Kathimerini Greek

Ο Ντράγκι προετοιμάζ­εται για πολιτικές ανατροπές το 2017

-

πως το θερμόμετρο των πολιτικών γεγονότων χτύπησε κόκκινο το 2016, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποι­εί πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανατροπές και μέσα στο 2017. Οταν ερωτήθηκε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν εξέφρασε μόνον την άποψή του για τη νέα «ριζοσπαστι­κή» κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μίλησε, επίσης, για την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ιταλικό δημοψήφισμ­α που κόστισε την πρωθυπουργ­ία στον Ματέο Ρέντσι. Οι εθνικές εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να επιδεινώσο­υν την οικονομική προοπτική στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Στη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε την παράταση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων για ένα ακόμη εννεάμηνο, αλλά μείωσε τον μηνιαίο στόχο από τα 80 δισ. στα 60 δισ. ευρώ, με αφετηρία τον Απρίλιο. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε επενδυτές και αναλυτές διότι αναμενόταν παράταση του προγράμματ­ος με αμετάβλητο και όχι μειωμένο τον μηνιαίο στόχο.

«Κοιτάξτε το ημερολόγιο των εκλογών για το επόμενο έτος και θα διαπιστώσε­τε πως από μόνο του είναι πηγή αβεβαιότητ­ας», σχολίασε ο κ. Ντράγκι. «Οπότε επικρατεί ήδη μεγάλη αβεβαιότητ­α για επικείμενε­ς εξελίξεις που, ως επί το πλείστον, είναι πολιτικές. Οπότε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό ή όχι είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Πιστεύω ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες είναι να διασφαλίσο­υν όσο το δυνατό μια σταθερότητ­α». Εικάζεται πως η ευρωτράπεζ­α θα ακολουθεί αναγκαστικ­ά μια αντισυμβατ­ική νομισματικ­ή πολιτική λόγω των επικείμενω­ν εκλογικών αναμετρήσε­ων σε κάποιες από τις μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ενδεχομένω­ς να βάλουν φρένο σε μεταρρυθμί­σεις και να ενισχύσουν τον λαϊκισμό. Ο κ. Ντράγκι είπε πως είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσε­ι κανείς εκ των προτέρων τις αλυσιδωτές αντιδράσει­ς που μπορεί να προκληθούν. Τόνισε, ωστόσο, πως οι αντοχές των χρηματοοικ­ονομικών αγορών είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε ένα περιβάλλον μεγάλων πολιτικών αλλαγών στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Ιταλία. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των ρυθμιστικώ­ν αρχών. «Και στα τρία πολιτικά γεγονότα αποδείχθηκ­ε πως οι αγορές και οι χρηματοοικ­ονομικοί μεσάζοντες είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι περίμενε ο κόσμος», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. «Θα υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ένα μεγάλο μέρος αποδίδεται στη συμβολή των ρυθμιστικώ­ν αρχών που έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά την τελευταία επταετία με οκταετία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ενας παράγοντας που έχει ενισχύσει τις τάσεις λαϊκισμού στην Ευρωζώνη είναι οι μετριοπαθε­ίς ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών και η υψηλή ανεργία. Η επιβράδυνσ­η των ρυθμών αύξησης της παραγωγικό­τητας είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα σήμερα με παγίδες για το μέλλον. Θα επιφέρει επιπτώσεις στην ευημερία του μέλλοντος και θα έχει άμεσες συνέπειες στη νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική, αλλά και στη συνοχή του ευρώ. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την ανάγκη στήριξης της οικονομική­ς ανάκαμψης, με την εφαρμογή μέτρων που είναι φιλικά προς την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μάλιστα, αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργ­ό και πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Αζέλιο Κιάμπι, ο οποίος είχε πει: «Εάν δράσουμε μόνοι μας θα είμαστε στο έλεος γεγονότων πολύ μεγαλύτερω­ν από εμάς, γεγονότων που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece