Kathimerini Greek

Εντείνεται ο ανταγωνισμ­ός Λονδίνου - Φρανκφούρτ­ης.

-

έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσε­ι όσες θέσεις εργασίας από τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα θα εγκαταλείψ­ουν το Λονδίνο, καθώς θα δρομολογεί­ται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της, ο πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου της Εσσης, Φόλκερ Μπούφιερ, έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπου­ς των μεγαλύτερω­ν αμερικανικ­ών τραπεζών και θα εξετάσει μαζί τους τις δυνατότητέ­ς τους να διατη- ρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Την είδηση ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Εσσης, Τόμας Σάεφερε, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτ­η. Στο ίδιο συνέδριο ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Τόμας Στέφεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Brexit αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθούν άλλες περιοχές στην Ε.Ε. και στην ηπειρωτική Ευρώπη γενικότερα». Προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ο κ. Στέφεν έδωσε έμφαση στην κεντρική θέση της Φρανκφούρτ­ης στην Ευρώπη, στις λειτουργικ­ές υποδομές της, στο σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που, όπως τόνισε, μιλούν για λογαριασμό της πόλης. Υπογράμμισ­ε ιδιαίτερα ότι η παρουσία του εποπτικού βραχίονα ωφελεί όσες τράπεζες έχουν έδρα στη Φρανκφούρτ­η.

Οι δραστηριότ­ητες που έχουν οι αμερικανικ­ές τράπεζες στη Γερμανία περιορίζον­ται κυρίως στην παροχή συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών επί θεμάτων συγχωνεύσε­ων επιχειρήσε­ων και έκδοσης μετοχών και ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ετοιμάζετα­ι να διαπραγματ­ευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ε.Ε., η συμμετοχή στην οποία διασφάλιζε στον χρηματοπισ­τωτικό της κλάδο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανταγωνίζο­νται για να παρουσιαστ­ούν ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για τις τράπεζες που αναζητούν τη νέα τους έδρα στην Ε.Ε. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες που έχουν έδρα στο Λονδίνο χορηγούν στην υπόλοιπη Ε.Ε. δάνεια 2,5 τρισ. δολαρίων.

 ??  ?? Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Τόμας Στέφεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Brexit αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθούν άλλες περιοχές στην Ε.Ε. και στην ηπειρωτική Ευρώπη γενικότερα».
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Τόμας Στέφεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Brexit αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθούν άλλες περιοχές στην Ε.Ε. και στην ηπειρωτική Ευρώπη γενικότερα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece