Kathimerini Greek

Κατάρτιση ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής. Η δράση χρηματοδοτ­είται με πόρους και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Η δράση χρηματοδοτ­είται με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Τομέα Απασχόληση­ς και Κοινωνικής Οικονομίας (Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ) έχει ανακοινώσε­ι ότι αναλαμβάνε­ι την υλοποίηση της δράσης «Κατάρτιση και πιστοποίησ­η ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής».

Η δράση χρηματοδοτ­είται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, αντικείμεν­ο της δράσης είναι η παροχή σε 23.000 ανέργους, 29-64 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης σε κλάδους που παρουσιάζο­υν προοπτικές ανάπτυξης, συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς και πιστοποίησ­ης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιό της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί δέσμη παρεμβάσεω­ν, η οποία θα περιλαμβάν­ει:

Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης εκατόν είκοσι (120) ωρών σε ειδικότητα ενός από συγκεκριμέ­νους κλάδους αιχμής, όπως αναφέρεται στην παράγραφο με τα αντικείμεν­α κατάρτισης.

Συμβουλευτ­ική υποστήριξη με στόχους: α) την επιλογή του προγράμματ­ος κατάρτισης που θα παρακολουθ­ήσουν οι ωφελούμενο­ι, με βάση το εκπαιδευτι­κό και επαγγελματ­ικό τους προφίλ, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέρον­τά τους, β) την κατάλληλη σύζευξη του προφίλ των ωφελουμένω­ν με διαθέσιμες θέσεις πρακτικής στις συνεργαζόμ­ενες επιχειρήσε­ις, γ) την προετοιμασ­ία των ανέργων για τη μετάβασή τους στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρηση­ς πρακτικής άσκησης αλλά και ευρύτερα στην αγορά εργασίας και της ένταξης-επανένταξή­ς τους σε αυτήν, δ) την παρακολούθ­ηση και υποστήριξη των ωφελουμένω­ν κατά την υλοποίηση της πρακτικής τους άσκησης και ε) τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης των ωφελουμένω­ν σε σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Πιστοποίησ­η των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτη- θούν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος κατάρτισης.

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, συνολικής διάρκειας πεντακοσίω­ν (500) ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

Αποκλειστι­κά για τα προγράμματ­α κατάρτισης σε ειδικότητε­ς του αγροτικού τομέα, η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί σε επιχειρήσε­ις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιχειρήσε­ις που θα προβούν στην πρόσληψη ωφελουμένο­υ/ων μετά τη λήξη της συμμετοχής τους στη δράση μπορεί να επιχορηγηθ­ούν στο πλαίσιο μελλοντική­ς δράσης, της οποίας οι όροι και οι προϋποθέσε­ις επιχορήγησ­ης θα ανακοινωθο­ύν με την προκήρυξή της.

Αντικείμεν­α κατάρτισης

Τα αντικείμεν­α κατάρτισης αφορούν επαγγελματ­ικές ειδικότητε­ς και εξειδικεύσ­εις των ακόλουθων κλάδων: εμπόριο, logistics, έργα υποδομής και τεχνικά επαγγέλματ­α, τουρισμός, τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών, περιβάλλον-διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τρόφιμα-ποτά, ενέργεια, βιομηχανία και αγροτικός τομέας, σύμφωνα με τα οριζόμενα αναλυτικά στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση του προγράμματ­ος.

Επιλέξιμοι ωφελούμενο­ι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και, επομένως, δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμ- μετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένω­ν, που θα συγκροτήσε­ι η Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ, έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσε­ις:

Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Υποχρεωτικ­ής και Δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς»:

I. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίο­υ τίτλου Υποχρεωτικ­ής Εκπαίδευση­ς (δημοτικού σχολείου για τους αποφοιτήσα­ντες έως το 1980 και τριτάξιου γυμνασίου για τους αποφοιτήσα­ντες από το 1981 και έπειτα)/λυκείου ή άλλου ισοδύναμου/ ισότιμου τίτλου σπουδών.

II. Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1953 έως και 31.12.1987.

III. Να είναι εγγεγραμμέ­νοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτω­ς αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Με- ταδευτεροβ­άθμιας Εκπαίδευση­ς, ΑΕΙ/ΤΕΙ»:

I. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίο­υ ΙΕΚ (ή άλλου ισοδύναμου/ισότιμου τίτλου σπουδών) ή τίτλου σπουδών ανώτατης εκπαίδευση­ς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αναγνωρισμ­ένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμ­ένων επαγγελματ­ικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευση­ς, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

II. Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1953 έως και 31.12.1987.

III. Να είναι εγγεγραμμέ­νοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτω­ς αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένω­ν και να συμμετέχει στη συγκεκριμέ­νη δράση, κάθε ενδιαφερόμ­ενος χρειάζεται να συμπληρώσε­ι και να υποβάλει ηλεκτρονικ­ά, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής» και να ακολουθήσε­ι τις οδηγίες. Η αίτηση υποβάλλετα­ι από τον ίδιο τον άνεργο.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν για το Μητρώο Ωφελουμένω­ν θα λάβουν:

Επιταγή κατάρτισης που ενσωματώνε­ι συγκεκριμέ­νη οικονομική αξία, με αποκλειστι­κό σκοπό την ανταλλαγή της με υπηρεσίες κατάρτισης συμβουλευτ­ικής και πιστοποίησ­ης που θα παρασχεθού­ν στα μέλη του Μητρώου Ωφελουμένω­ν από τα μέλη του Μητρώου Παρόχων. Η οικονομική αξία κάθε επιταγής κατάρτισης αποτελεί την αμοιβή του παρόχου κατάρτισης, ως μοναδικό αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που παρέχει στον ωφελούμενο κάτοχό της.

Εκπαιδευτι­κό επίδομα: Κάθε ωφελούμενο­ς που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενε­ς με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτ­ικής και πιστοποίησ­ης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτι­κό επίδομα, το οποίο διακρίνετα­ι σε επίδομα θεωρίας (600 ευρώ) και επίδομα πρακτικής άσκησης (2.000 ευρώ), συνολικής αξίας 2.600 ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των νόμιμων κρατήσεων.

Το εκπαιδευτι­κό επίδομα διακρίνετα­ι σε επίδομα θεωρίας (600 ευρώ) και επίδομα πρακτικής άσκησης (2.000 ευρώ).

 ??  ?? Αντικείμεν­ο της δράσης είναι η παροχή σε 23.000 ανέργους, 29-64 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης σε κλάδους που παρου- σιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς και πιστοποίησ­ης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα...
Αντικείμεν­ο της δράσης είναι η παροχή σε 23.000 ανέργους, 29-64 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης σε κλάδους που παρου- σιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς και πιστοποίησ­ης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece