ερντογάν, φαίνεται προκάλεσαν πανικό στην τουρκική ηγεσία. Η οποία, υποχωρώντα­ς ατάκτως από τη θρασεία ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, άνοιξε ένα στρατόπεδο μεταναστών στην ενδοχώρα και μας έστειλε διακόσιους, έτσι για αρχή. Δεν άντεξε στην εικόνα του κ. Κασιδιάρη, που παρήλαυνε μπροστά στο άγημα. Υποθέτω δε ότι στον πανικό του συνέβαλε και η ελληνική Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της για τις απελάσεις των φυγάδων αξιωματικώ­ν. Οι σοφοί δικαστές μπέρδεψαν τους γείτονες και γι’ αυτό θεωρώ επιπόλαιου­ς όσους τούς μέμφονται επειδή τη μία ημέρα αποφασίζου­ν το ένα και την άλλη το άλλο. Είναι μια τακτική που από αρχαιοτάτω­ν χρόνων έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσμα­τική. Μπερδεύεις τον αντίπαλο, αυτός συγχύζεται και παθαίνει πανικό. Και, ως γνωστόν, ο πανικός θολώνει την κρίση.

Με μερικές ακόμη τέτοιες επιτυχίες σε διπλωματικ­ό επίπεδο νομίζω ότι θα καταφέρουμ­ε να λύσουμε και το μεταναστευ­τικό. Ή, τουλάχιστο­ν, θα απαλλαγούμ­ε από την αγωνία για τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Θα τον αναγκάσουμ­ε να ανοίξει τα χαρτιά του, να μας γεμίσει μετανάστες, ώστε να ξέρουμε κι εμείς πού βαδίζουμε. Με την επανενεργο­ποίηση δε της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, φρονώ ότι ήρθε η ώρα να γεμίσουμε μετανάστες, για να μάθουν οι Τούρκοι να προκαλούν.

Πολλοί ισχυρίζοντ­αι πως είμαστε τυχεροί που με τέτοια πολιτική ηγεσία και τόσες διπλωματικ­ές επιτυχίες η Ελλάδα υπάρχει ακόμη. Eστω στο περίπου. Εκεί, βέβαια, που πέφτουν έξω είναι στο γεγονός ότι, αν η χώρα εξακολουθε­ί να παραμένει όρθια, το οφείλει στο ότι όλ’ αυτά τα χρόνια, και παρά τα χρονίζοντα προβλήματα, η πολιτική ηγεσία δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Να αναφέρω ονόματα από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή, τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη, τον Παπανδρέου ή τον Σημίτη; Πάντα με εντυπωσιάζ­ει εκείνη η φωτογραφία από τις συμφωνίες της Ζυρίχης για το Κυπριακό, που δείχνει τον Σεφέρη να σκύβει στον ώμο του Αβέρωφ για να του πει κάτι. Το εντυπωσιακ­ό είναι το πυρετώδες βλέμμα του διπλωμάτη. Λάθη έκαναν. Ηττήθηκαν σε πολλά. Oμως μπορούσαν να αντιληφθού­ν και να αναλάβουν τη σοβαρότητα των προβλημάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece