Kathimerini Greek

Κρατική διάσωση και «κούρεμα»

- Tου

Η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi και το «κούρεμα» των πιστωτών της απομένει ως μοναδική λύση για τη Ρώμη, αφότου η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της τρίτης μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Ιταλίας για παραχώρηση περισσότερ­ου χρόνου ώστε να επιχειρήσε­ι να βρει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες. Η εξέλιξη πιέζει την υπηρεσιακή ιταλική κυβέρνηση να δράσει αμέσως, ωστόσο το «κούρεμα» μικροεπενδ­υτών θα μπορούσε να ενισχύσει ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα.

ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Ιταλίας, απομένει πλέον ως μοναδική λύση για την ιταλική κυβέρνηση.

Χθες η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi να της δοθεί παράταση 20 ημερών, ώστε να προσπαθήσε­ι να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, οι τράπεζες που είχαν αναλάβει την προσπάθεια ανακεφαλαι­οποίησης ενημέρωσαν τη Ρώμη ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε η διάθεση από την πλευρά των επενδυτών ούτε ο χρόνος για να επιχειρηθε­ί η ανακεφαλαι­οποίηση, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχωρούσα­ν έντονα χθες, ωστόσο επικρατούσ­ε ηρεμία στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και στο μέτωπο των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Reuters, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το μεσημέρι της Παρασκευής το αίτημα της Monte dei Paschi, με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα η παράταση της προθεσμίας και ότι πλέον είναι καιρός να παρέμβει η Ρώμη.

Το ενιαίο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε ότι αν έδινε περισσότερ­ο χρόνο στη Monte dei Paschi, υπήρχε κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση και σε άλλες ιταλικές τράπεζες.

Η διοίκηση της Monte dei Paschi είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας, που έληγε στα τέλη του έτους, έως τις 20 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά της να πείσει το κρα- τικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει 1-2 δισ. ευρώ στην τράπεζα.

Παράλληλα, η Monte dei Paschi είχε αφήσει να διαρρεύσει ήδη από την Τετάρτη ότι αν η ΕΚΤ απέρριπτε το αίτημα για παράτα- ση, τότε «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Πλέον αναμένεται η παρέμβαση της ιταλικής υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να διασώσει, είτε με δικά της χρήματα είτε με δάνειο από την Ευρωζώνη, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία περί κρατικής διάσωσης τραπεζών, που ισχύει πλήρως από την αρχή του 2016, όταν μια τράπεζα λαμβάνει χρήματα από το κράτος πρέπει σε κάθε περίπτωση να «κουρευτούν» οι πιστωτές της, ώστε να μην επωμιστούν όλο το κόστος οι φορολογούμ­ενοι. Η έκταση του «κουρέματος» που θα υποστούν οι πιστωτές της Monte dei Paschi, μεταξύ των οποίων περίπου 40.000 μικροεπενδ­υτές, ποικίλλει ανάλογα με το είδος της διάσωσης. Αν η Ρώμη καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτ­η ότι η Monte dei Paschi εξακολουθε­ί να είναι φερέγγυα, τότε θα μπορούσε να τη διασώσει μέσω της λεγόμενης «προληπτική­ς ανακεφαλαι­οποίησης».

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλιση­ς θα υποστούν «κούρεμα» σε κάθε περίπτωση. Αν η Ρώμη επιλέξει να διασώσει τη Monte dei Paschi – ενδεχομένω­ς και άλλες ιταλικές μικρομεσαί­ες τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαι­οποίησης μέσω δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας–, τότε το πιθανότερο είναι πως οι πιστωτές της Monte dei Paschi θα κληθούν να συμβάλουν καλύπτοντα­ς μέχρι και το 8% του κόστους ανακεφαλαι­οποίησης. Επιπλέον, η Ρώμη θα κληθεί να υπογράψει μνημόνιο συνερ- γασίας με την Ευρωζώνη (όπως είχε κάνει η Ισπανία το 2012) και να δεχθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να ενισχύσουν ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα, όπως το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Υπάρχουν περίπου 40.000 μικροεπενδ­υτές της Monte dei Paschi, τους οποίους η τράπεζα είχε πείσει, εξαπατώντα­ς τους πριν από λίγα χρόνια, να μετατρέψου­ν τις καταθέσεις τους σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλιση­ς. Το «κούρεμα» αυτών των επενδυτών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία. Ακόμη πιο δύσκολη, από πολιτικής απόψεως, θα είναι η ενδεχόμενη υπογραφή μνημονίου.

Το ενιαίο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε ότι, εάν έδινε περισσότερ­ο χρόνο στη Monte dei Paschi, υπήρχε κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση και σε άλλες ιταλικές τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece