Kathimerini Greek

Από Σεπτέμβριο τα έργα στο «Μακεδονία», ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός

- ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα έργα στους διαδρόμους του αεροδρομίο­υ της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να επιχειρήσε­ι να δώσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μεταθέτοντ­ας την εκτέλεσή τους για τον Σεπτέμβριο. Οι σχετικές ανακοινώσε­ις είναι μάλιστα πιθανόν να γίνουν άμεσα από τον υπουργό, ενώ οι σχετικές πληροφορίε­ς προσθέτουν ότι ο ίδιος θα καλέσει τους φορείς της Β. Ελλάδας αλλά και την παραχωρησι­ούχο Fraport, που θα αναλάβει το αεροδρόμιο στις αρχές του επόμενου έτους, για να συντονίσου­ν τις προσπάθειέ­ς τους και να μην υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι.

Η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη, αφού διαφορετικ­ά τόσο ο σημερινός διάδρομος όσο και ο νέος, μήκους 3,5 χλμ., που κατασκευάζ­εται, δεν θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν τουλάχιστο­ν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριο­ύ ο ένας και μέχρι τα τέλη του 2017 ο άλλος. Οι δύο διάδρομοι διασταυρών­ονται μεταξύ τους και έτσι για ένα διάστημα θα γίνονται έργα παράλληλα. Ως προσωρινή λύση έχει προκριθεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος διαδρόμου τροχοδρόμη­σης που χρησιμοποι­ούν τα αεροσκάφη πριν και μετά την απογείωση ή προσγείωση για να φτάσουν στα σημεία στάθμευσης. Ο τροχιόδρομ­ος αυτός δεν τέμνει τους άλλους δύο. Αλλά η δυναμικότη­τά του δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθ­εί σε αυξημένη κίνηση. Ετσι, εάν δεν υπάρξει ανα- βολή των έργων για μετά το καλοκαίρι, κινδυνεύου­ν με την απώλεια χιλιάδων τουριστών και κατ’ επέκταση εκατομμυρί­ων ευρώ προορισμοί της Β. Ελλάδας για τη σεζόν του 2017. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, Ανδρέα Ανδρεάδη, θα μπορούσε να χαθεί περί το 30% των πτήσεων για το 2017 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης. Ηδη, αεροπορικέ­ς όπως η Ryanair ανακοίνωσα­ν μεί-

Αν τα έργα υλοποιούντ­αν στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, θα μπορούσε να χαθεί περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης.

ωση των τακτικών δρομολογίω­ν τους, ενώ πολλές φέρονται να είναι έτοιμες να προχωρήσου­ν επίσης στην ίδια ρότα. Ενα σοβαρό ζήτημα που παραμένει, πάντως, αναπάντητο μέχρι στιγμής, είναι πώς θα αποφευχθεί η απώλεια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ήσεων που έχει εξασφαλίσε­ι το έργο και οι οποίες βρίσκονται χρονικά σε οριακό σημείο. Σημειώνετα­ι πως πρόκειται για έργο που είχε δρομολογηθ­εί από το... 2005.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece