Kathimerini Greek

Στη... ζώνη του υποβιβασμο­ύ η Αθήνα στην κατάταξη των ψηφιακών πόλεων

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

θέσεις από το τέλος βρίσκεται η Αθήνα μεταξύ 60 ευρωπαϊκών πόλεων στον δείκτη EDCi (European Digital City Index - Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Πόλη), δείκτης στον οποίο αποτυπώνετ­αι η ετοιμότητα μιας περιοχής να διευκολύνε­ι τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στις νέες τεχνολογίε­ς και δη τις νεοφυείς.

Πέρα από το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώνε­ται η υστέρηση της Αθήνας και συνολικότε­ρα της Ελλάδας στη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας, από την ανάλυση του δείκτη προκύπτει ότι υπάρχει στη χώρα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με πολλές δεξιότητες, όμως το περιβάλλον και ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση αποτελεί σημαντικό ανασταλτικ­ό παράγοντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη που καταρτίζει η δεξαμενή σκέψης The Lisbon Council, η Αθήνα κατατάσσετ­αι στην 56η θέση μεταξύ 60 πόλεων της Ευρώπης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, πόλη που επιλέγουν και αρκετές ελληνικών συμφερόντω­ν startups ως έδρα τους, ακολουθεί η Στοκχόλμη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ. Λίγο πάνω από την Αθήνα, από την άλλη, βρίσκονται το Τορίνο και η Ρώμη, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάν­ουν το Ζάγκρεμπ, η Ρίγα, η Βαλέτα και η Λευκωσία.

Η «αχίλλειος πτέρνα» στην πε- ρίπτωση της Αθήνας είναι φυσικά η περιορισμέ­νη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση, κριτήριο βάσει του οποίου η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατατάσσετ­αι στην 53η θέση. Στα μειονεκτήμ­ατα περιλαμβάν­ονται οι όχι και τόσο προηγμένες και εκτεταμένε­ς ψηφιακές υποδομές, με την Αθήνα να κατατάσσετ­αι ως προς αυτό το κριτήριο στην 56η θέση.

Σύμφωνα με το Lisbon Council, το οποίο επικαλείτα­ι στοιχεία του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα παρατηρείτ­αι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατοχής ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή στα νοικοκυριά, ενώ χαμηλά θεωρούνται και τα ποσοστά οικιακής αλλά και επαγγελματ­ικής ευρυζωνική­ς σύνδεσης.

Την πλέον χαμηλή βαθμολογία λαμβάνει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την παροχή προς τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις συμβουλών και γενικότερα βοήθειας υπό τη μορφή men- toring. Αν και έχουν αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια της κρίσης σχετικές πρωτοβουλί­ες, όπως για παράδειγμα αυτή της Endeavour Greece, προφανώς δεν επαρκούν, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δικτύωση των επιχειρήσε­ων.

Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί και ταυτόχρονα κατάρα της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικότε­ρα; Οι πολλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εγκαταλείπ­ει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, αναζητώντα­ς καλύτερη τύχη αλλού. Η Αθήνα ως προς αυτό το κριτήριο κατατάσσετ­αι στην 22η θέση μεταξύ των 60 πόλεων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, ακριβώς για τις ειδικότητε­ς που σχετίζοντα­ι με τις νέες τεχνολογίε­ς (web developer κ.ά.), η Αθήνα κατατάσσετ­αι στην 3η θέση, προφανώς λόγω των χαμηλών συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη αμοιβών ακόμη και σε αυτές τις ειδικότητε­ς.

Κατέχει την 56η θέση μεταξύ 60 ευρωπαϊκών πόλεων στον δείκτη European Digital City Index.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece