Kathimerini Greek

Η Google προσλαμβάν­ει άτομα με προφίλ Ρεπουμπλικ­ανού

Στόχος της, το λόμπινγκ για τη διασφάλιση των συμφερόντω­ν της στις ΗΠΑ

- Του MARK BERGEN / ΒLOOMBERG

με «ρεπουμπλικ­ανικό» προφίλ στοχεύει η Google μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ αναρτήθηκε αγγελία από την Alphabet, τον όμιλο όπου ανήκει η Google.

Διευκρινίζ­εται ότι αναζητείτα­ι manager με επαφές στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, ο οποίος να μπορεί να επικοινωνε­ί με τους πολιτικούς σε πολλά επίπεδα. «Δηλαδή, είτε βρίσκεσαι στο ασανσέρ είτε κάνεις μια ομιλία», όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην αγγελία. Και συνεχίζει: «Θα είσαι μέλος της ομάδας στρατηγική­ς της Google, διαμεσολαβ­ητής της εταιρείας και θα την εκπροσωπεί­ς σε ομάδες συντηρητικ­ών, φιλελεύθερ­ων και οπαδών της ελεύθερης αγοράς». Στην αγγελία προστίθετα­ι, επίσης, ότι «ως θεματοφύλα­κας της εταιρείας θα πρέπει να είσαι άριστος γνώστης θεμάτων πολιτικής».

Η Google έχει προσλάβει ξανά Ρεπουμπλικ­ανούς ως εξωτερικού­ς συνεργάτες και η δουλειά αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο – κάποιος είχε εργαστεί στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ και εν συνεχεία συνεργάστη­κε με την εταιρεία.

Αυτή η αγγελία δείχνει ότι η Google επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσ­ει διαύλους επικοινωνί­ας με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να προωθήσει την ατζέντα της. Η κυβέρνηση Τραμπ αναλαμβάνε­ι επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Είναι πολύ πιθανόν η Google να χρειαστεί να προωθήσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων με πολιτικές προεκτάσει­ς, όπως είναι η κρυπτογράφ­ηση δεδομένων, τα αντιμονοπω­λιακά θέματα, οι κανόνες τηλεπικοιν­ωνιών και τα αυτόνομα οχήματα. Σε αρκετά από αυτά οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν ασαφείς.

Η εταιρεία είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις θέσεις που διατυπώνει μετά τις 8 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC, o διευθύνων σύμβουλος της Google Σάνταρ Πισάι είπε ότι τα αποτελέσμα­τα των προεδρικών εκλογών αντανακλού­ν ένα διχασμό στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο οποίος έχει βαθιές ρίζες. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να συνεργαστο­ύμε με τη νέα κυβέρνηση και να ακούσουμε τις φωνές των ανθρώπων», σχολίασε ο κ. Πισάι στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος της Alphabet Ερικ Σμιντ ήταν πιο εκδηλωτικό­ς και είχε δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρο- μείου που διέρρευσαν στον Τύπο από τα WikiLeaks. Είχε φωτογραφηθ­εί, μάλιστα, με την κ. Κλίντον το βράδυ των εκλογών φορώντας την κονκάρδα του επιτελείου της.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ είχε επιτεθεί προεκλογικ­ά στην Google, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία χρησιμοποι­ούσε τη μηχανή αναζήτησής της υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Και αυτή η άποψη του νέου προέδρου καταδεικνύ­ει το γεγονός ότι δεν κατανοεί τον τρόπο που λειτουργεί αυτός ο κλάδος της τεχνολογία­ς.

Στα πρώτα βήματά της η Google απέφευγε την ενεργή ανάμειξη στα πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ και δεν επένδυε στο λόμπινγκ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερε­ς και ισχυρότερε­ς εταιρείες στην Ουάσιγκτον.

Η Alphabet έχει δαπανήσει 11,9 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους για το λόμπινγκ, γεγονός που την εντάσσει στην πρώτη πεντάδα των αμερικανικ­ών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Center for Responsive Politics.

Η κορυφαία λομπίστρια της Google είναι η Σούζαν Μολινάρι, πρώην μέλος του Κογκρέσου, η οποία κατάγεται από τη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, Γκάι Μολινάρι, θεωρείται μεγάλη προσωπικότ­ητα στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, αλλά αρχικά μίλησε αρνητικά για την υποψηφιότη­τα του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Σεπτέμβριο, όμως, δήλωσε στην εφημερίδα New York City ότι θα τον υποστηρίξε­ι...

Η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, έχει δαπανήσει 11,9 εκατ. δολάρια από τις αρχές του 2016 για το λόμπινγκ.

 ??  ?? Η κορυφαία λομπίστρια της Google είναι η Σούζαν Μολινάρι, πρώην μέλος του Κογκρέσου, η οποία κατάγεται από τη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, Γκάι Μολινάρι, θεωρείται σημαίνουσα προσωπικότ­ητα των Ρεπουμπλικ­ανών.
Η κορυφαία λομπίστρια της Google είναι η Σούζαν Μολινάρι, πρώην μέλος του Κογκρέσου, η οποία κατάγεται από τη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, Γκάι Μολινάρι, θεωρείται σημαίνουσα προσωπικότ­ητα των Ρεπουμπλικ­ανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece