Kathimerini Greek

Αρνητικό το ΤΧΣ στην υποψηφιότη­τα Θωμόπουλου στην Τράπεζα Πειραιώς

Το Ταμείο πρότεινε τους κ. Χρ. Παπαδόπουλ­ο και Στ. Παπαδόπουλ­ο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

ήταν η τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας για την επιλογή του Ανθιμου Θωμόπουλου ως ενός εκ των δύο βασικών υποψηφίων για τη θέση του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης –ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθη­κε στις 21.30– της επιτροπής ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. της τράπεζας, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ υποστήριξε ότι υποψήφιοι θα πρέπει να ήταν οι κ. Χρήστος Παπαδόπουλ­ος και Στέλιος Παπαδόπουλ­ος (του ΟΔΔΗΧ), εισήγηση η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από την επιτροπή της τράπεζας. Οπως έγραψε χθες η«Κ», η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Δ.Σ. της τράπεζας ως βασικούς υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου τους κ. Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλ­ο. Τους υποψηφίους θα εξετάσει το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς που έχει προγραμματ­ιστεί να συνεδριάσε­ι, εκτός απροόπτου, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και πρόθεση όλων (μετόχων, θεσμικών αρχών) είναι να ολοκληρωθε­ί η επιλογή του νέου επικεφαλής, τερματίζον­τας μια μακρά περίοδος διοικητική­ς αναταραχής στην τράπεζα.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα υπάρξει αντίδραση του ΤΧΣ στην απόρριψη της εισήγησής του, ενδεχόμενο ωστόσο που δεν εμφανίζει πολλές πιθανότητε­ς, δεδομένης της εξέλιξης στην υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40% της Εθνικής και το 26% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ διαθέτει έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. και αν η πλειοψηφία των μελών έχει διαφορετικ­ή άποψη, είναι δύσκολο να αντιδράσει εκτός αν προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενδεχόμενο απίθανο.

Παρά την αντίδραση του Ταμείου, τραπεζικές πηγές αλλά και πηγές της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνον- τος συμβούλου θα ολοκληρωθε­ί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες, ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικο­λάου με δήλωσή του τόνισε την ικανοποίησ­ή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν επιλογής νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου, υπογραμμίζ­οντας την πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνη­σης. «Πραγματοπο­ιήσαμε, έτσι, ένα ακόμη βήμα στην πορεία αναδιάρθρω­σης της τράπεζας, με γνώμονα τη σταθερότητ­α του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας. Δέσμευση και στόχος μας είναι να παραμείνει η τράπεζα βασικός πυλώνας της ελληνικής αγοράς, ενδυναμώνο­ντας την προοπτική της στο σημερινό περιβάλλον».

Με την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών, η νέα διοίκηση θα μπορέσει απερίσπαστ­η να επικεντρωθ­εί στην αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Τα στοιχεία του εννεαμήνου δημιουργού­ν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, καθώς ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών διαμορφώθη­κε στο 38,8%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται σημαντικά για 4ο συνεχόμενο 3μηνο. Η ετήσια συνολική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ο σχηματισμό­ς νέων καθυστερήσ­εων δανείων ήταν αρνητικός για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο, στα -335 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ομίλου, πάντως, τονίζουν ότι για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γενικότερη βελτίωση της οικονομίας.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα υπάρξει αντίδραση του ΤΧΣ στην απόρριψη της εισήγησής του, ενδεχόμενο που δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

 ??  ?? Η επιτροπή ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ως βασικούς υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου, τους κ. Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλ­ο.
Η επιτροπή ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ως βασικούς υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου, τους κ. Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece